«Η αντιφασιστική νίκη γράφτηκε με τις πράξεις κομμουνιστών»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2022 19:20

«Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη της 9ης Μάη 1945 είναι μια ιστορική στιγμή που γράφτηκε με τις πράξεις κομμουνιστών, μαχητών αντιφασιστών, ανταρτών και απλών λαϊκών ανθρώπων, στην Ελλάδα, στη Λάρισα, στη Σοβιετική Ένωση, στα Βαλκάνια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη που

μάτωσε από τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και «το Κόμμα μας είναι υπερήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων» τόνισε το μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Αγησίλαος Τριγάζης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες βράδυ η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, οι οργανώσεις της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Λάρισας), με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών, σηματοδοτώντας έτσι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Αλκαζάρ, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυναν, ο γραμματέας ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ, Δαμ. Μπαλασούλης, όπως και η πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Δήμητρα Σίσκου, η οποία, αφού υπενθύμισε πως το μνημείο ανεγέρθηκε επί δημαρχίας Αρ. Λαμπρούλη, τόνισε πως «έχει εγκαταλειφθεί, από όλες τις δημοτικές αρχές με στόχο όχι μόνο την παραχάραξη της ιστορίας του ΕΑΜικού αντιστασιακού, απελευθερωτικού αγώνα στη χώρα μας ο οποίος αποτέλεσε ένα μεγάλο μέρος του συνολικού απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούν ακόμη και την αλλαγή χρήσης του, αν τολμήσουν θα μας βρουν απέναντί τους. Απαιτούμε το συγκεκριμένο Μνημείο – Μουσείο να διατηρηθεί, να συντηρείται σε μόνιμη βάση, όπως όλα τα άλλα μνημεία της πόλης μας, και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και να είναι προσβάσιμο στον λαό και τη νεολαία της πόλης μας».
Ο κ. Τριγάζης αρχικά σημείωσε την προσπάθεια υποβάθμισης του εορτασμού λέγοντας ότι «από το 1985 επιδιώκουν να γίνει δήθεν «μέρα της ΕΕ» αλλά ματαιοπονούν. Δεν μπορούν με καλοπληρωμένες φιέστες για τη νεολαία και ευρωενωσιακά προγράμματα αντικομουνισμού να αντιστρέψουν την ιστορική αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο δηλαδή εκτός από μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών όπου αυτοί με δύναμη πυρός τον Κόκκινο Στρατό σκόρπισαν τις ναζιστικές ορδές του Χίτλερ και σηματοδότησαν την επικράτηση του σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού».
Αναφερόμενος στο σήμερα τόνισε πως «σε συνθήκες κλιμακούμενου ΡωσοΝΑΤΟϊκου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία δύο στρατόπεδα ληστών συγκρούονται με «μήλον της Εριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής».
«Γι’ αυτό και καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν στηρίξει με χέρια και με πόδια όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις, όλα τα σχέδια για τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και για την περικύκλωση της Ρωσίας» προσθέτοντας ότι «τα έδωσαν όλα, μετέτρεψαν τη χώρα σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση για να μεταφέρονται οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη. Τέτοιες υποδομές είναι οι βάσεις και στη Θεσσαλία».
Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «απέναντι στο μαύρο μέτωπο κράτους, αστικών κομμάτων, ΕΕ μπορεί υψωθεί τοίχος προστασίας, να δυναμώσει το αντίπαλο δέος. Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Ενα κίνημα με ενιαία αιτήματα και στόχους στα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που θα μετατρέπεται σε ασανσέρ της κάθε φορά κυβερνητικής εναλλαγής αλλά που θα ανοίγει τον δρόμο με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Γι’ αυτό σας καλούμε σε συστράτευση με το ΚΚΕ.
Γιατί το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική» κατέληξε ο ομιλητής. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στα αντιφασιστικά και ανταρτικά τραγούδια, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass