Νέα ευρήματα στο Κάστρο της Βελίκας

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 21:18 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:58

 

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των φετινών ανασκαφικών ερευνών που συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, στην εκκλησία του Κάστρου Βελίκας.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη του νάρθηκα και αποκαλύφθηκαν νέα κτίρια στα βόρεια και νότια της εκκλησίας, που προσδίδουν νέα στοιχεία στην οργάνωση του οικισμού στην περιοχή ενώ τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν συνεχώς τον ρόλο που έπαιζε στην οικονομία και το εμπόριο της Θεσσαλίας τον 6ο αι. μ.Χ. Το κάστρο Βελίκας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας. Στη φετινή ανασκαφή, εκτός από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν για πρώτη φορά και ορισμένοι από το Πανεπιστήμιο St.Andrews της Σκωτίας, ενώ χρηματοδότηση δόθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Όμιλο Μυτιληναίου- Protergia, με την ευρεία στήριξη του Δήμου Αγιάς. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί η ψηφιακή παραγωγή του σκηνοθέτη Αστέριου Γερογιάννη για το έργο ανάδειξης του Κάστρου, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά Ζαφειράκη και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγιάς, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Θάλασσας, στα Πλατάνια Βελίκας, στις 9 το βράδυ όπου και θα μιλήσουν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βαραλής και η προϊσταμένη της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Την επόμενη μέρα, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Κάστρο από τους οργανωτές, στις 10 π.μ. Σημείο συνάντησης τα Πλατάνια Βελίκας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass