ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ψηφιακή λίστα φαρμάκων στο Κοινωνικό Ιατρείο

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:57

Της Λένας Κισσάβου

Είκοσι Λαρισαίοι εθελοντές επιχειρούν να αποδείξουν ότι τελικά όλα είναι θέμα θέλησης και καλής διαχείρισης. Ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα με σκοπό να λειτουργήσει καλύτερα το Ιατρείο -Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας, που στεγάζεται στο ισόγειο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας (κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου) και εξυπηρετεί ανασφάλιστους πολίτες.

Ειδικότερα αποφάσισαν να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή των φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα στο φαρμακείο του ιατρείου, ηλεκτρονική ταξινόμηση, να τα χωρίσουν ανά είδος, να καταγράψουν για το καθένα την ημερομηνία λήξης του και με λίγα λόγια, να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική λίστα φαρμάκων, που είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες του.

Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία και διαχείριση του φαρμακείου, αλλά και ως επακόλουθο στην καλύτερη λειτουργία του ιατρείου, καθώς οι εθελοντές γιατροί, που προσφέρουν σε αυτό, θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή, ανοίγοντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποια φάρμακα και ποια εμβόλια υπάρχουν, ποιος ο αριθμός τους, ώστε αντίστοιχα να μπορούν να τα διαχειριστούν στο πλαίσιο των υπηρεσιών τους προς τους ανασφάλιστους πολίτες.

Επίσης ανά πάσα στιγμή θα ξέρουν πότε λήγουν τα φάρμακα και πόσα κάθε φορά διαθέτει η αποθήκη του φαρμακείου.

Υπάρχει η φιλοδοξία ότι με την ολοκλήρωση αυτής της ψηφιακής λίστας φαρμάκων, να δημιουργήσουν ηλεκτρονική φόρμα στο διαδίκτυο, που θα είναι προσβάσιμη και στα άλλα κοινωνικά ιατρεία της χώρας, ώστε να υπάρξει συνεργασία και αλληλοβοήθεια, όταν βέβαια κι αυτά δημιουργήσουν την ανάλογη ηλεκτρονική λίστα φαρμάκων. Μια τέτοια εφαρμογή θα ωφελήσει στην οικονομικότερη διαχείριση των φαρμάκων, αφού θα διατίθενται άμεσα όπου ζητηθούν, προς βοήθεια κι άλλων κοινωνικών ιατρείων, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της ποσότητας που θα πετιέται λόγω της λήξης του.

Οι είκοσι περίπου εθελοντές, μέλη των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας, που δουλεύουν σήμερα σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, μπορεί να μην είναι ειδικοί προγραμματισμού και ένα σωρό άλλων συναφών ειδικοτήτων που θα απαιτούσε η υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης, αλλά τα καταφέρνουν άριστα και σύντομα θα το έχουν ολοκληρώσει.

Έχουν να καταγράψουν και να ταξινομήσουν χιλιάδες φάρμακα, τα οποία προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας και διάφορων άλλων φορέων.

Να σημειωθεί ότι το Ιατρείο -Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας, λειτουργεί με την εθελοντική πρωτοβουλία εννιά φορέων της Λάρισας, που θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο μια πολύ σημαντική ανακούφιση και φροντίδα σε εκατοντάδες ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες και όχι μόνο.

Ειδικότερα λειτουργεί με την εθελοντική εργασία των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των φοιτητών της Ιατρικής, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, του περιφερειακού τμήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, της Μητρόπολης Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Τμήματος Ιατρικής και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Τα φάρμακα που συγκεντρώνονται παραδίδονται στους εθελοντές του ιατρείου–φαρμακείου. Όσοι θέλουν να προσφέρουν εμβόλια ή άλλο υλικό μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Κοινωνικού Ιατρείου στο τηλέφωνο: 2410-565100 καθημερινώς τις ώρες 9-1 και 5-8 μ.μ.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο, προσφεύγουν άτομα όλων των ηλικιών με προβλήματα υγείας, γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ούτε ένα εμβόλιο στα παιδιά τους και γενικά όσοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλοί εμβολιασμοί σε παιδιά, ενώ οι περισσότεροι ενήλικες που καταφεύγουν σε αυτό, είναι ηλικίας από 40 έως και 65 ετών.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν όλες οι ειδικότητες γιατρών (παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι... κ.ά.) και το πρόγραμμα των ραντεβού ανανεώνεται ανά δεκαπέντε μέρες. Ιδιώτες γιατροί, ιδιαίτερα ειδικοτήτων που χρειάζονται ξεχωριστό εξοπλισμό, προσφέρουν δωρεάν εξέταση στα ιατρεία τους. Επίσης, διαγνωστικά κέντρα προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις, ενώ ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Μικροβιολογικών Κέντρων συνεργάζεται με τα μέλη του, για κάθε εξέταση, την οποία ζητούν οι εθελοντές ιατροί του Ι.Κ.Α.Λ.

Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί κατά τις πρωινές ώρες και ειδικότερα από τις 9.30 π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι, είτε να πάει στο χώρο των ιατρείων, που βρίσκεται στο ισόγειο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας (κτίριο Κατσίγρα στην πλατεία Ταχυδρομείου) ή να καλέσει στο τηλέφωνο: 2410 -565100 για να «κλείσει» ραντεβού με γιατρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass