Εργα ύψους 824 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2022 21:00

Εργα συνολικού προϋπολογισμού 824 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το τεχνικό

πρόγραμμα του 2022 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης, κ. Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε μέγεθος τεχνικό πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από υποδομές, οδικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τη συνεδρίαση του σώματος -η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και ειδικότερα για τους ομογενείς- απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν οδικά έργα, γέφυρες και η ανάπτυξη των Ερευνητικών Ινστιτούτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη χρηματοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αναλυτικότερα:

7 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανήκει η επιλογή των προτάσεων που υποβάλλονται για αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης ερευνητικών υποδομών που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βοηθά την έρευνα και την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προϊόντων…» τόνισε ο κ. Αγοραστός, παρουσιάζοντας τη διαδικασία της χρηματοδότησης, μέσω του ΕΛΚΕ, και της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, σε απάντηση της επερώτησης που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Χάιδος, της Περιφερειακής Παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», σχετικά με το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών στα Τρίκαλα.
Σε τοποθέτησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, που κλήθηκε στη συνεδρίαση, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση των 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απ’ τα οποία όπως τόνισε θα ενισχυθεί το ερευνητικό Ινστιτούτο «Ιάσων». Όσον αφορά το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών στα Τρίκαλα ο κ. Μαμούρης υποστήριξε ότι αναζητάται στέγη σε συνεργασία με τον δήμαρχο Τρικάλων, ενώ σημείωσε πως το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Βόλου θα στεγαστεί στην «κίτρινη αποθήκη», με χρήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αγοραστός τόνισε επίσης πως «η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας για την εξυπηρέτηση τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προβαίνει στην αξιολόγηση σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, αποκλειστικά των προτάσεων που υποβάλλονται από τον Δικαιούχο του έργου, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ)».

ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ
Χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για νέα γέφυρα στο Βλαχογιάννι και αποκαταστάσεις «ιρλανδικών διαβάσεων», ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας», για την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα στη Δ.Ε. Ποταμιάς Ελασσόνας. Ο κ. Αγοραστός επισήμανε πως σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα ακόλουθα έργα: «Κατασκευή νέας οδογέφυρας Βλαχογιαννίου Δ.Ε. Ποταμιάς Ελασσόνας, προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ και Αποκαταστάσεις κατακλυζομένων ραμπών Δήμου Ελασσόνας μετέπειτα σεισμού, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ».
Όσον αφορά τις «ιρλανδικές διαβάσεις» που εμφανίζουν προβλήματα σε περιπτώσεις πλημμυρών, ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι πρόκειται για έργα ευθύνης του Δήμου Ελασσόνας, καθώς αφορούν δημοτικό οδικό δίκτυο, αλλά παρόλα αυτά και όσον αφορά την παλιά γέφυρα «Μεσοχωρίου», η Περιφέρεια Θεσσαλίας προέβη στην αποκατάσταση και βελτίωση υφιστάμενης «ιρλανδικής διάβασης» (και όχι στη δημιουργία νέας πρόχειρης διάβασης). Επισήμανε δε, ότι μετά από κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνδράμει τον Δήμο Ελασσόνας για την επαναφορά των «ιρλανδικών διαβάσεων» σε άρτια και λειτουργική κατάσταση.

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ
Χρηματοδότηση 11,7 εκατ. ευρώ διεκδικεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το Υπουργείο Υποδομών, για τους διανομαρχιακούς δρόμους της Αργιθέας, ανέφερε χθες ο κ. Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του, σε σχετική επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας». Συγκεκριμένα η Περιφέρεια ζητά χρηματοδότηση συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ για τα έργα «Βελτίωση οδού Βραγκιανά - Ρόγκια - όρια νομού προς ν. Ευρυτανία (προς Κέδρα)», προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ και «Βελτίωση οδού Αργύρι - Γέφυρα Αυλακίου - Καταφυλλίου» (σύνδεση με Ν. Αιτωλοακαρνανίας), προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ. «Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε για την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, ωριμάσαμε τα έργα και καταθέσαμε τα Τεχνικά Δελτία στο Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για δύο χρήσιμους δρόμους, που συνδέουν με συνθήκες ασφάλειας την Καρδίτσα με τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και αποφέρουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομική δραστηριότητα».

ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
Ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης βράχων και συντήρησης του σπηλαίου Θεόπετρας (έργο που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ), όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός απαντώντας σε σχετική επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου, κ. Χάιδου Ιωάννη, της Παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», σχετικά με την επαναλειτουργία του Σπηλαίου Θεόπετρας Δήμου Μετεώρων.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ανάκληση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούσε αναστολή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων 2022, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε χθες το σώμα.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δύο ψηφίσματα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτάθηκαν χθες στο σώμα, από την Περιφερειακή Αρχή «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» και αντίστοιχα από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα τής «Συμμαχίας υπέρ των πολιτών».
*Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος δημοτικού συμβούλου Φαρσάλων και πρώην περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, Κώστα Τύμπα, εξέφρασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενώ αναφορά στο έργο του έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», κ. Νίκος Τσιλιμίγκας.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass