Ιατρική Στήλη

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2022 21:04

Οι αλλαγές στο ΓΝΛ και οι εκλογές για αιρετούς στο ΠΓΝΛ

Περίοδο σαρωτικών αλλαγών στο νοσηλευτικό τμήμα διανύει το Γενικό Νοσοκομείο με τη διοίκηση να επιχειρεί με τις αλλαγές να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Αναβαθμισμένες εμφανίζονται η προϊσταμένη του Χειρουργικού Τμήματος Ευαγγελία Γκόντρια (φωτ.) στην οποία ανατίθενται παράλληλα και προσωρινά καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης της Υποδιεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου (2ος Νοσηλευτικός Τομέας - Χειρουργικού) καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας Ασημούλα Μπάνου, η οποία παράλληλα με τα καθήκοντά της αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης Υποδιεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου (3ος Νοσηλευτικός Τομέας - Εργαστηριακού). Στα αξιοπρόσεκτα είναι και η μετακίνηση της πρώην διευθύνουσας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αικατερίνης Παληογιάννη από το Διατομεακό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νεφρολογικό Τμήμα με καθήκοντα προϊσταμένης. Στη θέση της κας Παληογιάννη ως προϊσταμένη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τοποθετείται η κα Ευαγγελία Κατσιούλη μετακινούμενη από το Χειρουργικό Τμήμα, προσωρινά καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος αναλαμβάνει ο υπάλληλος Γιώργος Ζάρρας μετακινούμενος από το Ογκολογικό Τμήμα, ενώ προσωρινά καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης του Ογκολογικού Τμήματος ανατέθηκαν στην υπάλληλο Μαρία Κριαρή μετακινούμενη από το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού. Σημειώνεται τέλος ότι προσωρινά καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος ανατέθηκαν στην υπάλληλο Χρυσάνθη Ευθυμίου.

* * *

Με δεδομένη τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης προκήρυξε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη αιρετών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ως εξής:  Ενός αιρετού εκπροσώπου των ιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο, ο οποίος εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τους ιατρούς Ε.Σ.Υ., τους ιατρούς μέλη ΔΕΠ και τους ειδικευόμενους ιατρούς που υπηρετούν (δεν συμμετέχουν όσοι έχουν προσληφθεί προσωρινά). Ενός αιρετού εκπροσώπου του λοιπού προσωπικού (πλην ιατρών) που υπηρετούν στο νοσοκομείο, ο οποίος εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων (πλην ιατρών) που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας στο νοσοκομείο (δεν συμμετέχουν όσοι έχουν προσληφθεί προσωρινά). Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές οι αποσπασμένοι στο Π.Γ.Ν.Λ. υπάλληλοι, καθώς εκλέγουν και εκλέγονται στην Υπηρεσία που ανήκουν οργανικά. Όσοι από τους γραμμένους στην κατάσταση των εκλογέων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για την εκλογή τους ως εκπροσώπου των εργαζομένων ή μελών της Εφορευτικής Επιτροπής υποβάλλουν έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας στον Διοικητή του νοσοκομείου, μέχρι την έναρξη εκλογής της Εφορευτικής Επιτροπής, ήτοι έως και την Πέμπτη, 24-2-2022 και ώρα 08:30 π.μ. Για την εκλογή ως εκπροσώπου των εργαζομένων επιτρέπεται η υποβολή μόνο μεμονωμένων υποψηφιοτήτων οι οποίες καταχωρούνται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.
* * *
Η συννοσηρότητα, δηλαδή η ύπαρξη δύο ή περισσότερων χρονίων προβλημάτων υγείας, όπως υπέρτασης, διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και κατάθλιψης κατά τη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή, συμπέρανε μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Ο μεταγενέστερος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν οι χρόνιες παθήσεις είχαν εμφανιστεί σε νεότερη ηλικία (μεταξύ 50 και 55 ετών).  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρσανά Σινγκ-Μανού του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου Inserm, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 10.000 άτομα στη Βρετανία, εκ των οποίων σχεδόν το 7% είχαν πολλαπλή συννοσηρότητα στην ηλικία των 55 ετών, ενώ το 32% στα 70 του. Στη διάρκεια μίας περιόδου 32 ετών διαγνώστηκαν 639 περιστατικά άνοιας. Διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη συννοσηρότητα στα 55 έτη σχετιζόταν με υψηλότερο κατά 2,4 φορές κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας μετά από χρόνια, σε σχέση με όσους δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας στη μέση ηλικία. Η εμφάνιση της συννοσηρότητας στα 60-65 έτη σχετιζόταν με 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, δηλαδή η αύξηση του κινδύνου άνοιας ήταν σταδιακά μικρότερη όσο πιο καθυστερημένα στη ζωή εμφανίζονταν τα πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας. Για κάθε πέντε χρόνια πιο πρόωρης εμφάνισης της συννοσηρότητας έως την ηλικία των 70 ετών, ο κίνδυνος άνοιας αργότερα αυξανόταν κατά 18%. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα αν συνυπήρχαν περισσότερες από τρεις παθήσεις στο ίδιο άτομο. Έτσι, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν μία ή καμία χρόνια πάθηση, εκείνοι με τρεις ή περισσότερες στην ηλικία των 55 ετών είχαν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ ο κίνδυνος ήταν μόνο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν εμφανίσει πολλαπλή συννοσηρότητα στα 70 τους.

 

 

PINAKAS

Ένα μακρύ νοσταλγικό «ταξίδι», που ξεκινάει από την πατρίδα του πατέρα του, τη Μήδεια της Ανατολικής Θράκης, και μετά από διάφορους σταθμούς καταλήγει στην εποχή της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αποτυπώνει μέσα από 50 πίνακες ζωγραφικής και βιωματικά κείμενα, ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ Μανώλης Χριστοφορίδης στο λεύκωμα, με τίτλο «Μνήμες της ζωής μου με εικόνες και λέξεις». Οι 50 αυτοβιογραφικοί πίνακες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, πλαισιωμένοι με πληροφορίες για τους τόπους που απεικονίζουν, με ιστορικές αναφορές της κάθε εποχής καθώς και με προσωπικά βιώματα του δημιουργού, είχαν παρουσιαστεί σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, στο ΚΕΔΕΑ. Ο ίδιος ο δημιουργός, παραδίδοντας το βιβλίο - άλμπουμ στον αναγνώστη, σημειώνει: «Ελπίζω ότι το δίλημμα του «επισκέπτη» των εικονογραφημένων σελίδων αυτού του βιβλίου - άλμπουμ θα είναι, σε ποιον από αυτούς τους ζωντανούς πίνακές του να «βυθιστεί» ώστε με αφορμή τις εικόνες και τα γλαφυρά κείμενα που τον συνοδεύουν, να ξυπνήσει τις μνήμες από μια άλλη εποχή, που αν και πέρασε ανεπιστρεπτί, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στις ζωές μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass