ΔΕΚΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ»

«Εξερεύνησαν» τον ερευνητή

*Εκθέματα μαθητών – φοιτητών, βίντεο και ομιλίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:45

 Του Κ. Γκιάστα

Με μια δόση θαυμασμού αλλά και αρκετές ερωτήσεις διεξήχθη χθες η εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα. Δεκάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στον χώρο και μέσα από αρκετά εκθέματα, συζητήσεις με τους διοργανωτές, βίντεο και ομιλίες πήραν μια μικρή «γεύση» για το έργο του ερευνητή καθώς και τον ρόλο του στη ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Η εκδήλωση που ήταν μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» έγινε ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα έγινε σε άλλες οκτώ πόλεις. Διοργανωτές ήταν το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων- συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ.

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετά εκθέματα. Το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας παρουσίασε ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όπως και ρομπότ Lego Mindstorms. Όσοι βρέθηκαν εκεί είδαν μια έκθεση με τριβλία με μικροοργανισμούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «LOVE TO HATE». Μια σχέση αγάπης και μίσους δηλαδή ανάμεσα στα γεωργικά φάρμακα και τα μικρόβια του εδάφους. Το 2ο ΓΕΛ Λάρισα παρουσίασε ένα σύστημα αλληλεπίδρασης με χειρονομίες και κινήσεις στου σώματος που βασίζεται στο Kinect και τη ρομποτική κατασκευή LegoNxt. Εκεί ήταν και η προϊστορική «Αργώ» που... ταξίδεψε ξανά ενώ όσοι ενδιαφέρθηκαν έμαθαν για τη διαδικασία έρευνας, τη διαδικασία αξιοποίησης του υλικού, τη ναυπήγηση του σκάφους και τα ξύλινα τμήματα.

Εκεί υπήρξαν δραστηριότητες για παιδιά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενώ τους δόθηκε και η ευκαιρία να μάθουν σχετικά με το ρομποτικό τηλεσκόπιο για σελήνη, πλανήτες, γαλαξίες, τα χαρακτηριστικά του ουράνιου θόλου όπως μικρή και μεγάλη Άρκτος ή διάφορους λαμπρούς αστέρες. Άλλοι ενδιαφέρθηκαν για την αγριαγκινάρα ως βιοκαύσιμο, τη βιοχημεία-βιοτεχνολογία στην υπηρεσία παραγωγής τροφίμων και τα επικρατούντα συστήματα καιρού στη Θεσσαλία, την αστική θερμική νησίδα, το μικροκλίμα των πόλεων και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, κυρίως των πόλεων, στην υγεία μας. Επίσης υπήρχε ενημέρωση για την παραγωγή Τεχνολογίας για εξαγωγή βιοδραστικών ουσιών από φυσικές ή ζωϊκές πηγές όπως και παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων βασικής και κυρίως εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την ανάπτυξη εφαρμογών, κ.α.

Πολύ καλή ήταν η παρουσίαση του έξυπνου σπιτιού από τους μαθητές του 6oυ ΕΠΑΛ, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε βίντεο με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας. Τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την αναβίωση του μύθου του Δαίδαλου ενώ έγινε βράβευση του πρωταθλητή ποδηλασίας κ. Κανέλλου Κανελλόπουλου, του ανθρώπου που έκανε ποδήλατο στους ουρανούς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μια «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα «επιστήμη και κοινωνία». Ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος ΣΘΕΒ, μίλησε για την «έρευνα και επιχειρηματικότητα», ο κ. Σιούτας Νικόλαος Dr ψυχολογίας διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης Αττικής αναφέρθηκε στη «βιωματική μάθηση». Συντονιστής ήταν ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Σάπκας Παναγιώτης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός.

Η βραδιά έκλεισε με μια συναυλία. Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου στο πιάνο και η Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι είπαν μια μουσική καληνύχτα στη «Βραδιά του Ερευνητή».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass