Οι εκλογές τελείωσαν, ο δικαστικός εμφύλιος συνεχίζεται

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΔΗΚ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 21:36

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική αντιπαράθεση συνδικαλιστών των καθηγητών με αφορμή τις εκλογές στη συνδικαλιστική τους Ένωση, την ΕΛΜΕ Λάρισας, που εδώ και χρόνια ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις παρατάξεων καθιστώντας τη μία από τις ελάχιστες ΕΛΜΕ πανελλαδικά,

το Δ.Σ. της οποίας συμπλήρωσε μια θητεία χωρίς τα μέλη της να καταφέρουν τη συγκρότησή τους σε σώμα.
Ο «εμφύλιος» της ΔΑΚΕ (ΝΔ) αρχικά είχε ως αποτέλεσμα, από την αποχώρηση γαλάζιων στελεχών, να ιδρυθεί η κίνηση «Ακηδεμόνευτοι Δημοκράτες Καθηγητές Ν. Λάρισας» (ΑΔΗΚ) μέλη της οποίας προσέφυγαν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις εκλογές της ΕΛΜΕ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι ΑΔΗΚ δεν συμμετείχαν στις «παράνομες» -όπως τις είχαν χαρακτηρίσει με ανακοίνωσή τους- εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, συμμετείχε ωστόσο περίπου το 50% του κλάδου (σ.σ. από 2.000 εγγεγραμμένους ψήφισαν 967 καθηγητές).
Στις 4 Φεβρουαρίου, μερικές ημέρες δηλαδή πριν τις κάλπες στην ΕΛΜΕ, μέλη των ΑΔΗΚ είχαν προσφύγει για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη ζητώντας τότε τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΛΜΕ Λάρισας. Αίτημα που το Δικαστήριο δεν έκανε τελικά δεκτό, με τους προσφεύγοντες να χάνουν την προσωρινή διαταγή.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Εννέα καθηγητές, μεταξύ των οποίων και μέλη των ΑΔΗΚ, προσέφυγαν εκ νέου χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας (Εκούσια Δικαιοδοσία) καταθέτοντας Αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης.
Ζητώντας έτσι «να διοριστεί προσωρινή διοίκηση» στην ΕΛΜΕ Λάρισας «η οποία να αποτελείται από τα πρόσωπα» που προτείνονται στην Αίτηση «και με σκοπό τη σύγκληση τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών για τη διενέργεια νέων αρχαιρεσιών με σκοπό την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών καταστατικών οργάνων του σωματείου» εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης.
Ουσιαστικά οι ΑΔΗΚ θα ζητούσαν (σ.σ. για δικούς τους λόγους παραιτήθηκαν τελικά χθες της αίτησης) από το Δικαστήριο να ορίσει προσωρινή διοίκηση στην ΕΛΜΕ, η οποία θα επαναλάμβανε τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου. Στις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, παρά τον συνδικαλιστικό εμφύλιο συμμετείχε το 50% του κλάδου, με τη ΔΑΚΕ να «σαρώνει» (έλαβε 45%, 423 ψήφους και 4 έδρες) και ακολούθησαν, οι «Παρεμβάσεις (εξωκοιν. αριστερά) 24,26%, 228 ψήφοι - 2 έδρες, ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 15,9%, 150 ψήφοι - 2 έδρες, ΑΣΕ (ΠΑΜΕ ΚΚΕ) 8,73%, 82 ψήφοι-1 έδρα και ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ) 5,65%, 53 ψήφοι, καμία έδρα. Να διευκρινιστεί επίσης ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα ούτε το νεοεκλεγέν Δ.Σ. κατάφερε να κατανείμει αξιώματα, ωστόσο λειτουργεί λαμβάνοντας αποφάσεις με προσωρινά προεδρεύοντα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι με αφορμή την τότε απόφαση του Πρωτοδικείου για το θέμα των εκλογών στην ΕΛΜΕ Λάρισας, στελέχη των ΑΔΗΚ είχαν δηλώσει πως «δεν συμμετέχουμε σε παράνομες εκλογές» προσθέτοντας επίσης ότι «τολμήσαμε απέναντι στο συνδικαλιστικό κατεστημένο να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να εφαρμοστεί η νομιμότητα».
Μετά και την παραίτηση χθες της Αίτησης, συνδικαλιστές παρατάξεων της ΕΛΜΕ και των ΑΔΗΚ, θα αντιπαρατεθούν εκ νέου δικαστικά, όποτε προσδιοριστεί η εκδίκαση της Αγωγής ακύρωσης που κατέθεσαν οι Ακηδεμόνευτοι Καθηγητές.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass