Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να διατηρηθούν σε όλα τα προϊόντα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΜΗΛΑ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2021 21:01

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην έδρα

της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα αγρότες από την επαρχία Αγιάς, ζητώντας την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με τα μήλα.
Στη συγκέντρωση παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, υπόμνημα το οποίο έστειλαν και στο ΥΠΑΑΤ και αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί η μηλοκαλλιέργεια, τόσο με την καταβολή ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και με τη διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ.
Την κινητοποίηση διοργάνωσε η ΕΟΑΣΝΛ σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς του Δήμου Αγιάς, η οποία στο κάλεσμά της προς τους αγρότες αναφέρει πως «μετά τις κινητοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα και την πίεση που ασκήσαμε στην Κυβέρνηση, είμαστε ένα βήμα από την οριστική και θετική κατάληξη με τη διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Τώρα είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης για τον καθένα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στην αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα: Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα διατηρηθούν σε όλα τα προϊόντα για όλη την περίοδο της νέας ΚΑΠ ως το 2027!».

«ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, τόσο για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος (διαμαρτυρία στη ΔΕΗ), όσο και για το κόστος παραγωγής γενικότερα και τις αποζημιώσεις.
Ακόμη σε σχετικό υπόμνημα που εστάλη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλύονται οι λόγοι που πρέπει να καταβληθεί η κορονοενίσχυση στα μήλα. Αυτοί είναι: Το μέγεθος του κόστους παραγωγής ενός στρέμματος μηλοκαλλιέργειας, το οποίο καλείται να καλύψει ο παραγωγός και συν της άλλης να ανταγωνιστεί τους αντίστοιχους παραγωγούς των άλλων χωρών, ενδεικτικά σε απαιτήσεις 1 στρέμματος με τις σημερινές συνθήκες είναι: Το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μιας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα το στρέμμα με το κόστος του να ξεπερνά τα 105 ευρώ το στρέμμα. Για τους εργάτες γης το κόστος ανέρχεται στα 400 ευρώ. Για τη λίπανση 1 στρ μηλοκαλλιέργειας χρειάζονται τουλάχιστον 200 κιλά λίπασμα και με αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστους ανέρχεται στα 160 ευρώ. Για τη φυτοπροστασία τα έξοδα είναι κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Για την άρδευση της καλλιέργειας 1 στρ. και χωρίς τις φετινές αυξήσεις ρεύματος χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ. Η εισφορά στον ΕΛΓΑ είναι 80 ευρώ/στρέμμα. Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου για ένα στρ. μηλοκαλλιέργειας ανέρχεται στα 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης (αγορά δέντρων, προετοιμασία εδάφους, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κ.λπ.). Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια 1 στρ. μηλοκαλλιέργειας, το κόστος ανέρχεται στα 1.295 ευρώ. Ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0.35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1.400 ευρώ το στρέμμα. Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει τη χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας, πράγμα αδύνατον. Από την άλλη πρόκειται για ένα προϊόν με τιμή τα τελευταία χρόνια που δεν ακολουθεί τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής του και ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει πολύ πάνω από ένα ευρώ ο παραγωγός δεν πουλά πάνω από 0,35 λεπτά εδώ και χρόνια. Για αυτούς τους λόγους διεκδικούμε άμεσα και λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε να ενταχθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα ενισχυθούν με τη λεγόμενη κορονοενίσχυση. Να ενταχθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass