«Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: ανοίγουν κερκόπορτα στο ρουσφέτι»

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2021 15:41

«Κύριε υπουργέ, κ. Βορίδη σας καλωσορίζουμε, παρότι απ’ ό,τι μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφήσατε πολύ συγκινημένος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να έρθετε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και παρά το γεγονός πως η χώρα μας αποκαλείται από

πολλούς και ως «περιβόλι της Μεσογείου», την πρόνοια του οποίου ως τώρα είχατε με τα προηγούμενα υπουργικά σας καθήκοντα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση - μια κατά τ’ άλλα «ολιγομελής» Κυβέρνηση των 59 μελών - έναν από τη Λάρισα, που είμαστε και στην καρδιά του «περιβολιού», δε βρήκε να τοποθετήσει. Μας ξεχάσατε τελείως, στη γωνία μας αφήσατε, παρότι εμείς, μεγάλο «περιβόλι έχουμε»...», τόνισε με νόημα στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου για το ΑΣΕΠ, η τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αλλαγή του επισπεύδοντα Υπουργού, καταμεσής του νομοσχεδίου, εξαιτίας του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε πως ο εμβληματικός «νόμος Πεπονή», παρότι υπέστη τις τελευταίες δεκαετίες 140 τροποποιήσεις, ωστόσο εξαρχής προέβλεπε δύο τρόπους πρόσληψης στο Δημόσιο, τον έναν με αντικειμενική μοριοδότηση και τον άλλον με γραπτό διαγωνισμό: «Συνεπώς, η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ακόμη τροποποίηση του αρχικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με μια απλή υπουργική εγκύκλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, δε βλέπουμε καμία τομή και καμία μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, πήρατε τον αρχικό νόμο - τομή, τον «λουστράρατε» και τον «ξαναπουλάτε» στην κοινωνία ως μια μεγάλη δική σας μεταρρύθμιση, στήνοντας μάλιστα ένα ολόκληρο δημοσιογραφικό show, για τις επικοινωνιακές σας ανάγκες! Τι έκανε λοιπόν στην πραγματικότητα η Κυβέρνησή σας; «Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν»».
Όπως όμως υπενθύμισε η Ευαγγελία Λιακούλη, διαχρονικά για το ΠΑΣΟΚ «ο χώρος της Δημόσιας Διοίκησης, δεν είχε να κάνει μόνο με το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο προφανώς ήταν και είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αλλά αποτελούσε κι ένα εθνικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει με μεγάλη σπουδή να φροντίσουμε, να περιφρουρήσουμε, να αναδείξουμε και να το βελτιώσουμε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής», για να συμπληρώσει: «φοβόμαστε να μη γίνει με το ΑΣΕΠ, ό,τι έγινε με το επίσης δικό μας Ε.Σ.Υ., το οποίο τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσαν, και μάλιστα η τελευταία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού…».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε σχέση με πολύ συγκεκριμένα ζητήματα του νομοσχεδίου, που έχουν να κάνουν με προβληματικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν την προσμέτρηση της συνέντευξης που ανοίγει «κερκόπορτα» σε μεροληψία και ρουσφέτια, καθώς και τον υποβιβασμό των τυπικών προσόντων, όπως τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά και τις ξένες γλώσσες, μετά την «πίεση» της Τομεάρχη του Κινήματος, ο κ. Βορίδης υποσχέθηκε πως με νομοτεχνικές βελτιώσεις θα προσπαθήσει να βρει μια μέση οδό, μέχρι την Ολομέλεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass