Στο Φανάρι για τη διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου

ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2022 15:10

Στο Φανάρι και στη διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου, η οποία τελείται

κάθε δέκα χρόνια, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όπως και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή.
Μάλιστα ο κ. Αγοραστός έλαβε μέρος στην ιερά αυτή διαδικασία, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τον οποίο συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης, έγινε ο πρώτος Πατριάρχης, ο οποίος καθαγιάζει το Άγιο Μύρο για τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του.
Η ιδιαίτερη αυτή τελετή, ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού ευλόγησε τους προσκυνητές λίγα λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της εψήσεως του Αγίου Μύρου, εμφανώς συγκινημένος έριξε στους λέβητες μέρος των συστατικών και ροδοπέταλα, ευλογώντας ταυτόχρονα την έναρξη της τελετής, ενώ στη συνέχεια άναψε τη φωτιά κάτω από τα ειδικά σκεύη.
Η τελετή του Αγίου Μύρου γίνεται ανά 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για να παρασκευαστεί χρησιμοποιούνται συνολικά 57 αρώματα και αιθέρια έλαια μερικά εκ των οποίων πολύ σπάνια. Στη συνέχεια, οι αργυροί λέβητες στους οποίους αποθηκεύεται το Άγιο Μύρο, θα μεταφερθούν στο Μυροφυλάκειο και από εκεί ποσότητές του θα μεταφερθούν στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μυστήριο του Βαπτίσματος ως ένδειξη της μετάδοσης των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους Ορθοδόξους.
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πατριάρχης ανέγνωσε την ειδική ευχή της επισήμου αναθέσεως της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον συντονιστή της όλης διαδικασίας, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής και Άρχοντα Μυρεψό κ. Γεώργιο Σάββιτς, στον οποίο έδωσε το μεταξωτό Λέντιον και Σταυρό της Διακονίας, τον οποίο απένειμε και στους Ειδικούς Κοσμήτορες συνεργάτες του.            

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass