Ο «λογιστής» ήταν... απατεώνας

ΘΥΜΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥ 22ΧΡΟΝΗ ΛΑΡΙΣΑΙΑ - ΤΗΝ ΕΠΕΙΣΕ ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2022 21:04

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι Λαρισαίοι πολίτες, καθώς το τελευταίο διάστημα σκαρφίζονται νέες μεθόδους για να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών με σκοπό να τους «αδειάσουν». Τελευταίο θύμα υπήρξε μία 22χρονη εργαζόμενη, η οποία δέχτηκε τηλεφώνημα από δήθεν «λογιστή», ο οποίος όχι μόνο την έπεισε πως δικαιούται επιπλέον χρήματα από τα 150 ευρώ που δόθηκαν μέσω της ψηφιακής κάρτας στους νέους που εμβολιάστηκαν, αλλά κατάφερε να αποσπάσει και τον τραπεζικό της λογαριασμό και τους κωδικούς ηλεκτρονικής πρόσβασης σ’ αυτόν. Η ζημιά βέβαια ήταν η μικρή για την ίδια, καθώς έχασε μόνο 12 ευρώ από τον λογαριασμό της, αλλά τουλάχιστον πήρε το «μάθημά» της...

Το περιστατικό κατήγγειλε στην «Ε» ο πρώην πρόεδρος των Λαρισαίων φοροτεχνικών Νίκος Νάτσιος, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.
Πάντως πρέπει να προβληματίσει η ευκολία που όλο και περισσότεροι πολίτες πέφτουν θύματα τέτοιων επιτήδειων.... Η αλήθεια είναι πως οι τρέχουσες συνθήκες έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος σε απατεώνες. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τηλεφωνούν και υποκλέπτουν με διάφορα τεχνάσματα ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς.
Ενδεικτικά τηλεφωνούν προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το προϊόν για το οποίο κάποιος έχει αναρτήσει αγγελία (συνήθως διαδικτυακά). Ζητούν από τον πωλητή να τους δώσει στοιχεία κάρτας ή κωδικούς e-banking και Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνει εκείνη τη στιγμή στο κινητό του, ώστε δήθεν να καταθέσουν τα χρήματα.
Επίσης κάποιοι άλλοι ζητούν από κάποιο άτομο να μεσολαβήσει στη μεταφορά χρημάτων και προσφέρουν αμοιβή για να γίνει κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό του. Στη συνέχεια, ζητούν από το θύμα είτε να τους δώσει τα χρήματα κάνοντας ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ ή κατάστημα, είτε να τα μεταφέρει σε λογαριασμό άλλου ατόμου. Άλλοι υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Αρκετές φορές η συνομιλία γίνεται στα αγγλικά. Ισχυρίζονται στον αποδέκτη ότι ο υπολογιστής ή η φορητή συσκευή του έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Δυστυχώς πολλές φορές έγιναν πιστευτοί.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν εκδώσει έναν οδηγό προστασίας στον οποίο επισημαίνουν στους πελάτες τους τα εξής:
* Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα που σας ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-banking σας.
* Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν και για κανέναν λόγο κωδικούς σύνδεσης για το e-banking, Kωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε με μήνυμα στο κινητό σας (SMS, Viber), στοιχεία καρτών σας, καθώς και προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα σας καταθέσουν χρήματα. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί να δώσετε το IBAN του λογαριασμού σας.
* Μη δέχεστε να μεσολαβήσετε ως ενδιάμεσοι σε διακίνηση χρημάτων από άλλα άτομα, συνήθως άγνωστα σε εσάς. Μπορεί να υποστείτε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμπλέκεστε σε παράνομες ενέργειες, είτε το γνωρίζετε, είτε όχι.
* Διακόψτε την κλήση εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό, και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει βλάβη σε συσκευή σας.
* Ελέγξτε εάν μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα είναι αδειοδοτημένη από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή πριν ανοίξετε λογαριασμό σε αυτή.
* Διασταυρώστε τον αριθμό λογαριασμού με τον προμηθευτή ή τον πελάτη σας με τον οποίο συναλλάσσεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε πληρωμή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass