Διεκδικούν ΣΑΤΑ και δικαίωμα ψήφου στους Δήμους

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2021 21:03

Ενδιαφέρουσες απόψεις τόσο για τα προβλήματα των κοινοτήτων όσο και για τον τρόπο

αντιμετώπισής τους στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και εμβάθυνσης της Αυτοδιοίκησης, διατυπώθηκαν χθες από τους προέδρους των κοινοτήτων που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη με θέμα «Νέος εκλογικός νόμος και αλλαγές που προωθούνται για τις Κοινότητες».
Αν και η διαβούλευση δεν έχει ανοίξει, σύμφωνα με διαρροές αλλά και δηλώσεις φαίνεται ότι το Υπουργείο προωθεί μεγάλες αλλαγές για τις Κοινότητες, όπως η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους προέδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών και η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων.
Τα ερωτήματα έθεσε στην έναρξη της συζήτησης η Λαρισαία βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη: Αυτή η αλλαγή που προωθείται, θα βοηθήσει ή θα ερημώσει τα χωριά μας; Θα αναβαθμίσει ή θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων στην επαρχία; Θα προσελκύσει ή θα αποτρέψει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων;
Προηγουμένως η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τις συναντήσεις της με στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, διαπίστωσε ότι η Αυτοδιοίκηση μετά από διαδοχικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελεί Αυτοδιοίκηση αλλά ...ετεροδιοίκηση και ανέδειξε την αντίφαση που θέλει από τη μια πλευρά να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις για αποκέντρωση και αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης της υπαίθρου και από την άλλη να μην δίνονται κίνητρα στις Κοινότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό θεσμό τις Κοινότητες γιατί μπορούν να διαχειριστούν τη μάχη της καθημερινότητας, για να θέσει το κεντρικό ερώτημα «Σε ποια κατεύθυνση οδηγούμε την Αυτοδιοίκηση; Αποκεντρώνουμε ή συγκεντρώνουμε, σε κάθε επίπεδο, πόρους και εξουσία;»
Το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες έδωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δομένικου και εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Στάθης Ψωμιάδης καταθέτοντας προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν. Προτάσεις που συμφώνησε το σύνολο των προέδρων μέσα από τις τοποθετήσεις τους.
Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την πλήρη δυσαρέσκεια των συναδέλφων του καθώς οι πρόεδροι των Κοινοτήτων δεν συμμετέχουν στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, έχουν κατά βάση διεκδικητικό χαρακτήρα και πολλές φορές εμφανίζονται ως «επαίτες» για τη λύση ακόμα και μικροπροβλημάτων. Ενώ δήλωσε και αντίθετος με την κατάργηση των ψηφοδελτίων και την υπαγωγή τους στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων.
Σε άλλο σημείο ανέδειξε την ανάγκη τόνωσης της ζωής στα χωριά, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε την συμμετοχή των προέδρων των Κοινοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου, καθώς και την αναγνώριση των κοινοτήτων ως Νομικά Πρόσωπα που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής κατανομής τμήματος της ΣΑΤΑ των Δήμων στις Κοινότητες. Ως εκ τούτου έθεσε θέμα κατάρτισης και υλοποίησης ξεχωριστού προϋπολογισμού ως τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου.
Ο κ. Ψωμιάδης σε άλλο σημείο της παρέμβασής του κάλεσε τους προέδρους των Κοινοτήτων να εγγραφούν στην Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για σύγκληση γενικής συνέλευσης μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Κλείνοντας τη συζήτηση η κα Λιακούλη, που θα είναι εισηγήτρια στο νομοσχέδιο, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις των προέδρων των Κοινοτήτων στο Κοινοβούλιο και έδειξε δείγμα των προθέσεών της για τη συζήτηση του νομοσχεδίου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο συρρικνώνονται οι κοινότητες και μεταφέρεται εξουσία στο κράτος.
 «Αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει για μένα δεξαμενή σκέψης, προβληματισμού και διατύπωσης απόψεων...» είπε χαρακτηριστικά η κα Λιακούλη, χαιρέτισε τη δημιουργία Δικτύου Κοινοτήτων στη Λάρισα και απηύθυνε μήνυμα ενότητας και απόρριψης των κομματικών γραμμών και αντιπαραθέσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass