Βελτίωση των συνθηκών εργασίας

ΖΗΤΑ Η ΕΣΠΕΛ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΕ 24ΩΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 15:24

Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στελεχών του Στρατού Ξηράς που συμμετέχουν στην εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών στο Επιτελείο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ θίγει με επιστολή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ)

μεταφέροντας «ανησυχία και δυσαρέσκεια» μελών της.
Εστιάζοντας στο σκέλος «ασφάλεια - υγεία προσωπικού» η ΕΣΠΕΛ σημειώνει στην επιστολή της ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και εν απουσία προκαθορισμένου ρυθμού εργασίας, οι εν λόγω συνάδελφοί μας καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές συντελούνται μέσα από την καθήλωση 21 και πλέον ωρών απέναντι από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και με μόνο 2,5 ώρες ανάπαυσης στη συνολική διάρκεια της υπηρεσίας τους (24ωρο).
Το προαναφερθέν γεγονός αποτελεί κάτι το αφύσικο που μόνο σε περίοδο έντασης και κρίσης θα δικαιολογούνταν. Μια διαπίστωση η οποία επιβεβαιώνεται και από ανάλογες ιατρικής φύσεως μελέτες που έχουν δει προσφάτως το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση σε εργασία άνω των 5 ωρών την ημέρα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο της κατάθλιψης, της πρόκλησης πονοκεφάλων, της καταπόνησης ματιών, της εμφάνισης οσφυαλγίας, καθώς ακόμη και βλάβη της ψυχικής υγείας.
Συναφώς ιδιαίτερα θα πρέπει να απασχολήσει την ιεραρχία και η στέρηση ύπνου του προσωπικού που εκτελεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες που επιφέρει αδυναμία συγκέντρωσης, εγρήγορσης, μειωμένο συντονισμό και δυσκολίες μνήμης του ατόμου. Αξιοσημείωτος εξάλλου είναι ο ισχυρισμός του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), του κορυφαίου εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η αϋπνία τουλάχιστον 24 ωρών είναι συγκρίσιμη με την περιεκτικότητα αλκοόλ στο 0,10 τοις εκατό».
Η ΕΣΠΕΛ προτείνει «την επιθεώρηση εργασίας του προσωπικού που εκτελεί 24ωρη υπηρεσία στο επιτελείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, από το αρμόδιο τμήμα υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση. Την εξ ανάγκη σύσταση 12ωρης βάρδιας, τη στιγμή που η εκτέλεση υπηρεσίας απαιτεί πλέον των 5 ωρών έκθεση στον χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε βάση 24ώρου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass