Αδύνατη η λειτουργία Ι.Ν. τον Δεκαπενταύγουστο

Απάντηση Αρχιερατικού Επιτρόπου σε επιστολή κατοίκων της Σκήτης

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2021 18:00

Τη δυσαρέσκειά τους προς τον αρχιερατικό επίτροπο της Περιφέρειας Αγιάς πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Μακρή και προς τους επιτρόπους της Σκήτης εξέφρασαν με επιστολή τους στην «Ε», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου, κάτοικοι της Σκήτης για το ότι, όπως υποστηρίζουν, τον Δεκαπενταύγουστο δεν λειτούργησε ναός μέσα στο χωριό, τη στιγμή που φέτος απαγορεύτηκε να λειτουργήσει και ο ναός της Παναγίας στο κοντινό Πολυδένδρι ως είθισται να συμβαίνει κάθε χρόνο.

Έτσι, παραπονιούνται πως τους στέρησαν, και αυτούς και τους τετρακόσιους περίπου αυτήν την εποχή παραθεριστές, τόσο τον εκκλησιασμό, όσο, όπως λένε, και κατά την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου χωρίς ενημέρωση και συνεννόηση τον καθιερωμένο εδώ και πολλά έτη στολισμό της εικόνας της Παναγίας, που υπό κανονικές συνθήκες στολίζεται στην Αγία Τριάδα Σκήτης όπου φυλάσσεται και μεταφέρεται κατόπιν, αφού πρώτα την προσκυνήσει όλο το χωριό, στο Πολυδένδρι. Επισημαίνουν, μάλιστα, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως η Σκήτη στερείται δημόσιας συγκοινωνίας, ώστε να μπορούσαν οι διαμένοντες σ’ αυτή να πάνε σε άλλα χωριά όπου τελούνταν λειτουργίες.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας ο αρχιερατικός επίτροπος εξέφρασε από την πλευρά του τη λύπη του για την επιστολή και το περιεχόμενό της.
«Καταρχήν» μας είπε «χαίρομαι που ο κόσμος είναι τόσο κοντά στην εκκλησία, επιθυμεί τον εκκλησιασμό και δείχνει να αγαπάει και να θέλει να τηρεί τα έθιμά μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μακάρι πάντα να το βλέπω αυτό να συμβαίνει, ακόμη κι αν πρέπει κάποιοι να με κατηγορούν και να με καταγγέλλουν δημοσίως, κατά την ταπεινή μου γνώμη αδίκως. Να ενημερώσω πρωτίστως σε όσους δεν το γνωρίζουν και να το υπενθυμίσω σε αυτούς που ίσως δεν το θυμούνται, πως ναός στη Σκήτη ποτέ δεν λειτούργησε για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τις περιόδους και προηγούμενων άλλων αρχιερατικών επιτρόπων. Πάντα λειτουργούσαμε στον ναό της Παναγίας στο Πολυδένδρι και στον ναό της Αγίας Άννας στον Αγιόκαμπο, ναοί που ανήκουν στην ενορία Σκήτης, και πάντα ο κόσμος της Σκήτης, είτε ντόπιοι, είτε παραθεριστές της, εκκλησιάζονταν σε μία από αυτές. Να υπενθυμίσω δε ότι πάντα η Σκήτη στερούνταν συγκοινωνίας, κι αν όχι όλο το καλοκαίρι, σίγουρα αυτήν την εορταστική ημέρα, και πάντα όλα τα χρόνια ο κάθε πιστός έβρισκε τον τρόπο να μετακινηθεί. Άλλωστε ζούμε στο 2021, όπου η πλειοψηφία, αν όχι όλοι, διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο για να μεταβούν λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Ή αν δεν διαθέτουν, όλο και κάποιο συγγενικό πρόσωπο θα υπάρχει για να τους εξυπηρετήσει. Βέβαια, δεν μπορεί να με πείσει κανείς ότι οι τετρακόσιοι παραθεριστές της Σκήτης έχουν πάει στο χωριό να παραθερίσουν με το ΚΤΕΛ και όχι με δικά τους αυτοκίνητα».
«Φέτος» συνέχισε ο π. Αθανάσιος «αντιμετωπίσαμε το εξής πρόβλημα». «Ενώ ανακοινώσαμε και δημοσιεύθηκε μάλιστα στην εφημερίδα σας πως θα λειτουργήσουμε όπως κάθε χρόνο στο Πολυδένδρι, μας ενημέρωσε Αστυνομία και Πυροσβεστική πως απαγορεύεται να γίνει λειτουργία στο Πολυδένδρι για λόγους πρόληψης πυρκαγιών, αφού ο εκεί ναός βρίσκεται σε δασώδη περιοχή. Υπακούσαμε φυσικά στην απαγόρευση και αρκεστήκαμε να γίνει λειτουργία στον ναό Αγίας Άννας στον Αγιόκαμπο, που σας ξαναλέω ανήκει στην ενορία της Σκήτης. Για μας θα ήταν το ιδανικό να μπορούσαμε να κάνουμε λειτουργία και σε κάποιον ναό στη Σκήτη. Μακάρι να ήταν στο χέρι μας και στις δυνάμεις μας. Το ότι, όμως, στερούμαστε ιερέων και ψαλτών, μας οδήγησε στην απόφαση να γίνει λειτουργία και για τους Σκητιώτες στον Αγιόκαμπο. Στον Αγιόκαμπο που έπρεπε να εκκλησιαστούν όχι τετρακόσιοι παραθεριστές, αλλά πολλοί περισσότεροι που αυτή την ημέρα βρίσκονται στα παράλιά μας. Να σας πω, επίσης, πως λόγω της έλλειψης ιερέων, για πρώτη χρονιά αφήσαμε χωρίς ιερέα το Σκλήθρο, όπου κι εκεί παραθερίζει πλήθος κόσμου και θα ήθελε να γιορτάσει στο χωριό του την Κοίμηση της Θεοτόκου, και πως για να καλύψουμε τους ναούς της Παλιουριάς και της Κουτσουπιάς, δύο άλλων παραλιακών οικισμών, μας έστειλαν ιερείς από άλλη Περιφέρεια».
«Τώρα όσον αφορά τον στολισμό της εικόνας της Παναγίας. Πάλι θα πρέπει να πω μπράβο σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έστειλαν την επιστολή και δείχνουν την αγάπη τους στην Παναγιά και στην τήρηση του εθίμου. Θα πρέπει, όμως, να τους πω ότι σε αυτήν την εικόνα έχω κι εγώ προσωπικά μεγάλη αδυναμία. Πριν χρόνια τη βρήκαμε αφημένη - παρατημένη, τη συντηρήσαμε, της φτιάξαμε προσκυνητάρι και για λόγους ασφαλείας την έχουμε στον ναό της Αγίας Τριάδας στη Σκήτη, ενώ ανήκει στον ναό της Παναγίας στο Πολυδένδρι. Με τον στολισμό της δε, οφείλω να ενημερώσω προς όλους ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος να δώσω τη συγκατάθεση γι’ αυτόν. Υπεύθυνη είναι η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού και αν έκρινε αυτή ότι δεν έπρεπε ή δεν μπορούσε να γίνει, είναι αποκλειστικά δικό της θέμα». «Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι από μέρους μου ως αρχιερατικός επίτροπος μιας περιοχής τόσο μεγάλης, που βρίθει από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια, με τόσες ανάγκες σε ιεροψάλτες και ιερείς, παλεύω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Να καλύψω τα κενά, να εξυπηρετηθούν όλες οι ενορίες, να χαίρονται όλοι οι πιστοί τον εκκλησιασμό. Δεν μισούμε κάποιο χωριό. Όλα προσπαθούμε να έχουν τον ιερέα τους και θέλω εγώ σαν αρχιερατικός επίτροπος περισσότερο από τον καθένα όλοι οι ναοί να είναι ανοιχτοί. Εύχομαι να έχω γίνει κατανοητός και οι φίλοι κάτοικοι και παραθεριστές της Σκήτης να καταλάβουν και τη δική μου πλευρά, τη δική μου δύσκολη θέση στην οποία πολλές φορές βρίσκομαι».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass