ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:

Μην ξεχνάτε το ποδήλατο!

* Οι Λαρισαίοι νοιάζονται, κρατούν την παράδοση της «ποδηλατούπολης» και θέλουν μεγαλύτερο και ασφαλέστερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:55

Έκκληση στις αυτοδιοικητικές αρχές τόσο της Θεσσαλίας όσο και της Λάρισας ώστε κατά τον σχεδιασμό και τη μελέτη των οδικών έργων να προβλέπουν και τις ποδηλατικές δραστηριότητες απευθύνουν οι Λαρισαίοι ποδηλάτες, η κίνηση των οποίων καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Αφορμή για την παρέμβαση των ποδηλατών έδωσε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ε» σχετικό με την πορεία των μεγάλων οδικών έργων της Λάρισας μεταξύ των οποίων η οδός Σάκη Καράγιωργα στη Νέα Σμύρνη και η οδός Σανδράκη στη ΔΕΥΑΛ, που βρίσκονται κοντά στη φάση της ολοκλήρωσης.

Η ανάρτηση του σχετικού ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ε» πυροδότησε ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τόσο στην οδό Σάκη Καράγιωργα στη Νέα Σμύρνη όσο και την οδό Σανδράκη, στη ΔΕΥΑΛ, που κατασκευάζονται σήμερα, είναι φαρδιοί δρόμοι με νησίδα, αλλά χωρίς να έχουν προβλέψει να αφήσουν χώρο για δίκτυο ποδηλάτου. Και εφόσον τελειώσει το έργο... μετά θα το φτιάξουμε πάνω στο πεζοδρόμιο. Τι πιο απλό!!!

Το ίδιο ισχύει και για τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή... Τελικά η Λάρισα δεν θα αποκτήσει ποτέ δίκτυο ποδηλάτου, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί οι μελέτες δεν το προβλέπουν!» σχολίασε η ποδηλάτισσα Λάρισας κ. Στέλλα Τσίπα από τις Ποδηλατικές Δράσεις Μια Λουρίδα.

Ένα σχόλιο με λίγες αράδες οι οποίες αποδεικνύονται αρκετές για να αναδείξουν μια ολόκληρη φιλοσοφία για την αντιμετώπιση του ποδηλάτου στα σύγχρονα ελληνικά αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στη Λάρισα σε μια εποχή που το ποδήλατο αναδεικνύεται ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς στην προσπάθεια επίλυσης των τεράστιων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ποδηλάτισσα δέχθηκε την πρόσκλησή μας να αναλύσει αυτή τη φιλοσοφία και να δώσει διευκρινίσεις για όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες καθώς και για την επίλυσή τους μετά την αξιοζήλευτη δράση με τις ποδηλατοβόλτες, που αναπτύσσουν την τελευταία τριετία.

«Το υπάρχον δίκτυο ποδηλάτου στη Λάρισα παρότι πολυδιαφημισμένο είναι ανύπαρκτο. Αν υπήρχε έστω και ένα δείγμα οι ποδηλάτες θα το χρησιμοποιούσαν. Σκεφθείτε ότι να κυκλοφορεί ένας ποδηλάτης σε έναν από τους γνωστούς ποδηλατόδρομους της πόλης διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους από το να κυκλοφορεί στον δρόμο με τα αυτοκίνητα...» διαπιστώνει η ποδηλάτισσα και μας παραπέμπει για μια βόλτα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά με το ερώτημα της επιβεβαίωσης ή της διάψευσης.

Αντιλαμβανόμενη ότι ένα επαρκές και ικανοποιητικό δίκτυο ποδηλάτου σε ένα αστικό κέντρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε μερικά χρόνια αλλά απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και μικρά βήματα υλοποίησης υποστηρίζει την ανάγκη να γίνει κάποτε η αρχή υπερβαίνοντας τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν με το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ποδηλατόδρομων.

«Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται μεγάλες οδικές αρτηρίες στην πόλη και στις μελέτες να μην προβλέπεται δίπλα στον δρόμο ένα δίκτυο για την κίνηση των ποδηλάτων. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο χαρακτηρισμός των αρτηριών και των ποδηλατόδρομων αλλά ένας οριοθετημένος χώρος ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής κίνηση των ποδηλάτων...» υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως οι τοπικές αρχές οφείλουν να αποδείξουν πλέον ότι μπορούν να σχεδιάσουν και να μελετήσουν σωστά, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μετακίνησης και εγκαταλείποντας τις πρακτικές του παρελθόντος για τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις σε λειτουργούντα έργα επειδή δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προβλέψεις στις μελέτες!

Δυστυχώς όμως και παρά τις σχετικές προτάσεις των ποδηλατών δεν υπήρξαν προβλέψεις για δίκτυα ποδηλάτων στη Σάκη Καράγιωργα, στη Σανδράκη αλλά και στην οδό Κοζάνης, όπου έγιναν βελτιώσεις από τη Λάρισα μέχρι τη Γιάννουλη, όπου παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα λειτουργικότητας. Η λεωφόρος Καραμανλή για την οποία όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο που θα προχωρήσει στην αναμόρφωσή της, υποστηρίζουν οι ποδηλάτες, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να πάρει το ποδήλατο τη θέση που του αξίζει στη συνολική κυκλοφορία.

«Γιατί δηλαδή οι κάτοικοι, που χρησιμοποιούν το ποδήλατο, να μην μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και να συνεχίσουν να κινούνται με τους ίδιους κινδύνους ίσως και μεγαλύτερους σε ένα καινούργιο κατά τα άλλα δρόμο;» αναρωτιέται η ποδηλάτισσα δηλώνοντας έτοιμη, με τα υπόλοιπα μέλη των Ποδηλατικών Δράσεων, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη νέα Δημοτική Αρχή. Όπως ακριβώς το έκαναν και στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ανεξαρτήτως αν εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν ελήφθησαν ή ελήφθησαν ελάχιστα υπόψη για την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης ενός ικανοποιητικού και κυρίως αξιοπρεπούς δικτύου ποδηλάτων στη Λάρισα.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass