Ανατρεπτική «αθώωση» για 45χρονο εμπρηστή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 8,6 ΕΤΩΝ ΤΟΥ Μ.Ο.Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 9 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Ο.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2021 21:00

Ομόφωνα αθώο, για την κατηγορία του εμπρησμού, κήρυξε χθες με μία ανατρεπτική απόφαση

το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας έναν 45χρονο Τρικαλινό που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8,6 ετών καθώς είχε πυρπολήσει κάδους απορριμμάτων, ενώ αποπειράθηκε να βάλει φωτιά και σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο.
Ο 45χρονος αθωώθηκε για την κατηγορία του εμπρησμού, κρίθηκε ωστόσο ένοχος για διακεκριμένες φθορές, καθώς καταστράφηκαν οι κάδοι αλλά και για την απόπειρα εμπρησμού στο ΙΧ, για να του επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή. Με την υπόθεση να παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, έφθασε να εκδικάζεται από Μικτό Ορκωτό Εφετείο μια υπόθεση εμπρησμού κάδων, από την οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές φθορές. Το ΜΟΕ Λάρισας υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος κατά την αγόρευσή του αφού χαρακτήρισε «υπερβολική την πρωτόδικη απόφαση», επιχειρηματολόγησε εκτενώς για την κατηγορία (σ.σ. του «κοινού κινδύνου» για άνθρωπο και σε ξένα πράγματα που θα μπορούσε να προκύψει από τον εμπρησμό) με βάση την οποία είχε παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος, για να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά πως «δεν είναι αυτός κοινός κίνδυνος» και να προτείνει τελικά ο 45χρονος να κηρυχθεί αθώος για τον εμπρησμό και ένοχος για τη φθορά σε κάδους και ΙΧ.ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ
Ο 45χρονος παραπέμφθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό, με τη βαρύτατη ποινή της κάθειρξης οκτώμισι ετών που του επέβαλλε τον Νοέμβριο του 2017 το ΜΟΔ Καρδίτσας όπου καταδικάστηκε για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και, για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος, ενώ η φθορά έγινε με φωτιά κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 45χρονος τον Οκτώβριο του 2014 σε διασταύρωση οδών στα Τρίκαλα «με τη χρήση γυμνής φλόγας (σπίρτα ή αναπτήρα) έθεσε φωτιά εντός πλαστικού κάδου απορριμμάτων», με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή του. Πράξη που επανέλαβε, μερικές ημέρες αργότερα , σε άλλη οδό πυρπολώντας άλλους τρεις κάδους, ενώ την ίδια ημέρα επίσης προσπάθησε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, να βάλει φωτιά και σε σταθμευμένο ΙΧ. Με το Δικαστήριο της Καρδίτσας να τον καταδικάζει ομόφωνα σε κάθειρξη οκτώμισι ετών, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση. Ενώπιον του ΜΟΕ Λάρισας δεν προσήλθε χθες ο 45χρονος σε αντίθεση με άλλους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και συγγενικό πρόσωπο, που υπεραμύνθηκε της αθωότητας του κατηγορουμένου. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας η υπεράσπιση τόνισε μεταξύ άλλων πως ο 45χρονος «ανένηψε και έγινε χρήσιμος πλέον για την κοινωνία» με το Δικαστήριο να του αναγνωρίζει ελαφρυντικά και ομόφωνα να τον αθωώνει για τον εμπρησμό και παράλληλα - με βάση και τον νέο Ποινικό Κώδικα - να του επιβάλλει συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών (με τριετή αναστολή) για τις άλλες δύο κατηγορίες των φθορών από τη φωτιά σε κάδους και ΙΧ, ανατρέποντας πανηγυρικά την πρωτόδικη απόφαση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass