Στο μικροσκόπιο του Δήμου Αγιάς η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2021 15:03
Οι ομορφιές του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου καθιστούν  την περιοχή ορεινό τουριστικό προορισμό (φωτ. Βασίλης Αγοραστός) Οι ομορφιές του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου καθιστούν την περιοχή ορεινό τουριστικό προορισμό (φωτ. Βασίλης Αγοραστός)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Δημοτικής Αρχής Αγιάς βρίσκεται η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.


Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Βιώσιμος ορεινός τουρισμός: Η σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με την πολιτιστική κληρονομιά», όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού, τουρισμού και εκπαίδευσης, παραγωγικών κλάδων και συλλογικοτήτων, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και να κατατεθούν οι προτάσεις τους για την ανάδειξη του Δήμου ως ορεινό τουριστικό προορισμό με πόλους έλξης τη φυσική ομορφιά, την παράδοσή του και την πολιτιστική κληρονομιά του.
Στη σημασία των συνεργασιών και των συνδυασμένων δράσεων μεταξύ των φορέων για την επίτευξη του στόχου, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Αγιάς, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Νίκος Ντάγκας, με τον δεύτερο να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, «ότι η ορεινή περιοχή του Δήμου έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως το πεδίο δράσης, το φυσικό περιβάλλον, η γεωμορφολογία της, τα ιστορικά μνημεία και τα αγροτοδιατροφικά της προϊόντα που καλλιεργούνται από τα αρχαία χρόνια...».
Ο κ. Ντάγκας χαρακτήρισε τους ορεινούς όγκους του Δήμου Αγιάς ως «αυθεντικό» τουριστικό προορισμό, έναν προορισμό που συνδυάζει μοναδικές εμπειρίες στη φύση (π.χ. περιπατητικά μονοπάτια, φαράγγια, πηγές κ.ά.), γνωριμία με την πλούσια ποικιλία των αγροτικών προϊόντων και με τα μνημεία της ιστορίας του.
Στο πλαίσιο της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αλέξης Γεωργούλης, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους για την αξιοποίηση του πολιτιστικού, του φυσικού και του ιστορικού στοιχείου των ορεινών περιοχών, καθώς και των γεωργικών τους προϊόντων προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του τουρισμού.
* Σε τοποθέτησή του ο προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Νίκος Σαρούκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Σε μια χρονική συγκυρία που το παγκόσμιο τουριστικό προϊόν συστήνεται εκ νέου, με αφορμή μια επίσης παγκόσμια υγειονομική περιπέτεια που δεν λέει να κοπάσει, η μοναδικότητα της εμπειρίας για κάθε επισκέπτη, η αίσθηση ότι αντιμετωπίζεται ως φιλοξενούμενος και όχι ως μέρος μιας απρόσωπης εισερχόμενης μάζας, είναι το νέο ζητούμενο στον τουριστικό χάρτη.
Και με βάση αυτό το αξίωμα, προορισμοί όπως η ηπειρωτική Θεσσαλία, με τον ζηλευτό ορεινό όγκο, με το πλήθος ποταμών και λιμνών (φυσικών και τεχνητών) διεκδικούν το μερίδιο που τους αξίζει σε ένα είδος τουρισμού που δεν αλλοιώνει την ηθογραφική ανθρωπογεωγραφία, που επιβραβεύει τη διατήρηση της παράδοσης, που βασίζεται και αποζητά τον πρωτογενή τομέα και που σέβεται την περιβαλλοντική μοναδικότητα της περιοχής. Και μάλιστα με επισκέπτες με ένταση δαπάνης μακράν άνω του μέσου όρου, με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έντονο αίσθημα σεβασμού του περιβάλλοντος. Αυτήν τη μοναδικότητα, για την οποία όλοι μας καυχιόμαστε, ερχόμαστε να την αξιοποιήσουμε με κριτήρια αειφορίας, με εργαλεία τουριστικότητας που θα ενισχύσουν το εισόδημα των μελών της ευρύτερης τουριστικής οικογένειας και θα βοηθήσουν νέους και φιλόδοξους ανθρώπους να επιχειρήσουν με γνώση, αντίληψη και φαντασία, στον τόπο τους.  Και εμείς, ως Διεύθυνση Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, εισπράττουμε την αύρα και την ευθύνη συνεισφοράς και συμμετοχής σε έναν τόσο υποσχόμενο προορισμό».
* Στους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τουρισμού το «πάντρεμα» πολιτισμός και αγροτικά προϊόντα μιας περιοχής, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Για παράδειγμα δημιουργία μιας θεματικής καμπάνιας που θα αφορά το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στις ορεινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, από αρχαιοτάτων χρόνων, σε συνδυασμό με τις αποδείξεις που υπάρχουν γι’ αυτό, στα ευρήματα των αρχαιολογικών μνημείων.
* Τον σχεδιασμό μιας ανάπτυξης, πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις, που θα απαντούν στα ερωτήματα «ανάπτυξη με ποιους και για ποιους, και κυρίως πώς;» πρότεινε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κλεάνθης Συρακούλης, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι αν λύσουμε αυτά τα εισαγωγικά ζητήματα, τουλάχιστον σε όρους τοπικών κοινωνιών όπως ο Δήμος Αγιάς θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη ευκολία να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και βέβαια να αξιολογήσουμε δράσεις στοχευμένες στην πολιτιστική κληρονομιά και τον βιώσιμο ορεινό τουρισμό, που πραγματικά ο Κίσσαβος ως Όρος των Κελλίων, μας δίνει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Ταυτόχρονα θα έχουμε μια πυξίδα για να αφουγκραστούμε και να εντοπίσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που πιθανά αναδύονται για τον Βιώσιμο Ορεινό Τουρισμό στην Ελλάδα σήμερα. Και να αξιολογήσουμε βέβαια και τα ενεχόμενα ρίσκα σε τέτοιες περιπτώσεις. Νομίζω πως αρκεί να ξεκαθαρίζουμε αρχικά στον εαυτό μας, τόσο όσοι ασκούν τη διακυβέρνηση του τόπου όσο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, το τι είναι τελικά ο στόχος σε κάθε δράση».
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης η κ. Ανδρομάχη Τσιάρα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, ο κ. Σ. Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Γραφείων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (ΣΕΤΕΥΔΑ), ο κ. Ηλίας Ευσταθίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ν. Λάρισας, ο κ. Θεόδωρος Σουλιώτης, αρχιτέκτων, ξενοδόχος κ.ά.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
Στο πλαίσιο των δράσεων που οργάνωσε ο Δήμος Αγιάς για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, εκπαιδευτική διαδρομή στο μονοπάτι Πολυδενδρίου με την υποστήριξη συνοδών βουνού.
Σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων είναι ο φούρνος Γουργιώτη (πίσω δρόμος Αγιοκάμπου) στις 10 π.μ.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass