ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ανησυχία Καλογιάννη – αισιοδοξία Τζανακούλη

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:36

 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την «τεράστια πολιτική ευθύνη» που φέρει «στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην πρόσληψη συμβασιούχων», προσωπικού απαραίτητου για την κανονική λειτουργία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών, άσκησε χθες ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μετά από σύσκεψη που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου.

Ο κ. Καλογιάννης, με δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, τόνισε πως λόγω της καθυστέρησης «δεν θα ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών την 1η Σεπτεμβρίου» και πως «καλούμαστε στην έναρξη της θητείας να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια ότι δηλαδή θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα κάνουμε όμως κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν οι Σταθμοί που αυτή την περίοδο αποτελούν αιχμή της κοινωνικής πολιτικής».

Ωστόσο ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης, σε ξεχωριστή δήλωση που έκανε λίγη ώρα αργότερα, παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα για την εξέλιξη του ίδιου θέματος, τονίζοντας πως «σήμερα ήρθε η έγκριση για τις προσλήψεις μέσω των αυτοτελών πόρων και αύριο – μεθαύριο θα έρθει και η έγκριση μέσω ΕΣΠΑ».

Για να εμφανιστεί πιο αισιόδοξος λέγοντας πως «οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πιστεύω ότι θα γίνουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου αν και το καλύτερο θα ήταν να είχαν γίνει έως την 1η Σεπτεμβρίου».

ΕΓΚΡΙΣΗ

Μπορεί νέος και απερχόμενος δήμαρχος να σχολιάζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την εξέλιξη, το βέβαιο είναι πως την 1η Σεπτεμβρίου, οι 24 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους αφού δεν θα έχουν καλυφθεί έως τότε, όλες οι θέσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθυστέρησαν φέτος να εγκρίνουν τις αιτήσεις των δήμων, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να ολοκληρωθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αφού, προβλέπονται ανελαστικές προθεσμίες, από τη δημοσίευση της προκήρυξης έως και την επεξεργασία των αιτήσεων ενδιαφερομένων να προσληφθούν.

Διευκρινίζεται πως ο Δήμος Λαρισαίων, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση προκήρυξης 82 θέσεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού (καθαρίστριες, μάγειρες κ.λπ.) προσωπικού για τη λειτουργία των 24 συνολικά Παιδικών του Σταθμών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ο κ. Καλογιάννης συναντήθηκε χθες, στο προσωρινό του γραφείο στον Δήμο, με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων ν. Λάρισας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα των Σταθμών και με την ολοκλήρωση των επαφών, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο πρόβλημα.

Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες ότι δεν θα λειτουργήσουν ομαλά από την 1η Σεπτεμβρίου οι Παιδικοί Σταθμοί, παρότι ο Δήμος Λαρισαίων έγκαιρα, από τον περασμένο Φεβρουάριο, υπέβαλε το αίτημα για τις προσλήψεις συμβασιούχων».

«Ακόμη και σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης «να έρθει η έγκριση απαιτούνται 10 ημέρες για την υποβολή δικαιολογητικών και, σε 10 ημέρες ολοκληρώνεται ο μήνας. Άρα την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα ξεκινήσουν φυσιολογικά οι Σταθμοί.

Ως παράταξη βέβαια, είμαστε υπέρ της σταθερής σχέσης απασχόλησης των εργαζομένων και αυτή η εξάρτηση από την κυβέρνηση δεν βοηθάει. Η ευθύνη είναι πολιτική, είναι της κυβέρνησης.

Καλούμαστε λοιπόν με την έναρξη της θητείας μας να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα, αυτό των Παιδικών Σταθμών και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν. Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και το πρόβλημα δεν αφορά ούτε την προηγούμενη – ούτε τη νέα δημοτική αρχή.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου βεβαίως δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά στους Σταθμούς, εξέλιξη που μας δίνει μια προσωρινή ευκαιρία να ομαλοποιηθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική και θα δούμε τι θα κάνουμε. Αν οι προσλήψεις καθυστερήσουν και άλλο, τότε θα αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Σταθμών.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Καλογιάννης μετέφερε την εκτίμηση ότι, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν καλυφθεί οι 2.300 αιτήσεις γονέων και πως «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός Παιδικών Σταθμών».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Στο ίδιο θέμα, με ξεχωριστή δήλωση, αναφέρθηκε μετά τις δηλώσεις Καλογιάννη και ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης, ο οποίος παρουσίασε ωστόσο, μια πιο αισιόδοξη εικόνα.

Για να τονίζει πως «ο προγραμματισμός του δήμου για τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου έγινε έγκαιρα. Σήμερα ήρθε η έγκριση για τις προσλήψεις μέσω των αυτοτελών πόρων και αύριο – μεθαύριο θα έρθει και η έγκριση μέσω ΕΣΠΑ.

Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πιστεύω ότι θα γίνουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου αν και το καλύτερο θα ήταν να είχαν γίνει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Βέβαια δεν έρχονται στους Σταθμούς από την 1η Σεπτεμβρίου όλα τα παιδιά, η λειτουργία των Σταθμών ομαλοποιείται προς το τέλος του μήνα» για να επαναλάβει πως, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, είχε θέσει το θέμα των προσλήψεων στους συναρμόδιους υπουργούς για να αποφευχθεί η καθυστέρηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τζανακούλης τόνισε πως δυο ακόμη χρονιές είχε σημειωθεί αντίστοιχη καθυστέρηση στην έγκριση των προσλήψεων ενώ δεν αποσαφήνισε, πόσες από τις 82 θέσεις που αιτήθηκε ο Δήμος Λαρισαίων, εγκρίθηκαν τελικά από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΕΥΑΛ

Στο περιθώριο των δηλώσεών του για το θέμα των Παιδικών Σταθμών ο κ. Καλογιάννης ρωτήθηκε και για το θέμα της ΔΕΥΑΛ για να τονίσει πως «η νέα δημοτική αρχή, μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα μιλήσει συγκεκριμένα για κάθε τομέα. Όλα στο φως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης, «οι πολίτες θα έχουν πλήρη ενημέρωση όχι μόνο για τη ΔΕΥΑΛ αλλά και για κάθε υπηρεσία».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass