«Με τολμηρές τομές λύνουμε τα μεγάλα προβλήματα»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΠΙΖΙΟΥ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2022 15:30

«Κοινωνικό είναι το κράτος που νοιάζεται, το κράτος που διευκολύνει τον πολίτη και την κοινωνία, όχι το κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες, φοβούμενο ότι μπορεί να ταράξει τα νερά. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ΕΦΚΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».


Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».
«Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Όταν όμως ο ηλικιωμένος περιμένει για σύνταξη τρία χρόνια και όταν ο επαγγελματίας πρέπει να επισκεφτεί 20 φορές τον ασφαλιστικό του φορέα για να εξυπηρετηθεί, όταν ο πολίτης τηλεφωνεί στην υπηρεσία για να ακούσει "είστε σε σειρά προτεραιότητας" και αυτή η σειρά δεν έρχεται ποτέ, τότε αυτό το συνταγματικό δικαίωμα δεν είναι παρά λόγια στο χαρτί.
Το Υπουργείο και ο Υπουργός προσωπικά έχουν αναλάβει ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. Δεν είναι εύκολο να πας κόντρα στην πεπατημένη. Αλλά τα μεγάλα προβλήματα, οι μεγάλες προκλήσεις, αντιμετωπίζονται με τομές ριζικές, με καινούργιες ιδέες», τόνισε η κα Μπίζιου χαρακτηριστικά.
«Η πολυδιαφημισμένη ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως επιχειρήθηκε το 2017 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δεν υπήρξε μεταβατικό στάδιο. Οι εργαζόμενοι, ενώ δεν έλαβαν την κατάλληλη εκπαίδευση, κλήθηκαν να διαχειριστούν υποθέσεις με διαφορετικό νομικό και ασφαλιστικό υπόβαθρο από αυτό που χειρίζονταν μέχρι πρότινος. Και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Αντ’ αυτού συνέχιζαν να λειτουργούν, εντός του οργανισμού, διασκορπισμένα μηχανογραφικά συστήματα προερχόμενα από τους εντασσόμενους φορείς. Αποτέλεσμα των αστοχιών, ένας εξωφρενικά μεγάλος αριθμός εκκρεμών συντάξεων, πολυετής αναμονή για την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, καθυστερήσεις στις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Και παράπονα, πολλά παράπονα από τους 6 εκατομμύρια Έλληνες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, που έχουν συναλλαγές με τον ΕΦΚΑ. Στον Συνήγορο του Πολίτη το 48% των παραπόνων αφορά συντάξεις και συναλλαγές με τον ΕΦKA. Αυτό είναι το trademark του Οργανισμού που παραλάβαμε. Ένας ΕΦΚΑ που νοσεί και η θεραπεία του δεν μπορεί να είναι η ασπιρίνη. Χρειάζονται τομές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις, γιατί ένας οργανισμός του Δημοσίου, με τόσο μεγάλη κοινωνική απήχηση, δεν μπορεί να είναι και ο πιο προβληματικός», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass