ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

Ίσκιος, νεράκι και το μεσημέρι... τσιπουράκι

* ΔΕΝ «ΚΟΒΟΥΝ» ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ * «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ» ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:26

 

Του Κ. Γκιάστα

Σηκώνονται πρωί - πρωί. Παίρνουν εφημερίδα και την απολαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μερακλίδικο ελληνικό καφέ τους. Ανοίγουν την τηλεόραση και ακούνε λίγο τα νέα που έχουν να κάνουν με τι άλλο, με τις νέες φορολογικές επιδρομές, τις περικοπές συντάξεων, τον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Απτόητοι όμως παίρνουν το καπελάκι τους, κάποιοι το μπαστουνάκι τους και κατεβαίνουν για το γνωστό τους στέκι. Την Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ο κ. Αλέξανδρος Ματθαίου αν και 87χρονος δείχνει ευδιάθετος παρά το γεγονός πως ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς η ώρα πλησιάζει 12. «Είμαι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος και δεν θα σταματήσω να έρχομαι στην Κεντρική πλατεία για κανέναν λόγο όσο είμαι στα πόδια μου» μας καλωσορίζει και συνεχίζει αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες «Κοίτα τώρα η ζέστη δεν είναι τόσο μεγάλη. Σκέψου πως ως γνήσιοι Λαρισαίοι δεν μπορούμε να μην είμαστε συνηθισμένοι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε τόσα χρόνια όταν ήμασταν νέοι ήμασταν στα αλώνια όλη την ημέρα κάτω από τον ήλιο».

«Τώρα όμως δεν είστε νέοι...» του λέμε για να μας απαντήσει «Βέβαια η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να σε κάνει να προστατευτείς. Τώρα ερχόμαστε νωρίς στην πλατεία και φεύγουμε πριν τις 12. Καθόμαστε λίγο στον ίσκιο, πίνουμε νεράκι εγώ προσωπικά από 2 – 3 λίτρα και προσπαθούμε να φοράμε ελαφρά ρούχα, λίγος ύπνος το μεσημεράκι και το βράδυ πάλι έξω με τη δροσιά».

Λίγο πιο δίπλα του κάθεται ξαποσταίνοντας στο μπαστουνάκι του, ο 80χρονος κ. Παναγιώτης Ζαφείρης «Παρέα και με κουβεντούλα περνάει ευχάριστα η ώρα. Άλλωστε και στο σπίτι δεν μπορείς να καθίσεις έχει περισσότερο ζέστη» συμπληρώνει για να ρωτήσουμε στην παρέα τι τρόπους διαλέγουν για να αποφύγουν τη ζέστη μέσα από τους τοίχους. «Αν έχεις λεφτά βάζεις αιρκοντίσιον, αν δεν έχεις όμως τότε επιλέγεις τον ανεμιστήρα που βγάζει όμως ζεστό αέρα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα όπως καταλαβαίνεις» συνεχίζει ο νεαρότερος της παρέας, ο 67χρονος Γιάννης Λαναράς με καταγωγή από το Ζάρκο Τρικάλων και αυτόματα η συζήτηση πάει στα οικονομικά ζητήματα «Αυτά συζητάμε συνέχεια. Μας έχουν κόψει τις συντάξεις, μας έχουν αυξήσει τους φόρους, τώρα ήρθε και ο ΕΝΦΙΑ ας μας πει κάποιος πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Κάποτε προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τα εγγόνια μας και τα παιδιά μας. Τώρα απλά προσπαθούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας».

«Από τη ζέστη ή από τη φορολογία;» ρωτάμε για να μας απαντήσει με σαφήνεια ο 84χρονος κ. Παναγιώτης Τζάρτζας από τη Βερδικούσια «Η ζέστη παλεύεται...».

Εντάξει όμως οι συμβουλές και οι σωστοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ζέστης. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν και κάποιες ατασθαλίες που πάνε κόντρα στις συνθήκες καλής ζωής «Ααα, όλα κι όλα. Μπορεί να έχει ζέστη και να είμαστε στην πόλη αλλά αυτό δεν πάει να πει πως θα τα κόψουμε και όλα. Το τσιπουράκι είναι ένας καλός φίλος για εμάς. Άλλωστε μετά πίνουμε και πολλά υγρά... Έτσι δεν συμβουλεύουν οι γιατροί;» λένε με νόημα οι περισσότεροι. Χρειάζεται και καμιά παρανομία εδώ που τα λέμε...

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Πάντα, γι’ αυτές τις ζεστές ημέρες -και κυρίως τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες- το ΕΚΑΒ συνιστά:

* Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για τον λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.

* Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

* Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

* Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες.

- Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

- Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.

- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφριές τροφές, λαχανικά και χυμούς.

- Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.

- Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.

- Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακά κ.λπ.) καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά κ. ά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass