Κρανιώτικα σπαράγματα μνήμης…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2022 17:01

«Σπαράγματα με γεγονότα, μνήμες και βιώματα από τον δικό του χρονοτροχό της ζωής, αυτό είναι το βιβλίο του Χρίστου», σημείωσε ο Κώστας Σπανός μιλώντας για το βιβλίο «Ο καιρός του χρόνου» (εκδόσεις «Επίκεντρο») του Κρανιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη

που παρουσιάστηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Το βιβλίο, του εκ Κρανιάς Ελασσόνας δημοσιογράφου και συγγραφέα, περιέχει 18 αφηγήματα, για τα οποία, εκτός του εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Σπανού, μίλησαν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Παύλος Λάλος, ο φιλόλογος Νίκος Σδάνης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Ο κ. Σπανός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το κουβάρι της ιστορίας το ξετυλίγει από πολύ νωρίς, από την παιδική ηλικία του, ξεκινώντας από τη γέννησή του στο μονόχωρο ποιμενικό σπίτι στην περιοχή Καγκέλια της Κρανιάς. Η περιγραφή αυτού του σπιτιού φέρνει στη μνήμη των ηλικιωμένων τη δική τους δύσκολη παιδική ζωή, τη γεμάτη στερήσεις, στη ρημαγμένη από την Κατοχή και τον Εμφύλιο ύπαιθρο. Κι όμως, η θέληση για ζωή του μικρού Χρήστου, όπως τόσων και τόσων παιδιών, υπερνίκησαν τη φτώχεια. Οι αναφορές του για την καθημερινότητα της οικογένειάς του είναι ίδιες όπως αυτές που έζησαν όλα τα παιδιά των αγροτών και κτηνοτρόφων. Προσωπικά ξαναέζησα εκείνη την εποχή διαβάζοντας τα πρώτα αφηγήματά του». Παίρνοντας τη σκυτάλη της αφήγησης ο κ. Λάλος αφού αναφέρθηκε στη ζωή και στη συγγραφική πορεία του Χρίστου Ζαφείρη, στάθηκε σε καθένα από τα 18 αφηγήματα.
Ο Νίκος Σδάνης με τη σειρά του στάθηκε σε ορισμένα ορόσημα της ζωής του συγγραφέα όπως τα περιγράφει ο ίδιος μέσα στο βιβλίο του, όπως το όνειρό του για κατάκτηση του Ολύμπου, το πρώτο ανέβασμά του σε ηλικία 16 ετών στον Μύτικα, τις αναμνήσεις του από μια αποτυχημένη ανάβαση στο βουνό λόγω κραιπάλης της ομάδας και πολλά άλλα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας που, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι: «Κοινός άξονας είναι η επιλεκτική μνήμη, το ενοχλητικό παρελθόν. Το τελικό απόθεμα δεν συνιστά μια αυτοβιογραφία μου, αλλά μια αντιπροσωπευτική κατάθεση από την πορεία της ζωής μου. Είναι όπως γράφω στην εισαγωγή, «σπαράγματα (κομμάτια) και σπαραγμοί της ξοδεμένης ζωής». Είναι προσωπικές απλές ιστορίες του καφενείου ή του σύγχρονου φέισμπουκ, αληθινά παραμύθια που δεν γράφονταν με σκοπό να μείνουν ως μαρτυρίες ή αυτοβιογραφική κατάθεση, αλλά για παραμυθία και αναγνωστική απόλαυση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων κ. Λάμπρος Γκονέλας, ενώ την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις Επίκεντρο, ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η Ξηροκρανιά» και ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass