ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΒΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις για τη Μανδηλαρά

* ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΕΝΤΟΣ 10ΗΜΕΡΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:55

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τη μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε τη Λάρισα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2013, στην οδό Μανδηλαρά 93. Μια ολόκληρη πολυκατοικία ταρακουνήθηκε και σείστηκε η γύρω περιοχή. Καταστροφές-εκτός από την πολυκατοικία- και στα αυτοκίνητα, στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, υπήρξαν και σε άλλα σπίτια και επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, μέχρι και σήμερα προσπαθούν να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές. Αν και η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, χρήματα δεν πήραν και θεωρούν για αυτό υπεύθυνη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Απειλούν, ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα τα χρήματα, θα αποκλείσουν το κτίριο της Περιφέρειας και θα καταλάβουν το γραφείο του περιφερειάρχη...

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπροσωπούμενη από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσιο, διαβεβαιώνει ότι κινήθηκε όσο γρήγορα γινόταν, με προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και δηλώνει ότι όσο εξαρτιόταν από εκείνη, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και εντός δεκαημέρου, το αργότερο, μόλις έρθει ο φάκελος από τα Εντελλόμενα, θα κοπούν οι επιταγές για τους δικαιούχους. Το ποσό είναι γύρω στις 200.000 ευρώ, συνολικά.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Οι κ. Χρήστος Γιαννούλης, Μιχάλης Νασίκας και Πασχάλης Εμμανουήλ ήρθαν στην «Ε» εκ μέρους ιδιοκτητών της «βομβαρδισμένης» πολυκατοικίας. Άλλος πιο επιθετικός, άλλος πιο μετριοπαθής, έγινε άμβλυνση των «γωνιών» και στη συζήτηση, αναφέρθηκαν και τα εξής:

«Κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον. Κρύβονται πίσω από τους νόμους και λένε ότι «είμαστε αναρμόδιοι». Υπάρχει μια ανικανότητα. Η κατάσταση είναι οδυνηρή μέσα στα χαλάσματα. Νιώσαμε όπως στη Λωρίδα της Γάζας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κολλάει σε τυπικές διαδικασίες, σε νόμους, κάποια λάθη, κάποιες παραλείψεις. Δεν πλήρωσαν ακόμα τα χρήματα. Είναι υπόθεση της Περιφέρειας να πληρώσει. Είναι χρήματα της κεντρικής κυβέρνησης, δεν είναι δικά τους. Μας έχουν πει από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα χρήματα έφυγαν από κει και τα έχει δεσμευμένα η Περιφέρεια.

Επειγόμαστε να γίνουν οι εργασίες στην είσοδο και στο πάρκινγκ. Για να υπάρχει ασφάλεια στην οικοδομή. Εμείς αποκαταστήσαμε μόνοι μας κάποιες ζημιές, γιατί δεν γινόταν αλλιώς, για να γίνει κάπως λειτουργική η οικοδομή. Τον ανελκυστήρα τον επισκευάσαμε με δωρεά του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ανελκυστήρων Λάρισας, όπως και τα ρολόγια της ΔΕΗ. Αυτά με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Κεντρικής Ελλάδος, μας τα χορήγησε δωρεάν. Σημαντικά βοήθησε και ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων της Λάρισας, που έκοψε και αποδείξεις μάλιστα, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ! Δηλαδή δούλεψαν δωρεάν και έκοψαν και απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Τα χρήματα πρέπει να δοθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Περάσαμε πολύ δύσκολο χειμώνα κι έρχεται ο επόμενος. Η είσοδος είναι ακόμα ανοιχτή. Υπάρχουν ένοικοι με δάνεια, οι τράπεζες πιέζουν για τις δόσεις. Πήραμε απόφαση, ως πολυκατοικία δώσαμε όλοι 100 ευρώ για την αντιμετώπιση κάποιων εξόδων και στη δεύτερη απόφαση που πήραμε, δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε τα χρήματα. Και αυτό, γιατί ο κόσμος δεν έχει πλέον. Ακόμα, υπάρχουν και άνεργοι. Ένας άνθρωπος, ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, έκανε τα πάντα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πήγε στην Αθήνα, μίλησε με τον πρωθυπουργό, πίεσε τους δύο υπουργούς που ανέλαβαν. Πήγε ξανά και ξανά και προχώρησε χέρι- χέρι το χαρτί και φέτος τον Φεβρουάριο, υπέγραψαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Έκανε και επερώτηση στη Βουλή. Λειτούργησε για τον τόπο του.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έπρεπε να πιέσει. Τον Απρίλιο μας έδωσε το «πράσινο φως» να φτιάξουμε τα χαρτιά. Φθάσαμε στον Ιούλιο και ακόμα τα χαρτιά, τα έχει η Περιφέρεια και τα «ελέγχει». Αυτή είναι η αλήθεια. Μόλις χθες- προχθές βρήκαν λάθος σε ΑΦΜ κάποιου... Οι ζημιές που ελέγχουν, διαπιστώθηκαν από την επιτροπή του ΤΕΕ. Η Περιφέρεια δεν έκανε επιτροπή, για να τις καταγράψει. Άρα, ποιός είναι ο έλεγχος που πραγματοποιούν και καθυστερούν; Δουλειά ενός ατόμου 3- 4 ημερών, να ελέγξει δηλώσεις 28 ανθρώπων. Χρειάστηκε και βεβαίωση της αστυνομικής αρχής, που να προκύπτει ότι κατοικούμε στην οικοδομή. Τελικά, κατέληξαν σε μια κοινή βεβαίωση για όλους, μετά κι από παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσιου.

Ζητάμε άμεση καταβολή των χρημάτων ή άμεση επιδιόρθωση των ζημιών. Αν θέλουν, ας κάνουν εκείνοι την αποκατάσταση. Ας πάρει απόφαση η Περιφέρεια να βάλει εργολάβο. Εμείς θέλουμε να αποκατασταθούν όλα, όπως πριν, δηλαδή τα κοινόχρηστα κομμάτια. Δεν μιλάμε για τα διαμερίσματα μας. Κάναμε πολλές εργασίες από μόνοι μας. Ίσως κάποια πράγματα πρέπει να γκρεμιστούν, ένας τοίχος είναι έτοιμος να πέσει, έχει μεγάλη επικινδυνότητα. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Μιλάμε για ανικανότητα. Η αστυνομία μας συμπαραστάθηκε ηθικά μέχρι και σήμερα. Είναι καθημερινά εκεί το περιπολικό, όλο το 24ωρο. Μας δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εκ μέρους του περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καλομπάτσιος ανέφερε για το θέμα τα εξής:

«Με την έκδοση της ΚΥΑ, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 19 Φεβρουαρίου 2014, προβλέπονταν και καθορίζονταν οι διαδικασίες, για την αποζημίωση των παθόντων, από εγκληματική ενέργεια. Με εντολή του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού έγινε αμέσως σύσκεψη και κλήθηκαν και οι παθόντες και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά. Ζητήθηκε να υποβληθούν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, για να κάνει τον έλεγχο και την αποτίμηση ζημιών, με βάση την έκθεση του κλιμακίου του ΤΕΕ. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα πάνε στη Διεύθυνση Οικονομικών της Περιφέρειας, για να ζητήσουν τα χρήματα. Βασικό δικαιολογητικό είναι τα τιμολόγια για τις ζημιές και οι βεβαιώσεις της αστυνομίας ότι ήταν παθόντες.

Η Διεύθυνση Οικονομικών έκανε τον συγκριτικό πίνακα του ποσού και ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την έγκριση του ποσού, όπως προβλέπει η ΚΥΑ. Για την επίσπευση των εργασιών πήγε ο ίδιος (ο αντιπεριφερειάρχης), με εντολή του περιφερειάρχη στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, για να επισπευσθεί η έκδοση των βεβαιώσεων. Υπήρχαν κάποια ζητήματα, γιατί ορισμένοι δεν δήλωσαν έγκαιρα ότι ήταν παθόντες. Συγκεντρώθηκαν τα δικαιολογητικά και ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών, από το ΓΛΚ, η έγκριση του ποσού, σχεδόν 200.000 ευρώ. Το ΓΛΚ ζήτησε λεπτομερείς περιγραφές του συμβάντος από την ΕΛΑΣ κι αυτό έγινε σε μία ημέρα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εγκρίθηκε το ποσό, σύμφωνα με όσα όριζε η ΚΥΑ και μεταβιβάστηκαν τα χρήματα, μέσω του προϋπολογισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Άμεσα, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και τη Διεύθυνση Οικονομικών και στάλθηκαν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Εντελλομένων στη Λάρισα, για τον τελικό έλεγχο. Μετά θα κοπούν οι επιταγές στους δικαιούχους. Εμείς ολοκληρώσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, όλες τις διαδικασίες και ο φάκελος βρίσκεται στα Εντελλόμενα, για τον τελικό έλεγχο. Μόλις επιστρέψει στη Διεύθυνση Οικονομικών, αμέσως θα κοπούν οι επιταγές. Είμαστε σε συντονισμό με την υπηρεσία και τονίσαμε το επείγον της υπόθεσης. Σε μία εβδομάδα ή το πολύ δέκα ημέρες (τέλη Ιουλίου), θα έχουν πάρει οι δικαιούχοι τις επιταγές. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, κινηθήκαμε όσο μπορούσαμε γρηγορότερα. Υπάρχουν διαδικασίες, διατυπώσεις, δεσμεύσεις ποσών, όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ».

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass