Επί θύραις ο οδηγός του νέου «Εξοικονομώ»

ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΝ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2021 16:00

Υπόθεση λίγων ημερών είναι η δημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ», με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το νέο πρόγραμμα. Στον οδηγό θα περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε τα νοικοκυριά που δικαιούνται την επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, να έχουν επαρκή χρόνο να προετοιμάσουν τα δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης υπαγωγής.


Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα, δίνοντας επαρκή χρόνο για την υποβολή φακέλων από όσα νοικοκυριά πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Μάλιστα, από όσες αιτήσεις δεν θα «προκριθούν» σε πρώτη φάση για χορήγηση επιδότησης, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
Θυμίζουμε πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Χάρις στον νέο, στοχευμένο σχεδιασμό του, επιδίωξη του υπουργείου είναι να αναβαθμισθούν περισσότερες κατοικίες, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα.
Έτσι, στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών (κατά 38% περισσότερα συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος). Όπως εκτιμάται, η μέση επιδότηση θα κινηθεί στο 62%, ενώ θα ξεπερασθεί κατά 108% ο ετήσιος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
Γι΄ αυτό τον σκοπό, στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μεγαλύτερο «βάρος» (50%) έχει το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, ακολουθούμενο από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%) και τις βαθμοημέρες θέρμανσης (7%). Άλλα κριτήρια είναι η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%), η μονογονεϊκή οικογένεια (5%), καθώς και η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργου (5%) ή ΑΜΕΑ (5%).
Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%. Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass