Ιστορική μνήμη και κληρονομιά

Ο ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΜΟΡΦΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΑΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α/ΓΕΑ Γ. ΜΠΛΙΟΥΜΗ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2021 21:00

«Στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα αντιμετωπίζουμε σύνθετες προκλήσεις,

που απαιτούν συνεχή και συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση επαύξησης των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων και της μαχητικής μας ικανότητας. Οφείλουμε ωστόσο παράλληλα να καλλιεργούμε την ιστορική μας γνώση και να διατηρούμε έντονη την αίσθηση της ιστορικής μας μνήμης μέσα από συστηματική και στοχευμένη ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, εγκαινιάζοντας χθες στο ΑΤΑ τον μουσειακό χώρο «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος».
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο, που τη δεκαετία του ‘30 λειτουργούσε ως χώρος σταβλισμού μονόπλων του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών του Στρατού Ξηράς, ενώ το 1953 πέρασε στην κατοχή της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά την ανακατασκευή του μετατράπηκε σε «κτίριο στολίδι», όπως το χαρακτήρισε χθες ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς.
Το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων ένα μαχητικό αεροσκάφος F-104 Starfighter, εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1, οπλικά συστήματα, βλήματα αεροσκαφών, ιστορικά έγγραφα (συγκρότηση ΑΤΑ, κ.ά.), φωτογραφικό αρχείο, στολές, κ.λπ., ενώ έχει αφιερωθεί χώρος στους 217 πεσόντες του ΑΤΑ.

«ΜΟΡΦΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με δέηση στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, παρουσία του μητροπολίτη Ελασσόνας, σεβ. Χαρίτωνα. Με τον κ. Μπουρολιά να σημειώνει στην ομιλία του πως «η ονομασία «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» αποδίδεται στις τρεις βασικές ενότητες που συναντούμε στον χώρο. Στον άνθρωπο, στις μηχανές και στα οπλικά συστήματα, τις συνιστώσες που ουσιαστικά κινούν τον μηχανισμό της Π.Α., ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Οι διαφορετικές δράσεις που επιτελούνται από το προσωπικό μας και τα μέσα που μας διαθέτει η Πολιτεία, ώστε με την κάλλιστη εκμετάλλευσή τους να εξασφαλίζεται η αποτροπή οποιουδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, παρουσιάζονται εδώ, από ιδρύσεως του Αρχηγείου το 1952 μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερου συμβολισμού η αίθουσα που έχει αφιερωθεί στους 217 νεκρούς του Αρχηγείου, αθάνατες μορφές που αποτέλεσαν τον στυλοβάτη της σημερινής Τακτικής Αεροπορίας, του οργανισμού που αποδεικνύει καθημερινά τον αποτρεπτικό του ρόλο σε όλον τον Ελλαδικό χώρο, αποτελώντας το ανάχωμα σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο ΑΤΑ κάνοντας εκτενή αναφορά στα εκθέματα, αλλά και σε όλους όσοι συνέδραμαν στη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου.
«Η ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μπλιούμης απευθύνοντας χαιρετισμό «συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Λάρισας όπου λειτούργησε το πρώτο Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα στην Ελλάδα. Άρχισε να γράφεται από το 1912, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολεμικές αποστολές από τους πρωτοπόρους της αεροπορικής ιδέας και συνεχίστηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κορέα και την Κύπρο. Τα τελευταία δε σαράντα χρόνια και έχοντας πλέον μεταβεί στη γενιά των αεριωθούμενων αεροσκαφών, το Αιγαίο αποτελεί το σύγχρονο πεδίο, στο οποίο οι αεροπόροι μας έγραψαν και γράφουν σελίδες ηρωισμού στην ιστορία της πατρίδας μας». Πρόσθεσε επίσης, ότι «η δημιουργία αυτού του ιστορικού χώρου έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς επιτρέπει στον επισκέπτη να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη της Τακτικής Αεροπορίας από το 1952 έως και σήμερα, περιλαμβάνοντας σημαντικά εκθέματα, όπως αεροσκάφη, εξομοιωτές πτήσεων, οπλικά συστήματα, στολές και άλλα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος».
Τέλος, κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, τον λαό της και την Πολεμική μας Αεροπορία».
Στην τελετή παρευρέθηκαν οι βουλευτές Στέλλα Μπίζιου, Άννα Βαγενά και Ευαγγελία Λιακούλη, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κων. Παππάς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Π. Δεμέστιχας, ο υπαρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Δημ. Γρηγοριάδης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Ατ. Μαντζιώκας, ο διοικητής των Π.Υ. Θεσσαλίας Ευάγγ. Φαλάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασ. Πινακάς, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, Τυρνάβου Γιάνν. Κόκουρας και Τεμπών Γ. Μανώλης, ο επίτιμος Α/ΓΕΑ Βασ. Κλόκοζας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ Αθαν. Μαργαρίτης, ο διοικητής του ΠΓΝΛ Δημ. Κατσικονούρης, οι διευθύντριες Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας Αικ. Καραγιώργου και Δευτεροβάθμιας Βασιλική Ζιάκα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη, ο πρώην ύπατος αρμοστής των AXEPANS Νέας Υόρκης Π. Μπαλτής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, διοικητές μονάδων, απόστρατοι αξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ
Σημειώνεται πως μετά τα χθεσινά εγκαίνια ο μουσειακός χώρος είναι επισκέψιμος από σχολεία, συλλόγους, αλλά και πολίτες. Διευκρινίζεται πως για κάθε επίσκεψη στον Μουσειακό Χώρο του ΑΤΑ απαιτείται η επικοινωνία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων για καθορισμό των ραντεβού στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410-511.080 Εκθεσιακός Χώρος ΑΤΑ και 2410-511.072/73/74 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΑΤΑ.
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass