Μόρια για το «Καλάθι της Θεσσαλίας»

Προτεραιότητα σε Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Αγρότες και ενίσχυση καπνοπαραγωγών * Τι ζήτησε ο Γ. Λαδόπουλος από τον ΥΠΑΑΤ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 21:54

Τα εκκρεμή ζητήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα είχε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει στο νέο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που

διοργανώθηκε, παρουσία όλων των αντιπεριφερειαρχών, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ.
Ο Γιώργος Λαδόπουλος ζήτησε καταρχήν την ενίσχυση των ΔΑΟΚ με προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι, τοπογράφοι) προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών. Το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει οι γενικοί γραμματείς (Μπαγινέτας, Στρατάκος) του Υπουργείου είναι θετικό για τη νέα προκήρυξη των δύο σημαντικών αυτών προγραμμάτων. Όπως έγινε γνωστό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν 680 επιλαχόντες, οι οποίοι αναμένουν την αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης στη μεταβατική περίοδο 21- 23, ώστε να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα.
Αναφορικά με τους καπνοπαραγωγούς ζητήθηκε η αποζημίωσή τους με 50 ευρώ\στρ, από το πρόγραμμα de minimis για τα 8.000 στρέμματα, ποικιλίας Virginia για την περίοδο 2018-19.
Ο Θεσσαλός αντιπεριφερειάρχης ζήτησε ακόμη την άμεση χρηματοδότηση από το ΠΑΑ των εγγειοβελτιωτικών έργων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
Ακόμη ζητήθηκε η παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας με χαμηλό τίμημα. Η γη θα διανεμηθεί σε άνεργους, νέους έως 35 ετών πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο (απόφαση Υπουργού 1039/4510/2012 ΦΕΚ128Β’/11-4-2012) και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων - τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια.
Τέλος ο Γιώργος Λαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη δυναμική της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. «Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε στηρίξει σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, με κάθε τρόπο, τα φρούτα και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το 2020, μετά από 30 σχεδόν χρόνια παρουσιάζουμε θετικό ισοζύγιο στις εξαγωγές. Σε αυτήν την διάκριση η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συμβάλει σημαντικά, καθώς κατέχει το 34% του Εθνικού ισοζυγίου στον τομέα των εξαγωγών. Στα θετικά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην εξέλιξη αυτή έχουν συμβάλει σημαντικά τα πρόστιμα που έπεσαν επί θητείας Βορίδη και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς» κατέληξε ο κ. Λαδόπουλος.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass