Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση της 18χρονης

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ Κ.Α.Τ. ΕΝΩ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ * ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ *ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΩ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ Ο Ο.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2021 21:14
Μετά την αυτοψία αστυνομικών και πραγματογνωμόνων,  το βαγόνι όπου έγινε το ατύχημα, αναμένεται να απομακρυνθεί από το Μεζούρλο Μετά την αυτοψία αστυνομικών και πραγματογνωμόνων, το βαγόνι όπου έγινε το ατύχημα, αναμένεται να απομακρυνθεί από το Μεζούρλο

Στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ. στην Αθήνα, όπου έχει διακομισθεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παραμένει νοσηλευόμενη - σε ιδιαίτερη κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - η 18χρονη Λαρισαία η οποία υπέστη

ηλεκτροπληξία όταν κεραυνοβολήθηκε από το υψηλής τάσης ηλεκτροκίνητο δίκτυο του Ο.Σ.Ε., στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Μεζούρλο.
Η κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας της 18χρονης επέβαλε τη διακομιδή της στο Κέντρο Εγκαυμάτων - Πλαστικής του Κ.Α.Τ. προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση αρχικά και νοσηλεία στη συνέχεια για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων εγκαυμάτων που της προκάλεσε το κεραυνοβόλο χτύπημα που δέχθηκε στην προσπάθειά της, να περάσει από την οροφή του ενός βαγονιού στο άλλο, κάνοντας άλμα.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση που διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας διερευνώντας τις συνθήκες του ατυχήματος. Οι δύο πραγματογνώμονες, που ορίσθηκαν από τον Ο.Σ.Ε. και από την ΕΛ.ΑΣ. - τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αναμένεται να παραδώσουν τις εκθέσεις τους, ενώ η δικογραφία θα ολοκληρωθεί όταν οι συνθήκες επιτρέψουν τη λήψη και άλλων καταθέσεων.
Ωστόσο το ατύχημα του 18χρονου κοριτσιού - το τρίτο κατά σειρά τα τελευταία χρόνια - επαναφέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν τον ιστό της Λάρισας. Ακριβώς επειδή τα σταθμευμένα βαγόνια του Ο.Σ.Ε. στην περιοχή του Μεζούρλου συνεχίζουν να έλκουν παιδιά τα οποία μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να φωτογραφηθούν ή να βιντεοσκοπηθούν και να αναρτήσουν στη συνέχεια το υλικό στους λογαριασμούς τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διάσταση που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, τον Οκτώβριο του 2017 όταν 15χρονος μαθητής κεραυνοβολήθηκε επίσης για να εκπνεύσει δυστυχώς, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Ο θάνατος του 15χρονου μαθητή υποχρέωσε τότε τον Ο.Σ.Ε. να περιφράξει το δίκτυο από την πλευρά της Νέας Πολιτείας στο ύψος της οδού Ξυλοκάστρου.
Περιοχή από την οποία εξετάζεται αν αποτέλεσε το μέρος από το οποίο τα δύο παιδιά, η 18χρονη και ο συνομήλικος γνωστός της, πέρασαν στον χώρο κυκλοφορίας των συρμών του Ο.Σ.Ε.
Ο Ο.Σ.Ε. έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε το 2018 (σ.σ. με αφορμή τα δυστυχήματα του 2017) για έργα που θα συνέβαλαν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών και των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα που τραυματιζόταν η 18χρονη, με 8μηνη καθυστέρηση κατέθετε συμπληρωματικά έγγραφα για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, του έργου τοποθέτησης ηχοπετασμάτων.
ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΘΗΚΕ
Όπως είναι γνωστό, στις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου, η 18χρονη και ο 18χρονος που τη συνόδευε, εισήλθαν στον χώρο κυκλοφορίας των συρμών του Ο.Σ.Ε., για να προσεγγίσουν έτσι τα βαγόνια που βρίσκονταν σταθμευμένα από την πλευρά της οδού Ξυλοκάστρου, στη Νέα Πολιτεία, απέναντι δηλαδή από τον Σταθμό του Μεζούρλου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η 18χρονη από εξωτερική σκάλα του βαγονιού ανέβηκε στην οροφή του και στην προσπάθειά της να βρεθεί στην οροφή του επόμενου βαγονιού πραγματοποίησε άλμα. Για να «κεραυνοβοληθεί» από το εναέριο καλώδιο ρεύματος και στη συνέχεια να πέσει στο έδαφος. Ο 18χρονος φίλος της, με τη ζακέτα του έσβησε τη φωτιά που εκδηλώθηκε στα ρούχα της κοπέλας ενώ την ίδια ώρα έσπευσε να βοηθήσει και ο φύλακας που ενημέρωσε το ΕΚΑΒ.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ
Την επόμενη κιόλας ημέρα του ατυχήματος, αστυνομικοί του Α.Τ. Λάρισας πλαισιωμένοι από δύο πραγματογνώμονες (σ.σ. έναν που όρισε η ΕΛ.ΑΣ. και έναν δεύτερο που όρισε ο Ο.Σ.Ε.) και ένα στέλεχος του Ο.Σ.Ε. πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο του ατυχήματος.
Τα πρώτα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν ότι το ατύχημα της κοπέλας προκλήθηκε από ηλεκτροπληξία, ενώ από τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων ενδεχομένως να απαντηθεί το ερώτημα αν η 18χρονη - κάνοντας το άλμα - ακούμπησε το εναέριο καλώδιο ή αν χτυπήθηκε από το ηλεκτρικό τόξο (ARC). Οι δύο - ξεχωριστές - εκθέσεις των πραγματογνωμόνων αναμένονται με ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί οι διαστάσεις τυχόν ελλιπούς ασφάλειας στον χώρο ή της ανάγκης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς παρά τα ατυχήματα, τα μέτρα και τη σήμανση, ανήλικα παιδιά και έφηβοι περνούν στον χώρο.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. θα απαντηθεί επίσης το ερώτημα αν τα δύο παιδιά πέρασαν στις ράγες από την πλευρά της Ξυλοκάστρου ή όχι. Να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή, τον Απρίλιο του 2012 ένα επίσης ανήλικο παιδί, τραυματίσθηκε χωρίς ευτυχώς να χάσει τη ζωή του, ενώ απαιτήθηκε πολύμηνη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.
ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ
Το δυστύχημα με τον 15χρονο τον Οκτώβριο του 2017 δεν ήταν το μοναδικό καθώς, έναν μήνα μετά, τον Νοέμβριο του 2017, ένας 10χρονος μαθητής Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από τον Προαστιακό.
Δημοτική αρχή και φορείς, με συσκέψεις, συνεδριάσεις και αυτοψίες, εστιάζοντας στο σκέλος της ασφάλειας, ανέδειξαν παράλληλα το θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου, προσκρούοντας τελικά στην άρνηση του Ο.Σ.Ε. να υλοποιήσει σημαντικά έργα που αφορούν ακόμη και στην ασφάλεια των πολιτών, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Λάρισας και σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου τελικά θα υπογειοποιηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Μάλιστα το 2018 υπήρξαν διαβεβαιώσεις «για τη βούληση της νέας διοίκησης του Ο.Σ.Ε. να προχωρήσουν τα έργα» στη Λάρισα «που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επικινδυνότητας». Για μία ακόμα φορά ωστόσο και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, δεν υλοποιήθηκαν τελικά ούτε καν τα προτεινόμενα έργα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Με εξαίρεση την περίφραξη τμήματος επί της οδού Ξυλοκάστρου.
Είναι χαρακτηριστικό πως για να ξεπερασθούν οι όποιες αντιρρήσεις και να υλοποιηθεί τελικά το έργο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, αντιπρότεινε τη χρηματοδότηση - από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας - του έργου τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Λάρισας.
Τα ηχοπετάσματα θα τοποθετηθούν κατά μήκος 9,5 χιλιομέτρων του σιδηροδρομικού δικτύου, μέσα στον ιστό της πόλης, ένα έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από τις 11 Μαΐου που κινήθηκε η διαδικασία, ο Ο.Σ.Ε. κατέθεσε συμπληρωματικά έγγραφα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, 8 μήνες μετά και μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου την ημέρα δηλαδή που έγινε το ατύχημα με την 18χρονη.
Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει η ένταξη του έργου, τα τεύχη δημοπράτησης, κ.λπ., αλλά με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, το έργο κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί επιλύοντας το σκέλος της ασφάλειας, ενώ παραμένει ανοικτή η διεκδίκηση της πόλης, για υπογειοποίηση του δικτύου, πρόσθετες διαβάσεις, κ.λπ.
ΣΕΙΡΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Προς το παρόν, τα βλέμματα στρέφονται στην κατάσταση της υγείας της 18χρονης, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Κ.Α.Τ., ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - από σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass