Ποιοι είναι οι εκλέκτορες της Θεσσαλίας για την ΕΝΠΕ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2014 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:21

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Η ανάδειξη των 10 εκπροσώπων της Θεσσαλίας που εκλέγονται-σε σύνολο 21- για την Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ από την οποία θα προκύψει και το νέο προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την ανάδειξη του νέου του προεδρείου.

Συνολικά οι εκλέκτορες της Θεσσαλίας είναι 21 αλλά οι λοιποί 11 είναι ο περιφερειάρχης, και οι 10 συνολικά χωρικοί (4) και (6) θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.

Παρότι επρόκειτο για μία ψηφοφορία, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ φάνηκε και από το γεγονός ότι από τις παρατάξεις δήλωσαν υποψηφιότητα περισσότεροι από τους αναμενόμενους να εκλεγούν βάσει της αναλογίας των δυνάμεων στο ΠΣ, δηλαδή 6 από την παράταξη του Κ Αγοραστού, 2 από  εκείνη του Ν. Τσιλιμίγκα και από ένας για τις παρατάξεις Διώτη και Μπούτα. 

Η διαδικασία ανάδειξης εκλεκτόρων για την Θεσσαλία έχει και ένα επιπλέον «νόημα» καθώς  είναι γνωστό το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την προεδρία της ΕΝΠΕ.

Κατά τα λοιπά το νέο στοιχείο αυτού του περιφερειακού συμβουλίου είναι το γεγονός ότι στα έδρανά του κάθονται δυο εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, η Ηρώ Διώτη και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη οι συνδυασμοί των οποίων στηρίχθηκαν αντίστοιχα από το κόμματα που εκπροσωπών στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που σχολίασε ιδιαίτερα και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ο οποίος παρατήρησε ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα έχει απευθείας πρόσβαση στην Ελληνική Βουλή ως προς τα θέματα που θέλει να προωθήσει.

Η Ηρώ Διώτη κατέθεσε και τρείς προτάσεις για ψηφίσματα καθώς όπως παρατήρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο που αφορούσαν σε ζητήματα επικαιρότητας και συγκεκριμένα το θέμα των διοδίων, το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το θέμα των ελληνογερμανικών ερωτηματολογίων που έχουν σταλεί προς Περιφέρειες και Δήμους τα οποία και ζήτησε να μην απαντηθούν. Η παράταξη «Δρόμος της Ανατροπής για την Θεσσαλία» έχει ήδη εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα.

Εξάλλου ο Βαγγέλης Μπούτας έθεσε θέμα να υπάρξει ευρεία συζήτηση για θέματα Παιδείας και ιδιαίτερα για την αξιολόγηση των πέντε τμημάτων του ΤΕΙ και ενός τους Πανεπιστημίου που βαίνουν προς κατάργηση.

Με την πρόταση συμφώνησε και ο περιφερειάρχης ο οποίος πρότεινε να κληθούν σε επόμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΤΕΙ και των τμημάτων προκειμένου να γίνει αναλυτική συζήτηση. Ωστόσο, επειδή, όπως πρόσθεσε, κατά πληροφορίες στις 25 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ Θεσσαλίας γι΄ αυτό θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Περιφέρεια δεν επιθυμεί την κατάργηση των τμημάτων και ότι θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να προσληφθεί ακαδημαϊκό προσωπικό διότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Τα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα ενώ η  συνεδρίαση κύλησε σε ήρεμο κλίμα.

Οι εκλεγέντες

Όσον αφορά στους 10 εκλεγέντες για την γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ για την ανάδειξη των οποίων  ψήφισαν με τρισταυρία όλα τα μέλη τους ΠΣ αυτοί είναι:

Από την «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» εκλέγονται 6, από τους 10 που είχαν θέσει υποψηφιότητα, οι  Χρ Καλομπάτσιος, Γ Λαδόπουλος, Αθ. Λιούπης, Κων Νούσιας, Ευθ Ρεντζιάς, Κων Χαλέβας

Από την «Θεσσαλών Συμπολιτεία» εκλέγονται 2 από τους 4 που είχαν θέσει υποψηφιότητα, οι: Νικ. Τσιλιμίγκας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέγεται ένας από τους δύο πουείχαν θέσει υποψηφιότητα, ο Βαγγέλης Μπούτας

Από τον «Δρόμο της Ανατροπής» εκλέγεται ένας από τους δύο που είχαν θέσει υποψηφιότητα, η Ηρώ Διώτη.

Οι θεματικοί

 

Για να ολοκληρωθούν οι εκλέκτορες θα πρέπει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας να ανακοινώσει και τους 6 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, πλην των τεσσάρων χωρικών,( Δ. Παπαδημόπουλος, Χρ. Μιχαλάκης, Δ Κολινδρίνη , Β Τσιάκος), κάτι που θα γίνει εντός της εβδομάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτοι  έξη περιφερειακοί σύμβουλοι τα ονόματα των οποίων «παίζουν» για τις θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών είναιοι : Μαρία Μαμάρα, Κ Δεσπόπουλος από την Λάρισα, Αργύρης Κοπάνας από την Μαγνησία, Ντίνος Μπάρδας και Γ. Τσίγκος από τα Τρίκαλα και Ορ. Ψαχούλας από την Καρδίτσα. Ενώ θα οριστούν και εντεταλμένοι σύμβουλοι επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ για την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass