«Αφημένοι στην τύχη τους σεισμόπληκτοι σε Ζάρκο, Γριζάνο»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2021 17:00

Στα προβλήματα των σεισμόπληκτων των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο, αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσε προς έξι συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Παρότι πέρασαν πάνω από τεσσεράμισι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο του Νομού Τρικάλων παραμένουν άλυτα.


Συγκεκριμένα, στο χωριό Ζάρκο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και η επιτροπή αγώνα σεισμόπληκτων που έχουν συγκροτήσει, από τους μέχρι τώρα ελέγχους στα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, 18 σπίτια και 7 αποθήκες έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφισή τους, ούτε η απομάκρυνση των μπάζων από όσα υπέστησαν ζημιές. Για το θέμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, πότε και ποιο ποσό θα δοθεί ως αποζημίωση και οι σεισμόπληκτοι ανησυχούν πως τελικά σε αυτούς θα μεταφερθεί η κρατική ευθύνη και το δυσβάστακτο κόστος για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπάζων.
Δεν έχουν επίσης καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, δεν έχουν γνώση κανενός σχεδιασμού για το πόσο θα μείνουν στα κοντέινερ και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στια σπίτια τους, ούτε για το πότε και πόση αποζημίωση θα πάρουν. Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών που χρήζουν επισκευή και για την απώλεια οικοσκευής και κανείς δεν πήρε ακόμη σχετική αποζημίωση.
Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στον καταυλισμό που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, οι σεισμόπληκτοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη μη τοποθέτηση σκέπαστρων για τη βροχή και τον ήλιο τώρα με τον καύσωνα.
Επίσης υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει καμία υγειονομική κάλυψη στη δομή.
*Στο χωριό Γριζάνο, από τους 120 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, αυτό εγκρίθηκε και καταβλήθηκε τελικά στο 50% περίπου απ’ αυτούς. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευές, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε κανέναν δικαιούχο.
Στα 6 κοντέινερ και στα 3 τροχόσπιτα που διαμένουν αντίστοιχες σεισμόπληκτες οικογένειες του Γριζάνου, δεν υπάρχουν σκέπαστρα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαμονή σ’ αυτά εξαιτίας του ήλιου ή της βροχής. Το Δημοτικό Σχολείο και ιδιαίτερα ο Παιδικός Σταθμός του Γριζάνου έχουν υποστεί φθορές που δεν έχουν επισκευασθεί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass