Προέχει η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ, ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 21:04

Η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, έτσι ώστε οι κάτοικοι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα

στην καθημερινότητά τους, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα των 1.200 κατοίκων του Δαμασίου Τυρνάβου, περιοχή που αποτέλεσε το επίκεντρο της προχθεσινής, ισχυρής σεισμικής δόνησης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Η ζωή των κατοίκων ανατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά, όσο διήρκησε ο αρχικός σεισμός, καθώς βρέθηκαν ξεσπιτωμένοι αλλά και τρομαγμένοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Η επόμενη ημέρα βρήκε 300 κατοίκους να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία των Τρικάλων, 100 κάτοικοι φιλοξενήθηκαν στις σκηνές στο γήπεδο του χωριού, άλλοι στα αυτοκίνητά τους και άλλοι σε συγγενείς τους σε γειτονικά χωριά αφού την πρώτη ημέρα της μετασεισμικής δραστηριότητας δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η έγκαιρη αντίδραση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τυρνάβου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (σ.σ. μετά και την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου) όπως ο Στρατός Ξηράς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΛ.ΑΣ., η Μητρόπολη Λάρισας, εθελοντικοί φορείς και οργανώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επίλυση των αρχικών προβλημάτων και την κάλυψη βασικών αναγκών.
Όπως η προσωρινή στέγαση σε σκηνές, η διανομή φαγητού και νερού, η υγειονομική κάλυψη με τεστ για τον κορονοιό αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη. Κάτοικοι του χωριού μιλώντας χθες στην «Ε», έχοντας ξεπεράσει το αρχικό σοκ και προσπαθώντας την επόμενη ημέρα να επουλώσουν τις πληγές που τους προκάλεσε ο Εγκέλαδος, χαρακτήριζαν ως ευτύχημα την έγκαιρη αντίδραση του διευθυντή και των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου που είχε ως αποτέλεσμα την οργανωμένη εκκένωση των αιθουσών, απομακρύνοντας με ασφάλεια 63 μαθητές.
Το εσωτερικό του πετρόκτιστου σχολείου δεν διαφέρει σήμερα από ένα βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ οι εικόνες της εισόδου του κτιρίου που κατέρρευσε αφότου πρόλαβαν και βγήκαν τα παιδιά, αποδεικνύει τη σωτήρια αντίδραση των δασκάλων.
«Αφού γλίτωσαν τα παιδιά...» τόνιζε με ανακούφιση κάτοικος μιλώντας χθες στην «Ε», προτάσσοντας στον «απολογισμό» αυτού του ισχυρού σεισμού την αξία της ανθρώπινης ζωής, προσθέτοντας ακόμη ότι «ευτυχώς δεν έπαθε κανένας τίποτα».
Αρκετοί, λόγω της ώρας απουσίαζαν από τα σπίτια τους, αλλά όσοι βρέθηκαν μέσα σε αυτά την ώρα του σεισμού, «περιέγραψαν το γεγονός με τρόμο», όπως σημείωσε στην «Ε» επιστημονικό προσωπικό της ΘΕΨΥΠΑ που συνδράμει στηρίζοντας ψυχολογικά τους σεισμόπληκτους.
«Μας φροντίζουν», πρόσθετε στην «Ε» άλλη κάτοικος του χωριού που διανυκτέρευσε χθες βράδυ στη σκηνή, περιγράφοντας την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας ακόμη ότι «μας έφεραν πρωινό και φαγητό αλλά το βράδυ έκανε πολύ κρύο». «Να μας βοηθήσουν με τα δάνειά μας, να τα κουρέψουν ή να τα παγώσουν μετά το κακό που μας βρήκε. Αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε, να μας βοηθήσουν γιατί πρέπει να συνεχίσουμε τις δουλειές μας» τονίζει η κ. Ελένη Καλαμπούκα.
«Μείναμε το βράδυ εδώ», προσθέτει άλλη κάτοικος, «γιατί φοβηθήκαμε να φύγουμε και να αφήσουμε τα σπίτια μας», συμπληρώνοντας ότι «το βράδυ είχε πολύ κρύο θα πάμε σε ξενοδοχείο, δηλώσαμε στις καταστάσεις». Οι προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση του πρόχειρου καταυλισμού και την εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων πολιτών εντάθηκαν χθες, με κατοίκους να σημειώνουν τέλος ως επιτακτική την ανάγκη της ταχύτερης μετεγκατάστασης μετά και την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass