Με άρωμα Ελλάδας στον Γαλλικό Βορρά

TO 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΣΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2022 15:08

Αποστολή μαθητών και καθηγητών/ τριών του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας

επισκέφθηκε την πόλη Βρέστη της βορειοδυτικής Γαλλίας το διάστημα 14 έως 23 Μαΐου ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Μπορεί το φαγητό να διαμορφώσει πολιτισμό; Αναζητώντας ίχνη της σημασίας της διατροφικής κουλτούρας για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά».
Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από 12 μαθητές της Α’ Λυκείου και 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης αποστολές από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της παραμονής τους στη Βρέστη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, η οποία αποτελεί σημαντικό λιμάνι και ναυτική βάση στην καρδιά της Βρετάνης, και την ιστορία της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Επισκέφτηκαν και θαύμασαν, μεταξύ άλλων, το κάστρο της πόλης, το Océanopolis, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα θαλάσσιων ανακαλύψεων και ερευνών στον κόσμο και μοναδικό του είδους του στην Ευρώπη, το Botanique du Vallondu Stang-Alar, θερμοκήπιο, για την καλλιέργεια σπάνιων και απειλούμενων ειδών και το Memorial du fort Montbarey, το Μουσείο Μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ό,τι αφορά δε τον πολιτισμό της γεύσης, που αποτελούσε και το θέμα του Προγράμματος η Βρέστη φημίζεται για τις κρέπες της, τις Crêpebretonne, τον βρετονικό μηλίτη και τα μπισκότα της, τα Traou Mad.Έτσι λοιπόν στο «μενού» της γευστικής περιήγησης και απόλαυσης περιλαμβάνονταν φράουλες του Plougastel-Daoulas, οι αυθεντικές κρέπες που πρωτομαγειρεύτηκαν σε αυτήν την περιοχή τον 13ο αιώνα, βρετονικά μπισκότα βουτύρου και τοπικά όστρακα.
Παράλληλα οι μαθητές/τριες συμβίωσαν για λίγες μέρες με οικογένειες Γάλλων μαθητών/τριών που τους φιλοξένησαν και τους εισήγαγαν στον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό τους. Μάλιστα παρακολούθησαν μαθήματα στο γαλλικό σχολείο, έπαιξαν παραδοσιακά βρετονικά παιχνίδια και έμαθαν βρετονικούς χορούς. Η φιλοξενία των Γάλλων εταίρων υπήρξε πολύ θερμή και οι μαθητές/ τριες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές των άλλων αποστολών.
Τέλος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ταξίδεψαν και έζησαν για λίγο τη μαγεία της πόλης που λέγεται Παρίσι. Όλη η αποστολή λοιπόν αφέθηκε στη γοητεία της πόλης, ακολούθησε τα βήματα των μποέμ καλλιτεχνών του μεσοπολέμου και ανέβηκε στη θρυλική, για τους ήχους και τις μυρωδιές μιας άλλης εποχής, Μονμάρτη, στάθηκε εκστατική μπροστά, μεταξύ ατελείωτων άλλων αριστουργημάτων, στο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου και της Νίκης της Σαμοθράκης στο διάσημο -και με ελληνικό ενδιαφέρον- μουσείο του Λούβρου, βάδισε στην αστραφτερή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, αφέθηκε να χαθεί στα σοκάκια του Quartier Latin, ελπίζοντας, κρυφά, κάπου να «συλλάβει» η ματιά τους τον Έρνεστ Χέμινγουει να συζητά με τον Σκωτ Φιτζέραλντ και βέβαια θαύμασε το Παρίσι από το πιο ιδανικό σημείο, τον πύργο του Άιφελ, σήμα κατατεθέν της πόλης.
Γυρίζοντας από την επίσκεψη στη Γαλλία οι μαθητές και οι καθηγητές/ τριες τους έφεραν ως αποσκευές τις εικόνες, τις γεύσεις, τις σκέψεις, τις συζητήσεις και τις βιωμένες εμπειρίες για μέρη και ανθρώπους που γνώρισαν. Οι γνώσεις και εμπειρίες αυτές, πλούσιες και πολύτιμες, επιβεβαίωσαν το ερευνητικό ερώτημα του προγράμματος, ότι δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης μοιράζονται κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τα αποτελέσματα θα τους συντροφεύουν για μια ζωή.
Την αποστολή αποτελούσαν οι Καθηγητές: Αγγελική Γεροβασίλη, Στυλιανή Κιοσέ, Ιωάννης Πολύζος, Σπυρίδων Φράγκος.
Μαθητές
Ανδριτσόπουλος Στέφανος-Αντώνιος, Δημητριάδου Δέσποινα, Ευαγγέλου Ευαγγελία, Ζέγγος Βασίλειος, Θώδας Γεώργιος, Κακαγιάννης Δημήτριος, Καραγιάννης Δημήτριος-Ραφαήλ, Ντούσιος Δημήτριος, Τζιάστα Μιχαέλα, Τριανταφύλλου Ζωή, Τσιάκας Πολύκαρπος, Φυτσιλή Ιωάννα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass