«Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν»

ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2021 21:14

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ.: Ανδρέας Νικούλης,
Γιάννης Μουκίδης
«Σήμερον του σκότους ελυτρώθημεν, και τω φωτί της θεογνωσίας καταυγαζόμεθα. Σήμερον ο Παράδεισος ηνέωκται τοις ανθρώποις, και ο της Δικαιοσύνης Ήλιος καταυγάζει ημίν. Σήμερον Άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι. Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος,

εν είδει περιστεράς, τοις ύδασιν επεφοίτησε. Σήμερον ο άδυτος ΄Ηλιος ανέτειλε, και ο κόσμος τω φωτί Κυρίου καταυγάζεται.
Σήμερον τα του Ιορδάνου νάματα εις ιάματα μεταποιείται τη του Κυρίου παρουσία. Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν. Σήμερον τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί. Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται…».
Όλα τα παραπάνω «καταθέτει» η Εκκλησία μας, υμνολογώντας στην Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού για τη «θεότρομη γιορτή», τα Άγια Θεοφάνεια, για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας (θεσπίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.).
Φέτος, με «φόντο» την περιπέτεια του κορονοϊού αλλά και τη δημόσια συζήτηση για τον γιορτασμό, με θρησκευτική κατάνυξη και περισυλλογή και με μικρή παρουσία πιστών γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και στην επαρχία Ελασσόνας. Με μέτρα και αποστάσεις, χωρίς εικόνες συνωστισμού, χωρίς την καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Ελασσονίτη, με μπουκαλάκια αγιασμένου νερού στην έξοδο της εκκλησίας…
Προχθές, στις 6 το πρωί, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (…όπως και σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης) τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης.
Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων εντός του κατάφωτου ναού, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος στο ολιγομελές εκκλησίασμα, τόνισε με νόημα:
«Έχουμε την ανάγκη του φωτισμού του Θεού. Όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας δίνουν την ευκαιρία και αποτελούν αφορμή να ζητούμε το μεγάλο δώρο της μετανοίας. Το μυστήριο της μετανοίας είναι η ευκαιρία δευτέρου βαπτίσματος. Να αναλογιστούμε και να αξιοποιήσουμε το μυστήριο της μετανοίας, να αγωνιστούμε να εφαρμόσουμε τον νόμο της αγάπης. Η πανδημία έχει προκαλέσει κρίση σε πολλούς χώρους. Η Εκκλησία περνάει αυτή την κρίση αλλά με σιωπή και αγάπη...».
Ο κόσμος μπορούσε να πάρει το αγίασμα σε μπουκαλάκια στην έξοδο.  
Δεν πέρασε απαρατήρητη και η «μοναχική» παρουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ελασσόνας – πρώην δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου.
Στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας (…λειτούργησε ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος), όπως και στους άλλους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης, ιδιαίτερα μικρή ήταν η παρουσία των πιστών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα απαγορευτικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass