ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Συνελήφθη Λαρισαίος αγρότης για εμπρησμό

* Αναψε φωτιά σε γειτονική σιτοκαλαμιά για να προστατεύσει τη δική του καλλιέργεια καλαμποκιού από ανεξέλεγκτες φωτιές

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:30

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη 47χρονου Λαρισαίου αγρότη, προχώρησε χθες, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ανακριτικού Γραφείου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας.

Ο αγρότης, παρότι άναψε φωτιά σε όμορο χωράφι με σιτοκαλαμιές με σκοπό να προστατεύσει τη δική του καλλιέργεια καλαμποκιού, όπως φέρεται ειπών ο ίδιος για να αιτιολογήσει την πράξη του, μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του στις 8 χθες το πρωί, θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και μάλιστα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Είναι η πρώτη σύλληψη αγρότη στον νομό, μετά τις δεκάδες φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, που μεταξύ άλλων, εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα σιτοκαλαμιών, έκαψαν ποιμνιοστάσια, απείλησαν κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περίπτωση του Πολυδάμειου Φαρσάλων απειλήθηκε η ζωή πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μόνο για το διάστημα από τις 20 Ιουνίου οπότε και ολοκληρώθηκε ο θερισμός στις καλλιέργειες δημητριακών στο νομό μέχρι και τις 20 Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας σχημάτισε 70 δικογραφίες ενώ η έξαρση του προβλήματος είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Η σύλληψη του αγρότη έγινε χθες το πρωί, σε περιοχή έξω από τη Λάρισα, από κλιμάκιο ανδρών της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ανακριτικού Γραφείου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 47χρονος αγρότης άναψε φωτιά σε σιτοκαλαμιά σε διπλανό χωράφι με τη δική του καλλιέργεια αραβόσιτου. Συνελήφθη ωστόσο για εμπρησμό από πρόθεση και για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της αυτόφωρης σύλληψης, θα οδηγηθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Η πρακτική του συλληφθέντα αγρότη, αποτελεί πρακτική που συνηθίζεται από τους αγρότες προκειμένου να προστατεύσουν περιμετρικά τις καλλιέργειές τους από ανεξέλεγκτες φωτιές, φαινόμενο ιδιαίτερα σύνηθες αυτή την περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνήθη πρακτική επίσης και παρά τις συστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρκετοί επιλέγουν να ανάψουν φωτιά για να κάψουν τη σιτοκαλαμιά εκτιμώντας πως έτσι μαζί θα καούν παράσιτα και ζιζάνια ενώ δεν ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω της Πυροσβεστικής (έκδοση άδειας κλπ).

Επιλέγουν επίσης να ανάβουν φωτιά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι, συνήθως από γειτονικά χωράφια, για να επιτευχθεί και ο αρχικός τους σκοπός με τη διαφορά ωστόσο ότι η φωτιά τίθεται εκτός ελέγχου και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι πολλές εστίες ταυτόχρονα, δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής που εκτός των άλλων, έχει την ευθύνη και των δασικών εκτάσεων χωρίς να υπολογισθούν τα καθημερινά συμβάντα στις αστικές περιοχές.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα ενταθούν από μικτά κλιμάκια, της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, του Ανακριτικού Γραφείου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας αλλά και της ΕΛ.ΑΣ., που θα περιπολούν σε αγροτικές περιοχές του νομού με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών στην ύπαιθρο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass