ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Δεν πουλάμε διπλώματα...»

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:03

Του Κ. Γκιάστα

Πριν την εποχή της κρίσης περίπου 7.000 διπλώματα έβγαιναν από το Νομό της Λάρισας κάθε χρόνο. Εδώ και κάποια χρόνια όμως ο αριθμός αυτός άρχισε να πέφτει φτάνοντας ακόμα και στο 50% από το στάνταρ νούμερο. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 ωστόσο (Ιανουάριο - Αύγουστο) και βάσει των στοιχείων του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών του Νομού καταγράφεται μια αύξηση του ύψους 27% μέχρι στιγμής και αποτελεί αν μη τι άλλο μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Με αφορμή την παραπάνω αύξηση μίλησε στην «Ε» ο κ. Αποστόλης Καραφύλλης που είναι ο νεοεκλεγείς (από τον Ιούνιο) πρόεδρος των Εκπαιδευτών Οδηγών Λάρισας.

Ο κ. Καραφύλλης ξεκαθάρισε πως οι Σχολές δεν πουλάνε διπλώματα αλλά παρέχουν εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως η αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αποτελεί πηγή εκμετάλλευσης από κάποιους που προσπαθούν με αθέμιτο ανταγωνισμό και με τιμές που ούτε και οι ίδιοι δεν βγάζουν κέρδος να προσελκύσουν υποψήφιους οδηγούς. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της παιδείας των Ελλήνων οδηγών όπως και σ’ αυτό της διαφάνειας της απόκτησης διπλώματος. Η συζήτησή μας είχε ως εξής:

* Είναι γεγονός πως όταν θέλουμε να πάρουμε δίπλωμα το πρώτο που ρωτάμε είναι πόσο στοιχίζει. Αλήθεια το πρώτο που ρωτάει ένας υποψήφιος όταν μπαίνει σε μια σχολή, «πόσο πάει το δίπλωμα αυτό το διάστημα;».

- Πρόκειται για μια λάθος διατύπωση όπου σίγουρα σηκώνει πολλές λάθος απαντήσεις. Η σωστή διατύπωση θα ήταν πόσο θα μου στοιχίσει η ελάχιστη υποχρεωτική εκπαίδευση στη συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος, ώστε να μπορώ να συμμετάσχω στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος.

Αυτό είναι το κύριο αντικείμενο της Σχολής Οδηγών, η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών ώστε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

* Η κρίση και ο ανταγωνισμός έπληξαν τον κλάδο σας;

- Υπερβολικά. Η απόκτηση του διπλώματος στην οικονομική ιεράρχηση μιας οικογένειας έχει φτάσει στον πάτο. Προηγούνται άλλες ανάγκες.

Αυτό έχει οδηγήσει κάποιες σχολές στο να καταφεύγουν πολλές φορές σε αθέμιτα μέσα συρρίκνωσης του τιμήματος, σε σημείο που ούτε οι ίδιοι βγάζουν το κόστος ενώ κάνουν ζημιά σε άλλους συναδέλφους.

* Δηλαδή μας λέτε πως οι φθηνές τιμές μπορεί να κρύβουν παγίδες;

- Πάρα πολλές. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους πολίτες όταν ακούν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από μια Σχολή Οδηγών. Οι Σχολές Οδηγών δεν πουλάνε διπλώματα, ασκούν την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να είναι επαρκώς έτοιμοι για τις εξετάσεις απόκτησης διπλώματος. Αν κάποιοι απαξιώσουν αυτή τη διαδικασία στον βωμό της φθήνιας δεν παρέχουν την υποχρεωτική βασική θεωρητική και πρακτική διαδικασία. Έτσι ο πολίτης θα ταλαιπωρείται σε αλλεπάλληλες εξεταστικές διαδικασίες και μάλλον τότε το δίπλωμα θα του βγει πολύ ακριβότερο. Το δέλεαρ της φθηνής τιμής που θα πρωτακούσει δεν συνεπάγεται και τελική τιμή με λίγα λόγια.

* Είστε άμεσα συνδεδεμένοι με τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, άρα και τακτική επαφή με αυτό που λέμε δημόσιο, έχετε δει αλλαγές στην εξυπηρέτηση του κοινού τα τελευταία χρόνια των διαρθρωτικών αλλαγών;

- Σημαντικότατες. Η υπηρεσία πλέον απαρτίστηκε από νέο προσωπικό, είτε από μετακινήσεις, είτε από κατατάξεις και με τελείως διαφορετικές νοοτροπίες. Αυτό που κυρίως θέλαμε πάντα να περάσουμε στις τακτικές επαφές μας είναι πως η εξυπηρέτηση των Σχολών είναι εξυπηρέτηση των πολιτών της Λάρισας που απλά εκπροσωπούνται από τις Σχολές.

Είναι γνωστό πως κάθε καλοκαίρι τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα υποψηφίων, είθισται μετά τις εξετάσεις των πανελληνίων οι νεαροί να βάζουν στόχο το δίπλωμα αυτοκινήτου - μηχανής. Έτσι, λοιπόν, αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών και για αυτό ζητούμε αυτό το πρόβλημα του καλοκαιριού να βάλουμε κάποιες μόνιμες λύσεις και να μην τρέχουμε πάντα τελευταία στιγμή να καταφεύγουμε σε κληρώσεις ή ποσοστώσεις που πάντα κάποιους αδικούν.

* Υπάρχει ευθύνη στον κλάδο σας για αυτό που λέμε «κακή» οδήγηση;

- Σαφώς και υπάρχει μερίδιο ευθύνης. Μόνο που αυτό το μερίδιο είναι μικρό και θα σας εξηγήσω. Όταν μιλάμε για κακούς οδηγούς συνήθως αναφερόμαστε στην οδηγητική συμπεριφορά, κομμάτι που άπτεται της Παιδείας και ευσυνειδησίας που έχει το κάθε άτομο. Ο εκπαιδευτής οδήγησης αναλαμβάνοντας ένα ενήλικο άτομο θα ασχοληθεί με δύο κύριες ενότητες α) την καλή γνώση του ΚΟΚ, όπως και την πιστή εφαρμογή του β) τις δεξιότητες που απαιτούνται στον σωστό χειρισμό του οχήματος. Όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν ακατόρθωτο σε αυτά τα υποχρεωτικά μαθήματα να αλλάξει έναν κακό χαρακτήρα και να προάγει οδηγητική Παιδεία. Αυτό το σπουδαιότατο κομμάτι της οδηγητικής Παιδείας θα πρέπει να ενταχθεί από πολύ νωρίς στα παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ούτως ώστε όταν ενηλικιώνονται να έχει ήδη αποκτήσει σωστές αρχές.

** Ο κ. Καραφύλλης κατέθεσε στην «Ε» και δύο αιτήματα χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα άμεσα, για τον κλάδο τους που είναι τα εξής: «Άμεση εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για ηλεκτρονική κλήρωση των εξεταστικών επιτροπών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια. Και δεύτερον η υλοποίηση μιας παλαιότερης απόφασης για δημιουργία πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών, ώστε να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια στις εξετάσεις. Είναι μια απόφαση προγενέστερη, υλοποιήθηκαν μόνο 3 πίστες σε όλη την Ελλάδα παρότι είχαν υποσχεθεί πως σύντομα θα επεκτεινόταν σε όλη τη χώρα μιας και επιχορηγούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρ’ όλα αυτά το σχέδιο βάλτωσε. Για τη Λάρισα ο απερχόμενος δήμαρχος είχε υποσχεθεί μια έκταση 33 στρ. στην περιοχή ΚΤΕΟ μάλιστα από ό,τι μας είχε πει είχε προχωρήσει και η μελέτη, παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν έγινε».

 

 

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Έρχεται ασπίδα για τα «φακελάκια»

 

Μηχανογραφικό Σύστημα Καταγραφής Αποτελεσμάτων των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των υποψήφιων οδηγών, εξεταστών και εκπαιδευτών δημιουργείται στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαδικασία χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης. Στόχος του υπουργείου είναι να εξασφαλισθεί η ποιότητα, η αποδοτικότητα και η διαφάνεια όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στις δοκιμασίες αυτές, κάτι που επιτυγχάνεται με το σύστημα αυτό. Ουσιαστικά επιχειρείται να μπει φραγμός στη συναλλαγή των δασκάλων οδήγησης και των υποψήφιων οδηγών με τους εξεταστές καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί «φακελάκια» για πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση.

Όλοι οι εξεταστές της χώρας υποχρεούνται πλέον καθημερινά να καταγράφουν στοιχεία όπως συνολικό αριθμό εξεταζόμενων υποψηφίων οδηγών, συνολικό αριθμό επιτυχόντων, ποσοστό επιτυχίας ανά κατηγορία οχήματος ανά φύλο και κατηγορία ηλικιών εξεταζόμενων υποψηφίων, συνολικό αριθμό και ποσοστό σημείων απόρριψης αποτυχόντων, συνολικό αριθμό εξεταζόμενων ανά εξεταστή και εκπαιδευτή, ποσοστό επιτυχίας και αποτυχίας ανά εκπαιδευτή και εξεταστή κλπ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλο «το μέτρο αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο θέμα της εξέτασης υποψήφιων οδηγών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass