Ψάχνουν λύσεις μετά το κλείσιμο δύο Δημοτικών Σχολείων σε Ομόλιο και Καρίτσα

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2014 17:39 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:45

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Λύσεις, σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μαθητές και γονείς μετά το κλείσιμο των δύο Δημοτικών Σχολείων στο Ομόλιο και στην Καρίτσα, αναζητούν, με επιστολή τους στον προϊστάμενο της Πρω­τοβάθμιας Εκπαίδευσης και με δημοσιοποίηση αυτής στην «Ε», οι δημο­τικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αγιάς Ολύμπιος Αθανάσιος και Αναστασίου Ιωάννης με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την οποία υπογράφουν οι Δημήτριος Μαγκαντάσης και Αστέριος Μη­τσιούλης.

Η επιστολή με τίτλο «Μαθητές δύο ταχυτήτων» αναφέρει:

«Μετά από το κλείσιμο των δύο Δημοτικών Σχολείων στο Ομόλιο και στην Καρίτσα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στα παιδιά, που κανονικά θα φοιτούσαν στα σχολεία αυτά, αλλά και στους γονείς τους.

          Οι γονείς καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο των σχο­λείων πολύ αργά, ενώ η απόφαση ήταν γνωστή στους ιθύνοντες εδώ και καιρό. Φαίνεται πως άλλοι λόγοι, ξένοι προς τα σχολικά θέματα, οδήγησαν στη μη έγκαιρη ενημέρωσή τους.

          Το σκεπτικό των υπευθύνων ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εξα­τάξιο σχολείο στο Στόμιο, αλλά τέτοιες αποφάσεις πρέπει κατά τη γνώμη μας να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των κυρίως ενδιαφε­ρομένων, δηλαδή των γονέων και των κατοίκων.

          Μετά, λοιπόν, από αυτό το κλείσιμο, έχουν προκύψει πολλά σημα­ντικά προβλήματα για τα οποία και ζητούμε ή καλύτερα απαιτούμε την πλήρη και τάχιστη λύση.

Το σχολείο του Ομολίου είχε 45 παιδιά και της Καρίτσας 10, ένας σημαντικός αριθμός. Όλα αυτά τα παιδιά ξυπνάνε χαράματα, πριν τις 7 το πρωί για να προλάβουν το λεωφορείο των 7:25 που θα τους πάει στο Στόμιο, μια διαδρομή 15 λεπτών. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι πολλές φο­ρές τα παιδιά βρίσκουν το σχολείο στο Στόμιο κλειστό.

Το μεσημέρι όταν τα παιδιά τελειώνουν (άλλα νωρίς, άλλα αργό­τερα) πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα για να έρθει η ώρα του λεωφο­ρείου να τους πάει σπίτι τους. Οι δάσκαλοι παίζουν τον ρόλο του φύλακα και πρέπει να βρούνε τρόπους να απασχολήσουν τα παιδιά μέχρι να έρθει η ώρα του γυρισμού. Παιδιά της πρώτης και δευτέρας Δημοτικού ξυ­πνούν από τα χαράματα για να επιστρέψουν μετά τις 3 το μεσημέρι δια­νύοντας χιλιόμετρα μέσα στο λεωφορείο ασυνόδευτα.

Δεν ξέρουμε αν οποιοσδήποτε γονιός θα ήταν ευχαριστημένος αν συνέβαινε αυτό στο παιδί του. Δεν ξέρουμε αν οι υπεύθυνοι που σχεδία­σαν, επέτρεψαν και υλοποίησαν αυτή τη συγχώνευση είχαν αυτό στο μυαλό τους. Το σίγουρο είναι ότι δημιούργησαν μαθητές δύο ταχυτήτων. Μαθητές που έχουν εύκολη πρόσβαση από και προς το σχολείο τους και μαθητές των οποίων το σχολικό ωράριο διαρκεί περισσότερες ώρες. Έχει δημιουργηθεί μια ανισότητα που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους γονείς, οι οποίοι και ψάχνουν να βρουν άλλες λύσεις για τη μόρφωση των παι­διών τους. Άραγε οι μαθητές αυτοί πόσο θα εκτιμήσουν ένα σχολείο που δεν τους διευκολύνει, αλλά τους δυσκολεύει την καθημερινή τους ζωή;

Νομίζουμε πως οι υπεύθυνοι  πρέπει να σκεφτούν σοβαρά με ποιο τρόπο θα άρουν την ανισότητα. Πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση στο σχολείο. Απ’ ότι φαίνεται τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ με τα τρέχοντα δρομολόγια δεν είναι αρκετά. Μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη μέθοδος μεταφοράς των μαθητών; Μήπως θα ήταν προτιμότερο, τε­λικά, να παραμείνουν τα σχολεία ως είχαν προσθέτοντας έναν δάσκαλο ακόμη στο σχολείο του Ομολίου; Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η εξέ­λιξη των γεγονότων. Δεν πρόκειται για τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά για παιδιά σκληρά φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών, που δεν αφήνουν τους τόπους τους να ερημώσουν και αγωνίζονται να τους κρα­τήσουν ζωντανούς. Επίσης, πρέπει να διευκολυνθεί η επιστροφή των παιδιών το μεσημέρι στα σπίτια τους λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν σχο­λάνε όλες οι τάξεις τις ίδιες ώρες.

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σακελαρίου, σε επικοι­νωνία που είχαμε μαζί του, συμφώνησε πως πρέπει τα παιδιά να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο σχολείο τους, ενώ η διευθύντρια του Δημοτι­κού Σχολείου Στομίου μας κατέδειξε το πρόβλημα που αντιμετω­πίζουν τα παιδιά κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά διανύουν πολλά χι­λιόμετρα με τα λεωφορεία, κουράζονται και ταλαιπωρούνται.

Σίγουρα η χώρα μας διανύει μια περίοδο που πρέπει να μειώνει τα κόστη λειτουργίας του κράτους, ίσως ακόμη κι αυτά της εκπαίδευσης. Όμως, κλείνοντας δυο σχολεία σε μια δημοτική ενότητα, δηλαδή το 50%,  οι αλυσιδωτές συνέπειες μήπως αυξάνουν το κόστος και δεν το μειώ­νουν; Κι αν πραγματικά αποδεχτούμε ότι αυτό που έγινε, έγινε για την καλύτερη ποιότητα στην παιδεία και όχι για τη μείωση του κόστους,  μή­πως τελικά καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσμα εξαιτίας της δημιουργίας μαθητών δύο ταχυτήτων ή ακόμη εξαιτίας της αρνητικής στάσης των ίδιων των παιδιών και των γονιών τους απέναντι σε ένα σχολείο που, αντί να τους βοηθάει, τους ταλαιπωρεί;

Ως δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγιάς, αισθανόμαστε την υποχρέωση να προωθήσουμε την προσπάθεια των γονέων και να αγωνι­στούμε για την ισότιμη μεταχείριση όλων των δημοτών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass