Διαχρονικά μηνύματα Κάρολου Παπούλια από την Ελασσόνα

Κατά την επίσκεψή του στις 6 Οκτωβρίου του 2007

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2022 17:02

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Δεν χωρά αμφιβολία πως ο πρόσφατος θάνατος του 92χρονου πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια «ξύπνησε» πολλές μνήμες και στην περιοχή της Ελασσόνας, που είχε την εξαιρετική τιμή να τον φιλοξενήσει πριν 14 και πλέον χρόνια, όταν ο τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε την Ελασσόνα, στο πλαίσιο του εορτασμού της 95ης Επετείου Απελευθέρωσης της πόλης και επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό.


Ήταν 6 Οκτωβρίου του 2007, ημέρα που ο υψηλός προσκεκλημένος έστελνε διαχρονικά μηνύματα, μηνύματα ειρήνης και μαθήματα ιστορίας προς κάθε αποδέκτη.
Την επόμενη της ιστορικής επίσκεψης, η «Ε», ανάμεσα στα άλλα, «δημοσίευε»:
...Αφού παρακολούθησε τις λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε αρχικά την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, όπου ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος χάρισε στον Κάρολο Παπούλια τον πρώτο εκδοθέντα ιστορικό τόμο που αναφέρεται στην Παναγία Ολυμπιώτισσα, του οποίου χορηγός ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και τόμο που ήταν αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του Αρσενίου, Επισκόπου Ελασσόνος.

 

Επίτιμος Δημότης Ελασσόνας με μηνύματα
Η τελετή της ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια σε Επίτιμο Δημότη Ελασσόνας έγινε στο κατάμεστο από κόσμο Δημαρχείο.
Ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος υπογράμμιζε με έμφαση:
«Ένας Πολιτικός, ένας Πολίτης με Π κεφαλαίο, βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας και λαμπρύνει με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας. Ο Κάρολος Παπούλιας, με την υπόστασή του και τη δράση του, δίνει ο ίδιος κύρος στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πορεία του στη ζωή και στην πολιτική είναι γεμάτη από αγώνες, δράση και προσφορά στον τόπο. Η χαρά μας είναι διπλή. Γιατί έχουμε κοντά μας τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, αλλά έχουμε κοντά μας κι έναν Αγωνιστή Πρόεδρο, Πολιτικό και Πολίτη».
Στην αντιφώνηση του, ο Κάρολος Παπούλιας, μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Ελασσόνας υπογράμμισε:
«Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε, να με ανακηρύξετε Επίτιμο Δημότη Ελασσόνας. Ένα προνόμιο, που συνιστά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη. Την ευθύνη να μοιραστώ τις αγωνίες, τα προβλήματα, το όραμα και τις ελπίδες σας για την πρόοδο αυτού του τόπου.
«Η πατρίς δεν σας καλεί να πεθάνετε δι’ αυτήν, αλλά να νικήσετε δι’ αυτήν», ήταν το μήνυμα του ναυάρχου Κουντουριώτη, προς τον εξερχόμενο από το Ναύσταθμο Στόλο τον Οκτώβρη του 1912. Ένα μήνυμα εύγλωττο και σαφές: Ο Ελληνικός στρατός και στόλος, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά να προελαύνουν.
Κάτι που έγινε, ακριβώς σ’ αυτά τα μέρη, με την επιτυχή έκβαση της μάχης του Σαρανταπόρου. Μια νίκη καταλυτική για την εδραίωση της εθνικής αυτοπεποίθησης, αλλά και στρατηγική, γιατί άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Οι νίκες όμως των Βαλκανικών Πολέμων δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ούτε οφείλονταν αποκλειστικά στη γενναιότητα των μαχητών. Η προετοιμασία της χώρας, για να ξεπλύνει το 1898, ήταν εντατική, πείσμων και μεθοδική. Μ’ αυτήν συνδυάσθηκε η διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου για τη δημιουργία της Βαλκανικής Συμμαχίας και οι άριστοι στρατιωτικοί χειρισμοί, όπως η υπερκέραση του δεξιού τουρκικού μετώπου στην μάχη της Ελασσόνας.
Νομίζω, ότι ο συνδυασμός αυτός, θάρρους, οράματος, πίστης στον στόχο και μεθοδικότητας, αποτελούν ένα επίκαιρο παράδειγμα για κάθε εποχή και βέβαια για τη σημερινή.

 

Για τον θάνατο του δημάρχου Βασ. Φαρμάκη
Αίσθηση, πάντως, τότε, έκαναν στην τοπική κοινωνία τα πρώτα λόγια του ιδιαίτερα ανθρώπινου Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στην αντιφώνησή του, μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Ελασσόνας:
«Πριν απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη που μου προκάλεσε η είδηση του αδόκητου χαμού του Βασίλη Φαρμάκη. Στους οικείους του και σε όλους τους πολίτες της Ελασσόνας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια…», τόνισε, συγκινημένος, ο Κ. Παπούλιας, που μνημόνευσε τον αείμνηστο δήμαρχο Ελασσόνας, ο οποίος τον είχε προσκαλέσει επίσημα, αρχές του 2007, να επισκεφθεί την Ελασσόνα στα «Ελευθέρια» της 6ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε στην Ελασσόνα, αλλά ο Βασίλης Φαρμάκης …ήταν «απών».

 

Το δώρο - πορτρέτο του Προέδρου
«Δώρο – έκπληξη» από τον Δήμο Ελασσόνας προς τον πρώτο πολίτη της χώρας. Η πρόταση του Δήμου να φιλοτεχνήσει η Ελασσονίτισσα ζωγράφος – εκπαιδευτικός Λιάνα Κρανιώτου την προσωπογραφία του Κάρολου Παπούλια υλοποιήθηκε. Έτσι, ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος προσέφερε το δώρο προς τον Κάρολο Παπούλια, μέσα σε χειροκροτήματα και πλατιά χαμόγελα.
Η Ελασσονίτισσα δημιουργός απέδωσε με εξαιρετική ευαισθησία το πορτρέτο του Προέδρου με απαλές αποχρώσεις υδατογραφίας σε χαρτί ακουαρέλας διαστάσεων 32Χ41 εκ.
Και ο Κάρολος Παπούλιας, παραλαμβάνοντας το δώρο από τον δήμαρχο, δεν έκρυψε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το δώρο και τη δουλειά της ζωγράφου, την οποία ζήτησε να γνωρίσει από κοντά. Σε σύντομη κουβέντα μαζί της, επανέλαβε τον θαυμασμό του για τη δουλειά της και την κάλεσε για μια αναμνηστική φωτογραφία.
Όμορφες ανθρώπινες στιγμές…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass