Επιστροφή στις τάξεις...

* ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ - ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ * ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Α’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 21:12

Της Νατάσας Πολυγένη
Το κουδούνι για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων όλης της χώρας θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις με τα μέτρα ελαφρώς πιο αυστηρά και την ανησυχία εκπαιδευτικών

και γονιών διάχυτη, ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας που αναμένουν οι ειδικοί. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαναλειτουργούν σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που περιλαμβάνει κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών για την αποφυγή συνωστισμού, ενίσχυση της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες και τεστ κορονοϊού στους εκπαιδευτικούς.
Ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών του ν. Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου, σχολιάζοντας στην «Ε» την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, ξεκαθαρίζει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι υπέρ της διά ζώσης διδασκαλίας, αλλά με όρους ασφάλειας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Σίγουρα έχουν γίνει βήματα, όπως η ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και τα τεστ που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι εκπαιδευτικοί. Το αίτημά μας όμως για σπάσιμο των υπερπληθών τμημάτων παραμένει. Δεν αξιοποιήθηκαν οι 40 κενές αίθουσες που έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ως εκπαιδευτική κοινότητα, έχουμε κάνει σαφές ότι επιθυμούμε τα σχολεία μας ανοιχτά, αφού αποτελούν τον φυσικό χώρο ανάπτυξης της γνώσης, της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής ανάπτυξης για τους μαθητές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κάνει έκκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για τη διενέργεια τεστ τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ολοκληρώνεται σήμερα, όσο και μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει ενεργοποιηθεί ειδικά για τους εκπαιδευτικούς. «Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε όλοι τα τεστ, για εμάς και τους μαθητές μας. Επίσης, αίτημά μας είναι να δοθεί προτεραιότητα σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν και στον εμβολιασμό. Αυτήν τη στιγμή 2.500 εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτός τάξεων, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ και ως προσωπικό είμαστε σχετικά γηρασμένο με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται από 52 έως 58 έτη».
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΕΣΤ COVID
Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα συναρμόδια Υπουργεία καλούν τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους μαθητές άνω των 16 ετών να κάνουν δωρεάν ελέγχους Covid-19. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας.
Η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Πλέον υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, και χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν. Παράλληλα, σε ισχύ είναι όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα, κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν. Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν διά ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
SMS ΣΤΟ 13033
 Όπως και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη χώρα μας, έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία. O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο». Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν στην τσάντα τους το έντυπο μετακίνησης που τους δόθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass