Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ...

Μέχρι να μάθουν τη δουλειά, λήγει η σύμβασή τους!

* Προβλήματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, όπου ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων τόσο στην αποκομιδή όσο και στο τιμόνι των απορριμματοφόρων είναι εποχικοί υπάλληλοι * Νέοι κάδοι ανακύκλωσης, δίπλα στους συνήθεις πράσινους και ασημένιους.

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2014 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:13
 
Του Γιώργου Ρούστα
Τους βλέπουμε κρεμασμένους πάνω σε ένα απορριμματοφόρο, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες να πασχίζουν να αδειάσουν γρήγορα τον κάδο σκουπιδιών, ενώ οι συνάδελφοι τους οδηγοί προσπαθούν να κατευθύνουν το ογκώδες όχημα ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα των στενών δρόμων της πόλης. Κανείς τους δεν ονειρευόταν αυτή τη δουλειά, ούτε η ίδια υπηρεσία που τους απασχολεί επιδίωξε αυτή την εξέλιξη. Αμφότεροι συμβιβάζονται με την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «αναγκαίο κακό»...
Ο λόγος για τους εποχικούς υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι συνήθως προσλαμβάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας, που προκύπτουν από τις άδειες του τακτικού προσωπικού. Και αν οι 8μηνίτες έχουν τον χρόνο να μάθουν τη δουλειά και να αποδώσουν σωστά στην υπηρεσία από ένα σημείο και μετά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους 2μηνίτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες της υπηρεσίας, αφού μέχρι να μάθουν τα μυστικά... της δουλειάς, λήγει η σύμβασή τους.
Ακόμη, στις παρενέργειες αυτού του είδους της εποχικής απασχόλησης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τις φθορές που προκαλούνται στα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας από την απειρία κάποιων και τις συχνές εναλλαγές του προσωπικού.
ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ
Από τη στιγμή που η Τρόικα απαγόρευσε τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στους ΟΤΑ (η απαγόρευση ισχύει μέχρι το 2016 και βλέπουμε...), οι δήμοι αναγκαστικά προσέφυγαν στη λύση των εποχικών υπαλλήλων για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους και σε καμιά περίπτωση νέες, έκτακτες.
Στον Δήμο Λαρισαίων, και εν προκειμένω στην Υπηρεσία Καθαριότητας προσελήφθησαν στις 15 Ιουλίου, 62 εργάτες (από τους οποίους οι 23 έχουν εργαστεί ξανά στην υπηρεσία) και 20 οδηγοί (μόνο οι 3 διαθέτουν τη σχετική εμπειρία) με 8μηνη σύμβαση, με στόχο να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν από τις θερινές άδειες των μονίμων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα αυτές τις μέρες απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν στις 29 Αυγούστου, 15 οδηγοί απορριμματοφόρων, ενώ με 2μηνη σύμβαση απασχολούνται άλλοι 17 εργάτες. Να σημειωθεί πως το τακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας αριθμεί 40 οδηγούς και 135 εργάτες.
Λόγω γραφειοκρατίας οι προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων καθυστερούν να γίνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος εκπαίδευσής τους. Έτσι μοιραία αυτή γίνεται στην πράξη, καθώς αρχικά συγκροτούνται μικτά συνεργεία, από έμπειρους και νέους υπαλλήλους. Η απειρία όμως των εποχικών υπαλλήλων έχει και τις παρενέργειές της, καθώς συχνές είναι οι ζημιές που προκαλούνται στα οχήματα της υπηρεσίας. Και αυτό γιατί κάποιοι μπορεί να τηρούν τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης, ουσιαστικά όμως δεν τα διαθέτουν. Για παράδειγμα κάποιος που διαθέτει δίπλωμα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας ουσιαστικά δεν έχει οδηγήσει ποτέ φορτηγό στους δρόμους της πόλης και δη απορριμματοφόρο, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κ.λπ. Ακόμη, στην κατηγορία των εργατών, υπάρχουν αρκετοί μεσήλικες, οι οποίοι δεν αντέχουν τους ρυθμούς της δουλειάς και προχωρούν στη λήψη αναρρωτικών αδειών. Να σημειωθεί πως οι εποχικοί απαγορεύεται να απασχοληθούν βραδινές ώρες κι έτσι τα νυχτερινά δρομολόγια της Υπηρεσίας Καθαριότητας εκτελούνται αποκλειστικά από το τακτικό προσωπικό.
Όσον αφορά στους ρυθμούς εργασίας της Υπηρεσίας, αυτοί μόνο θερινοί δεν είναι, αφού μπορεί να μειώθηκε το τονάζ των σκουπιδιών με την αναχώρηση των Λαρισαίων προς τα παράλια, δεν μειώθηκαν όμως τα δρομολόγια της υπηρεσίας. Έτσι η αποκομιδή συνεχίζεται 2 φορές την εβδομάδα και το πλύσιμο των κάδων μία φορά το 10ήμερο. Να σημειωθεί ότι προ 2ετίας και λόγω μνημονίου, οι μόνιμες και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μείωσαν την αποκομιδή των απορριμμάτων από 3 σε 2 φορές εβδομαδιαίως. Η υπηρεσία που φαίνεται να θυσιάζεται για να καλυφτούν επαρκώς οι ανάγκες αποκομιδής των σκουπιδιών είναι ο οδοκαθαρισμός, ο οποίος εκτελείται, όταν το επιτρέπουν οι ανάγκες.
ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ
Στο μεταξύ συνεχίζεται, μετά από πολύμηνη διακοπή το πρόγραμμα του δήμου για τη δημιουργία εσοχών στους δρόμους της πόλης, όπου τοποθετούνται υφιστάμενοι και νέοι κάδοι. Αυτές τις μέρες η εργολαβία που είναι σε εξέλιξη αφορά 25 νέες εσοχές, στις οποίες τοποθετούνται είτε οι συνηθισμένοι κάδοι απορριμμάτων, είτε οι μπλε της ανακύκλωσης. Στην πρώτη περίπτωση η μετακίνηση των υφιστάμενων κάδων απορριμμάτων γίνεται για κυκλοφοριακούς λόγους (να μην εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων) και στην περίπτωση των κάδων ανακύκλωσης, η εσοχή γίνεται δίπλα από την υφιστάμενη των απορριμμάτων.
Με την ευκαιρία και για μία ακόμη φορά η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων ζητά τη συνεργασία των συμπολιτών και τη συμβολή τους στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης δοκιμάζονται συχνά. Με δεδομένη την ώρα διέλευσης του συνεργείου καθαριότητας από κάθε γειτονιά, την οποία γνωρίζουν οι περισσότεροι παρακαλούνται οι Λαρισαίοι να βγάζουν λίγο πριν την αποκομιδή, τα σκουπίδια τους, αφού αρκεί μία μόνο σακούλα με ψάρια και άλλες τροφές να προκαλέσει αφόρητη δυσοσμία σε όλη την περιοχή. Και αν δυσκολεύονται τις πρωινές ώρες, ας αδειάσουν τα σκουπίδια τους αργά το βράδυ. Για το καλό όλων...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass