ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ:

40 χρόνια προσφοράς ζωής και ελπίδας

Έχει οργανώσει 430 αιμοδοσίες σε ολόκληρη την επαρχία, συγκεντρώνοντας, μέχρι τώρα, 12.439 φιάλες αίματος -Μιλούν στην «ΕτΔ» οι πρωτοπόροι εθελοντές του και μέλη της σημερινής διοίκησής του

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2022 18:28
Αιμοδοσία το 2016, όρθιοι τα μέλη της διοίκησης  Δημήτρης Μανωλής και Γραμμένος Τουτούζης Αιμοδοσία το 2016, όρθιοι τα μέλη της διοίκησης Δημήτρης Μανωλής και Γραμμένος Τουτούζης

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Ήταν 12 Γενάρη του 1982 όταν διοργανώθηκε στην Αγιά, στην αίθουσα προβολών του κινηματογράφου «Ορφέας», όπου σήμερα στεγάζεται υποκατάστημα λαρισαϊκής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η πρώτη αιμοδοσία από τον νεοσύστατο τότε Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος».
Συγκεντρωθείσες φιάλες, τριάντα επτά. Η ιδέα ίδρυσης ενός τέτοιου Συλλόγου από τον αείμνηστο πια, διευθυντή εκείνη την εποχή του Γυμνασίου της κωμόπολης, Ιωάννη Πανέρη, λόγω των πολλών περιπτώσεων μεσογειακής αναιμίας στην περιοχή και των μεγάλων απαιτήσεων σε αίμα, μόλις είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Με προσωρινή διοικούσα επιτροπή, αποτελούμενη από τους Χρήστο Πελεκούδα, πρόεδρο, Ευάγγελο Κουβαρά, γραμματέα, και μέλη τους Γεώργιο Αναστασίου, Γραμμένο Τουτούζη και Σωτήρη Νιβολιανίτη, ξεκινούσε ένα μακρύ, όμορφο, ενίοτε δύσκολο, ταξίδι προσφοράς ζωής κι ελπίδας προς την κοινωνία, ένα ταξίδι που αριθμεί φέτος 40 χρόνια αδιάλειπτου κι ανιδιοτελούς αγώνα συγκέντρωσης αίματος.
Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους αναδείχθηκε μετά από εκλογές το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Χρήστο Πελεκούδα, ταμία τον Χαρίλαο Αγά, γραμματέα τον Ευάγγελο Κουβαρά, μέλη τους Ευάγγελο Χαύδα, Αντώνη Κουκουτιανό, Γεώργιο Αναστασίου και αντιπρόεδρο τον Γραμμένο Τουτούζη, που παραμένει ακόμη ως σήμερα, στα 92 του χρόνια, ενεργό μέλος της διοίκησης, στην πρώτη γραμμή στην υπηρεσία του εθελοντισμού, στην υπηρεσία όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αποτελώντας έτσι ένα ζωντανό, αληθινό παράδειγμα, προς μίμηση και απ’ τους νεότερους, αλτρουισμού και αλληλεγγύης.
Στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν, πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν από τις θέσεις της διοίκησης, μα πολύ περισσότεροι εκείνοι που εγγράφηκαν στον Σύλλογο ως απλοί αιμοδότες, φτάνοντας στο τωρινό 2022 σε ένα σύνολο 1.787 ανθρώπων. Τη 12η του τρέχοντος μηνός, επετειακή ημερομηνία της πρώτης αιμοδοσίας του 1982, πραγματοποιήθηκε στην Αγιά η τετρακοσιοστή τριακοστή αιμοδοσία και το συγκεντρωμένο όλα αυτά τα χρόνια αίμα έφτασε αισίως τις 12.439 φιάλες.
«Ο Σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους αυτούς που στο διάβα των 40 χρόνων προσέφεραν και προσφέρουν λίγο από το πολύτιμο αίμα τους για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» μας λέει ο Στέργιος Πατσιαβούδης, πρώην πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου από το 1985. «Θα πρέπει όλοι τους να είναι υπερήφανοι και σίγουροι ότι έκαναν και κάνουν την καλύτερη πράξη που μπορεί να κάνει άνθρωπος σε άνθρωπο. Προσέφεραν και προσφέρουν ανιδιοτελώς… ζωή. Δεν είναι μεγαλείο; Όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, θεωρούμε τυχερούς τους εαυτούς μας που διαχειριζόμαστε και διοικούμε τον Σύλλογο αυτόν. Οι συσσωρευμένες εμπειρίες και γνώσεις μας από ανθρώπινα δράματα, οι ευτυχείς καταλήξεις σε πολλές περιπτώσεις περιστατικών πασχόντων και ασθενών, όπου περίσσεψαν τα χαμόγελα και η ανακούφιση, η ανταπόκριση των Αγιωτών, γεμίζουν όλα αυτά τα χρόνια με αστείρευτη δύναμη την καρδιά και την ψυχή μας. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και σ’ αυτούς τους ανθρώπους που κατά καιρούς μας έχουν βοηθήσει οικονομικά ή υλικά. Για τα μέλη δεν έχουμε συνδρομές. Μόνο το αίμα τους ζητάμε. Το ταμείο μας ενισχύεται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές κι έτσι προσέχουμε τα έξοδά μας, ώστε ποτέ να μη χρειαστεί να σταματήσουμε τις δράσεις μας. Πέραν αυτών, ποτέ μα ποτέ δεν ξεχνάμε και τους ανθρώπους του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Από τον αείμνηστο Αντώνη Γανοχωρίτη μέχρι την κ. Μαρία Χατζητάκη, σε γιατρούς και νοσηλευτές οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα τεράστιο ευχαριστώ».
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Στα διοικητικά πόστα του Συλλόγου σήμερα δραστηριοποιούνται επτά άτομα. Πρόεδρος είναι ο Ηλίας Φλούδας, γραμματέας ο Δημήτρης Μανωλής, ταμίας ο Γιώργος Μπαράκος και μέλη οι Αντωνία Δανιήλ, Στέργιος Πατσιαβούδης, Χρήστος Ρομπιές και Γραμμένος Τουτούζης.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις είκοσι αιμοδοσίες στην Αγιά, στην Ανάβρα, στην Αμυγδαλή, στο Γερακάρι, στην Ποταμιά, στον Αετόλοφο, στο Καστρί και στο Καλαμάκι. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), με την οποία συνεργάζεται σε θέματα εθελοντισμού, προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών, διάθεσης του αίματος και γενικής διαχείρισής του, αυτού και των παραγώγων του. Επιπλέον, συνεργάζεται με την Ομοσπονδία σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως λαμπαδηδρομία, αμφικτιονία και συνέδρια.
Προ κορονοϊού, κάθε χρόνο πραγματοποιούσε δύο με τρεις εκδρομές για τα μέλη του και τους φίλους του, όπως και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας τους ή και ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κόσμου. Κατά την τελευταία διετία δυστυχώς σχεδόν όλα αυτά έχουν εκλείψει.
ΚΑΛΕΣΜΑ
Η συμπλήρωση 40 ετών δράσης του Συλλόγου, πραγματικά συγκινεί και γεμίζει ικανοποίηση όλους αυτούς που υπήρξαν ή είναι ακόμη μέλη του, διοικητικά ή αιμοδότες, σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι προσφοράς. Ο αριθμός 40 δεν είναι όμως κάτι περισσότερο από έναν σταθμό σε όλο αυτό το ταξίδι που πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και ο κ. Πατσιαβούδης στέλνει, εκ μέρους όλων των αιμοδοτών, ένα κάλεσμα συμμετοχής σ’ αυτό προς εκείνους τους Αγιώτες που για τον έναν ή άλλο λόγο δεν έδωσαν ποτέ ως σήμερα αίμα. Λέει, λοιπόν:
«Χαιρόμαστε για την ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια των μελών – συνδημοτών μας στις εκκλήσεις μας να προσφέρουν το αίμα τους. Θα θέλαμε, όμως, και το κάτι παραπάνω και από άλλους.
Εμείς, συνεχίζουμε αταλάντευτα να μαζεύουμε αίμα, φιάλη με τη φιάλη, μέσα από έναν διαρκή εθελοντικό αγώνα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους υπολοίπους συμπολίτες μας που, δυστυχώς, ακόμη δεν λάβανε την απόφαση να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι καμιά βιομηχανία δεν μπορεί να παράγει αίμα, παρά μόνον ο ανθρώπινος οργανισμός.
Όλοι οι κάτοικοι της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής της, γνωρίζουν εδώ και σαράντα χρόνια την ύπαρξη του Συλλόγου. Όποιος χρειαστεί αίμα, μας βρίσκει πολύ εύκολα. Όμως, όταν πρέπει να προσφέρει αίμα, τότε εμείς τον βρίσκουμε δύσκολα. Καλούμε, λοιπόν, κι αυτούς που μέχρι σήμερα δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους για τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους, να σκεφτούν ότι αύριο μπορεί κι αυτοί να το χρειαστούν ή τα παιδιά τους ή οι γονείς τους. Να σκεφτούν ότι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής αίματος είναι ο άνθρωπος και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει στη δύσκολη, στην κακιά στιγμή, είναι μόνον ο συνάνθρωπος. Γι’ αυτό, τους παρακαλούμε να δίνουν όλοι -όσοι μπορούν- από το αίμα τους τώρα, όσο είναι καλά, για να μπορούν να ζητήσουν, αν ποτέ κι αυτοί, για κάποιον λόγο που ασφαλώς τον απευχόμαστε, το χρειαστούν.
Ευχόμαστε τα 40 χρόνια του Συλλόγου μας να γίνουν πολύ περισσότερα. Ευχόμαστε υγεία σε όλους και ποτέ κανείς να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να χρειάζεται αίμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass