Μηνύματα και δράσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Επισκέψεις στα νοσοκομεία - Θεατρικό στον Μύλο του Παππά - Σύσκεψη της Ενωσης Γυναικών Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2022 15:00

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στα 5 νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου θα δοθούν συμβολικά δώρα στις γυναίκες που εργάζονται στα νοσοκομεία για την πολύτιμη προσφορά τους την περίοδο της πανδημίας.

Τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μεταβούν σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας στις 9 π.μ., των Τρικάλων στις 10 π.μ., στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας στις 11.30 π.μ., στο Γενικό της Λάρισας στις 12.30 μ.μ., και τέλος στου Βόλου στις 2 μ.μ.
 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) διοργανώνει σύσκεψη με τίτλο: «Εκμετάλλευση, πόλεμος και βία». Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας (ισόγεια αίθουσα). «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Με πρωτοβουλία της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη και του Κοινωνικού Εθελοντικού Δικτύου «#Κανείς_Μόνος», σε συνεργασία με το «Κέντρο Πρόληψης Λάρισας- Εργαστήρι Ζωής του ΟΚΑΝΑ», το «Θεατρικό Εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου» και τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, πραγματοποιείται μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με επίκαιρο χαρακτήρα, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα Τρίτη και ώρα 18.00, στον Μύλο του Παππά, με θέμα «Η Γυναίκα του Πολέμου μιλά για την Ειρήνη».
Η εκδήλωση, έχει ως κεντρικό θέμα τον πόλεμο και ενώνει τις φωνές των γυναικών που έζησαν σε καιρό πολέμου, αλλά και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της θηριωδίας του πολέμου, με στόχο να υψώσει μια δυνατή αντιπολεμική κραυγή, αναδεικνύοντας παράλληλα πρόσωπα και συμβολισμούς της γυναικείας αγωνιστικότητας, κατά την περίοδο πολέμων, με ιδιαίτερες αναφορές στην ανεκτίμητη προσφορά των Γυναικών του Κόσμου, στην Ειρήνη των Λαών.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αφηγήσεις – μαρτυρίες Γυναικών που βίωσαν τον πόλεμο από την Ουκρανία και τη Γιουγκοσλαβία, Γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, Γυναίκες Εβραίες του Ολοκαυτώματος, Γυναίκες της Μικρασιατικής Kαταστροφής και Γενοκτονίας των Ποντίων, Γυναίκες της Κύπρου που έζησαν την τουρκική εισβολή.
Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί από το Θεατρικό Εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου, θεατρικό δρώμενο με αναφορά στο δράμα του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης της προσφυγιάς, μέσα από τα μάτια της Παλαιστίνιας Σουχέιρ Χαμάντ που έγραψε το συγκλονιστικό ποίημα «Της διαμελισμένης Γυναίκας», ενώ το Χορωδιακό τμήμα του Εργαστηρίου Ζωής του ΟΚΑΝΑ, θα παρέμβει με μουσικά ακούσματα κατά του πολέμου και της βίας.
 Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και στοχεύει να συμβάλλει στην ανάδειξη του φιλειρηνικού αποτυπώματος της Γυναίκας και της σθεναρής αντίστασής της, σε κάθε μορφή βίας και πολέμου. Οσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιείται στον χώρο του Μύλου την ίδια ημέρα και ώρα, από τα μέλη του Κοινωνικού Εθελοντικού Δικτύου #Κανείς_Μόνος (τρόφιμα μακράς διαρκείας και ιατροφαρμακευτικό υλικό: αποστειρωμένες γάζες, επίδεσμοι, ταινίες για συγκράτηση γαζών, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως παρακεταμόλη, betadine, Οινόπνευμα και σύριγγες). ΜΗΝΥΜΑΤΑ
* Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η γυναίκα στο χωράφι. Η γυναίκα στο εργοστάσιο. Η γυναίκα στο γραφείο. Η γυναίκα στην κουζίνα. Η γυναίκα στην τέχνη. Η γυναίκα στο πεζοδρόμιο. Η γυναίκα στην ειρήνη. Η γυναίκα στον πόλεμο. Η γυναίκα στην προσφυγιά. Η γυναίκα Μάνα. Η γυναίκα Κόρη. Η γυναίκα Αδελφή. Η γυναίκα Γιαγιά. Η γυναίκα φίλη. Η γυναίκα σύζυγος. Η γυναίκα Ερωμένη. Η γυναίκα βιασμένη. Η γυναίκα δολοφονημένη».
* «Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων και αντιδήμαρχος, Ρίτα Απρίλη σημειώνει πως «οι εικόνες που προβάλλονται τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ με τις γυναίκες της Ουκρανίας να αγωνιούν για να διασώσουν τις οικογένειές τους και με τα παιδιά τους στην αγκαλιά να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς αφύπνισαν σίγουρα τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο και αυτόματα ταυτιστήκαμε συναισθηματικά με την αγωνία, τον φόβο και την απελπισία τους.
Επομένως, η σημερινή ημέρα πέρα από τον αγώνα για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών, που δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρα, είναι ένα μεγάλο κάλεσμα για αλληλεγγύη στον λαό που δοκιμάζεται από τον πόλεμο και για δράσεις προάσπισης της Ειρήνης». «ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ»
Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος σε δήλωσή του σημειώνει πως «σήμερα γιορτάζουν οι γυναίκες, το «άλλο μισό του ουρανού». Η σημερινή ημέρα ανήκει σε όλες αυτές που και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας καλούνται να ανταποκριθούν με επιτυχία στους πολλαπλούς και συχνά συγκρουόμενους κοινωνικούς ρόλους που ασκούν.
Σήμερα γιορτάζει η μητέρα, η εργαζόμενη, η σύζυγος, η κόρη, η νοικοκυρά, η φίλη, η γιαγιά, το κοινωνικά ενεργό μέλος… Μόνο τιμή τους αρμόζει γιατί ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς ρόλους.
8 του Μάρτη είναι η ημέρα της θύμησης των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου που με τη δύναμη του μυαλού, τη θέληση της καρδιάς και την επιρροή των συναισθημάτων κατάφεραν να συμβάλλουν στη δημιουργία μια καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας. Κατάφεραν να διανύσουν έναν δύσκολο δρόμο με στόχο να κάνουν τα οράματά τους πραγματικότητα. Μπορεί να μην έφτασαν στο τέρμα, αλλά έχουν διανύσει τα πιο κακοτράχαλα σημεία!
Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες».
* «Η γενική γραμματέας Επιμελητηρίου Λάρισας, Καλλιόπη Τζήκα σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη γυναίκα και ιδιαίτερα τη μητρότητα, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν με το επιχειρείν περισσότερες γυναίκες».
* Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας σημειώνει πως «στον σημερινό γιορτασμό την πρώτη, τιμητική θέση πρέπει να έχει η Γυναίκα της Εθνικής Αντίστασης. Η αγωνίστρια, που ήταν ταυτόχρονα και μάνα και εργαζόμενη, κυρίως αγρότισσα, αλλά και η σπουδάζουσα ή σπουδαγμένη. Όλες μαζί στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και στα μετόπισθεν, για τη λευτεριά της πατρίδας, αλλά και την επιβίωση του λαού (από τα 3.000.000 μέλη της Εθνικής Αλληλεγγύης 1.740.000 ήταν γυναίκες)».
* Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας από το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: « Μη γελάς, αφεντικό! Αν μια γυναίκα κοιμάται μοναχή, εμείς, όλοι οι άντρες, φταίμε. Όλοι θα χουμε την άλλη μέρα, στην κρίση του Θεού, να δώσουμε λόγο. Ο Θεός όλες τις αμαρτίες τις συχωρνάει, είπαμε, κρατάει σφουγγάρι, ετούτη όμως δεν τη συχωρνάει. Αλίμονο στον άντρα, αφεντικό, που μπορούσε να κοιμηθεί με γυναίκα και δεν το καμε, αλίμονο στη γυναίκα που μπορούσε να κοιμηθεί με άντρα και δεν το 'καμε».
* «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα που απεργούμε και διαδηλώνουμε, ενάντια στο σύστημα, στην Κυβέρνηση της ΝΔ και τις πολιτικές που θρέφουν την έμφυλη εκμετάλλευση, καταπίεση και βία, τον σεξισμό, τον πόλεμο, τον ρατσισμό».
* Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας σημειώνουν πως «η 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση».
Ανακοίνωση εξέδωσαν τέλος, η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπάλληλων Λάρισας και η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass