«Τώρα είναι "θεός", πριν λίγα χρόνια για εκείνους ήταν "μαύρος"»

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2021 15:15

«Ο θρίαμβος του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ένα συθέμελο ταρακούνημα για την ελληνική κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Άννα Βαγενά, επισημαίνοντας: «Άλλους - και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε η πλειοψηφία - μας πλημμυρίζει με χαρά, υπερηφάνεια και συγκίνηση, όχι μόνο για τη μεγάλη τιμή που έκανε στη χώρα μας, αλλά και για την πορεία αυτού του παιδιού, που από παιδί φτωχών μεταναστών στα Σεπόλια έφτασε να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξέρει καλά τι θα πει να μην φτάνει το φαγητό για να χορτάσει αυτός και τα αδέρφια του, όπως ξέρει και από πρώτο χέρι τι θα πει να ζει κανείς χωρίς χαρτιά και χωρίς ίσα δικαιώματα σε μία χώρα που για τον ίδιο είναι η πατρίδα του, ενώ για πολλούς συμπατριώτες του είναι ένας ξένος και ένας παρίας.
Σε άλλους πάλι ο θρίαμβος του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει δώσει μια γερή σφαλιάρα, από την οποία προσπαθούν να συνέλθουν. Πώς να διαχειριστούν ότι έγινε πρωταθλητής του NBA ένας «μαύρος», ένας «λαθρομετανάστης»; Πώς να αρνηθούν τώρα ότι είναι Έλληνας αυτός ο γίγαντας, που τίμησε την ελληνική σημαία όπως εκείνοι δεν θα μπορέσουν ποτέ ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα; Περαστικά τους. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο θα χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, γιατί η προσωπική του νίκη είναι και μία μεγάλη νίκη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.
Βέβαια, υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που ο θρίαμβος του Γιάννη Αντετοκούνμπο τους οδηγεί στην πιο ανώδυνη διέξοδο, αυτή της απύθμενης υποκρισίας. Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική ιθαγένεια, ένας νόμος-τομή που έδινε τη δυνατότητα σε παιδιά μεταναστών, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Τότε ακούστηκε μέσα στη Βουλή από τους δηλωμένους φασίστες η φράση «έτσι όπως πάμε, σε είκοσι χρόνια, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι Πακιστανός», ενώ στη δική μου ομιλία επί του νομοσχεδίου είχα σχολιάσει πως «αν σκέφτονταν έτσι ή αν είχαν αυτή τη νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θα είχε γίνει Πρόεδρος». Το επίμαχο, λοιπόν, άρθρο για την ιθαγένεια καταψηφίστηκε τότε από 84 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς και οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλα επιφανή στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι χειροκροτούν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και επιχειρούν να καπηλευτούν την επιτυχία του, ενώ το 2015 καταψήφισαν το άρθρο που του έδινε τη δυνατότητα να θεωρείται Έλληνας. Τώρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι «θεός», ενώ πριν λίγα χρόνια συντάσσονταν με αυτούς που τον αποκαλούσαν «λαθρομετανάστη» και «μαύρο» και με την ψήφο τους τον καταδίκαζαν σε μία ζωή χωρίς ευκαιρίες και χωρίς δικαιώματα. Τώρα δήθεν πανηγυρίζουν, λες και κανείς δεν θυμάται τι απόψεις πρεσβεύουν και πόσο νοιάζονται για την τύχη των παιδιών των μεταναστών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass