Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2022 15:06

Παρουσιάζεται το βιβλίο του ΚΚΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή
ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Η ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στα Φάρσαλα. Το Σάββατο 29 Αυγούστου στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης εποχής» από τις 7:00 έως τις 10:00 μ.μ.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στις 8:00 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», ενώ μετά θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους: Φώτη Παπανικολάου (κιθάρα, φωνή), Δημήτρη Πατούλια (ακορντεόν, φωνή), Θεολόγη Σίκαλο (μπουζούκι). Την επιμέλεια της νέας έκδοσης έχει το τμήμα ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Η Iμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και ξερίζωσαν εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν στην πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση. Στην έκδοση, επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου: Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα -για το παρόν και το μέλλον- συμπεράσματα, όπως:
- Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμία περίπτωση -επίθεσης ή άμυνας- δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών.
- Οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους αυτοοργανωμένη άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από αυτήν τη σκοπιά αναδεικνύεται ως μοναδική αναγκαιότητα-αρχή για το κομμουνιστικό κίνημα η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, του διεθνισμού των λαών, έτσι ώστε σε συνθήκες πολέμου τα παιδιά των διαφορετικών λαών να στρέψουν τα όπλα όχι μεταξύ τους, αλλά ενάντια και στις ξένες και στις δικές τους καπιταλιστικές δυνάμεις, στοχεύοντας στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και στην ταξική τους απελευθέρωση».

 

Το πρόγραμμα ελέγχων για ανίχνευση κορονοϊού
Το σημερινό πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων για την ανίχνευση κορονοϊού του ΕΟΔΥ στη Λάρισα έχει ως εξής:
09:00-15:00, Δημαρχείο Λάρισας. 09:00-20:00, ΟΣΕ Λάρισας. 09:00-15:00, στον Μύλο του Παππά. 09:00-12:00, Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.

 

Εγγραφές εθελοντών διασωστών

Οι εγγραφές εθελοντών για το «Βασικό σχολείο διάσωσης» 2022 - 2023 έχουν ξεκινήσει στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ) στη Λάρισα.
Μέλη της μπορούν να γίνουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος. Η ποιοτική συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι ο βασικός παράγοντας επίτευξης του σκοπού της ΕΟΔΥΑ. Φιλοσοφία και βασική αρχή της είναι «Δίπλα στον άνθρωπο – δίπλα στην κοινωνία». Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6971-641.664 και 6908-722.411 στο email: info@eodia.gr στο facebook eodia2017, ή στο www.eodia.gr

 

Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Με δύο διαφορετικές συνεδριάσεις θα συνέλθει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων.
Συγκεκριμένα στις 7:00 το απόγευμα, σε ειδική συνεδρίαση, το Σώμα θα ψηφίσει την έγκριση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φαρσάλων Α’ εξαμήνου 2022, ενώ μισή ώρα αργότερα, σε τακτική συνεδρίαση θα έρθει ως θέμα η έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2022.

 

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη Λάρισα

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη της Λάρισας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 κατέγραψαν στις 19 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 27 μg/m3, στις 20 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 31 μg/m3και στις 21 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 29 μg/m3.
Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr/.

 

Πανηγυρίζει το ναΰδριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου το ναΰδριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Φαρσάλων - Λάρισας.
Σήμερα παραμονή της εορτής στις 7 μ.μ. θα τελεστεί μέγας Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής αύριο θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και θα γίνει θείο κήρυγμα.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Έδρασε σε μια εποχή που το έθνος μας ζούσε κάτω από τη στυγνή τυραννία των Τούρκων. Φανερώθηκε σαν ένα αστέρι πρώτου μεγέθους στο στερέωμα της εκκλησίας μας, σε μια εποχή που πυκνό σκοτάδι σκέπαζε όλη την πατρίδα μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανακήρυξε τυπικά Άγιο το 1961. Η ευγνωμοσύνη του έθνους μας θα είναι πάντα μεγάλη για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

 

Μητροπολιτικό στοπ σε «ιερομόναχο» της Μονής Αγ. Σάββα

Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι ο πρώην «ιερομόναχος π. Ευφρόσυνος της Μονής Αγίου Σάββα» περιέρχεται στη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια σε σπίτια και τελεί Ιερές Ακολουθίες. Ο εν λόγω την Τρίτη 29 Ιουλίου/11 Αυγούστου 2020, έχει καθαιρεθεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και έχει υποβιβασθεί εις την τάξιν των λαϊκών, γι’ αυτό και δεν δύναται να επιτελεί ουδέν».

 

Γιορτάζει ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Γ.Ο.Χ. Πυργετού

Την Κυριακή 28 Αυγούστου (15 Αυγούστου με το Ιεροσολυμίτικο Τυπικό -Πάτριο Εορτολόγιο), γιορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Γ.Ο.Χ. Πυργετού Λαρίσης.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα της γιορτής (Κυριακή) θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτανεία της ιερής εικόνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Των εορταστικών εκδηλώσεων θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Κοσμάς, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Γ.Ο.Χ. Λαρίσης και Τυρνάβου, βοηθούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αντωνίου. Καλούνται στις εορταστικές εκδηλώσεις οι τοπικοί φορείς, καθώς και οι πιστοί της περιοχής.

 

Πανηγυρίζει η Μονή  Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής θα δέχεται προσκυνητές στις 28 και 29 Αυγούστου, εν όψει του εορτασμού της Μνήμης της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προδρόμου.
Οι σχετικές λειτουργικές ευκαιρίες θα πραγματοποιηθούν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής, τηρουμένων όλων των διατεταγμένων μέτρων πρόληψης της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, αποφυγή συνωστισμού, αποστάσεις, μάσκες και λοιπά. Η Μονή παρακαλεί θερμά να βοηθήσουν όλοι, με σεβασμό και διάκριση, ώστε να εορτάσουμε πνευματικά και ουσιαστικά τον προστάτη μας Τίμιο Πρόδρομο, επικαλούμενοι τη μεσιτεία του στον Τριαδικό Θεό, για τα δεινά όλου του κόσμου και τη σωτηρία των ψυχών μας.
Το λειτουργικό πρόγραμμα έχει ως εξής: Κυριακή 28/8 ώρα 6.30 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία. Δευτέρα 29/8 ώρα 7.30 π.μ.: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Δευτέρα 29/8 ώρα 6.00 μ.μ.: Εσπερινός της απόδοσεως της εορτής.
*Λόγω της πανηγύρεως του Τιμίου Προδρόμου, το Πρατήριο που διατηρεί τη Μονή στον δρόμο Λάρισας-Αγιάς, θα παραμείνει κλειστό από Κυριακή 12.00 μ.μ. έως Δευτέρα 5.00 μ.μ.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ
Η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων, που φιλοξενεί ετησίως η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, φέτος (2022), αναβάλλεται «λόγω ποικίλων δυσκολιών και δεινών που όλοι μας βιώνουμε», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Η Ιερά Μονή δέχεται προσκυνητές κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass