ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΜΕ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗ «ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ»

Το... κουμπί της μοναξιάς!

* Λαρισαίοι με «κόκκινα κουμπιά» και εθελοντές γείτονες

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2014 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:29

 

Της Λένας Κισσάβου

Μόνοι στο σπίτι και στη ζωή, σε μια ηλικία που απαιτεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, την ανθρώπινη φροντίδα, αρκετοί Λαρισαίοι σήμερα, έχουν συντροφιά και στήριγμα ένα... «κόκκινο κουμπί»!

Άτομα της Τρίτης Ηλικίας, που για κάποιο λόγο ο καθένας, κατέληξε να είναι ο μόνος ένοικος του σπιτιού, χωρίς να περιμένει κανέναν να τον φροντίσει ή να αλλάξει τη μοναξιά της καθημερινότητάς του, βρίσκουν καταφύγιο σε μια σημαντική κοινωνική δομή, που λειτουργεί στη χώρα μας και όχι από δημόσιο φορέα, αλλά από έναν Μη Κερδοσκοπικό Εθελοντικό Οργανισμό, με την επωνυμία «Γραμμή Ζωής», η οποία τους προσφέρει άμεση στήριξη, δίνοντάς τους ένα «κόκκινο κουμπί» για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, καθώς και έναν «εθελοντή γείτονα» που θα σπεύσει να βοηθήσει.

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν σήμερα πάνω από 1.600 ηλικιωμένοι με «κόκκινα κουμπιά», ενώ στη Λάρισα ειδικότερα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Γεράσιμος Κουρούκλης, ιδρυτής του Οργανισμού, έχει παρατηρηθεί ότι παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από εθελοντές να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα, τους λεγόμενους «εθελοντές γείτονες», οι οποίοι θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που τα κατέχουν.

Η λειτουργία του προγράμματος «κόκκινα κουμπιά» στηρίζεται και μόνο σε χορηγούς, αναφέρει ο κ. Κουρούκλης, που τονίζει δε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ενίσχυση έχει μειωθεί και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα αυτή την παροχή.

Αναλυτικότερα για τη λειτουργία αυτής και την όλη διαδικασία στήριξης ηλικιωμένων με κόκκινα κουμπιά, τα οποία φορούν πάντα πάνω τους, είτε σε μορφή ρολογιού είτε σε μορφή περιλαίμιου, αλλά και για τους εθελοντές γείτονες, ο κ. Κουρούκλης, μας είπε: «Οι ηλικιωμένοι έχουν αποκτήσει δωρεάν το «Kόκκινο Kουμπί» και εξυπηρετούνται από την υπηρεσία «Τηλεειδοποίηση». Χιλιάδες ακόμη ηλικιωμένοι, οι οποίοι χρειάζονται το κόκκινο κουμπί, είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. 800 και πλέον εθελοντές από όλη την Ελλάδα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελοντισμού με τον τίτλο «Εθελοντής Γείτονας», προσφέροντας απλόχερα τον πολύτιμο χρόνο τους όποτε τους έχει ζητηθεί».

Πώς λειτουργεί το «κόκκινο κουμπί»:

Ο κ. Κουρούκλης, εξηγεί: «Η Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά ένα φορητό κόκκινο κουμπί, 24ώρες το 24ώρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.

Ο ηλικιωμένος πατά μία φορά το κόκκινο κουμπί, το οποίο φοράει στον λαιμό ή στον καρπό του. Η βασική συσκευή, που έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου ενεργοποιείται αυτόματα, δίνοντας σήμα στο κέντρο διαχείρισης κλήσεων της Οργάνωσης «Γραμμή Ζωής».

Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.

Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει η «Γραμμή Ζωής» στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική».

Οι εθελοντές γείτονες:

Συγκεκριμένα για τους εθελοντές γείτονες ο ίδιος μας είπε τα εξής:

«Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «εθελοντή γείτονα», μπορεί κάποιος να βοηθήσει μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή στη γειτονιά του.

Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην υπηρεσία «Τηλεειδοποίηση» και έχει το κόκκινο κουμπί, η «Γραμμή Ζωής» θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σταθεί δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια.

Επιπλέον εάν το επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει, διαθέτοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου του, πάντα κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης από τη «Γραμμή Ζωής», για να του κάνει παρέα ή να τον διευκολύνει σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς του (ψώνια, φάρμακα κτλ).

Η συνεισφορά σου είναι ανεκτίμητη για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους που μας φρόντισαν, τους οποίους ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες τους έχουν εξαναγκάσει να ζουν στην απομόνωση, παρότι έχουν πολλά να προσφέρουν.

Απλά αναλογίσου τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορείς να προσφέρεις, αφιερώνοντας μέρος του χρόνου σου στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass