Πλήθος πιστών στους ναούς για το Ιερό Ευχέλαιο

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓ. ΠΕΜΠΤΗΣ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2022 15:11

Με κατάνυξη και ευλάβεια, τηρώντας ταυτόχρονα και τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό, οι πιστοί κατέκλυσαν χθες το απόγευμα τους ναούς, συμμετέχοντας στην Ακολουθία του Ευχελαίου και λίγο αργότερα στην τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.


Όπως είναι γνωστό η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο. Το πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, η τελευταία του έτους. Το απόγευμα τελέσθηκε η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού. Το βασικό τροπάριο που ακούστηκε ήταν «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», το οποίο αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

 

ΜΕΓ. ΠΕΜΠΤΗ
Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ (7 μ.μ.) τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass