Επιστρέφει στην κανονικότητα το Γ.Ν.Λ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ -ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΒΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ -ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΓΝΛ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2020 21:00

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Την έξοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το «ειδικό καθεστώς» της νοσηλείας

covid ασθενών και την επιστροφή του στην κανονικότητα από την Πρωτοχρονιά κι έπειτα, αποφάσισε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ικανοποιώντας το αίτημα τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των φορέων της Λάρισας. Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε εντυπωσιακή, για τα δεδομένα της εποχής, συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου, επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση αλλά και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη για την επιμονή του να διατηρεί το νοσοκομείο ως νοσοκομείο για covid ασθενείς και προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της 31ης Αυγούστου προαναγγέλλοντας -πριν την απόφαση του υφυπουργού Υγείας- δύο νέες κινητοποιήσεις.
Η οργή και η αγανάκτηση της ιατρικής κοινότητας περίσσεψε χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΙΝΚΥΛ με το σύνολο των γιατρών να χαρακτηρίζουν ακατανόητη την εμμονή να παραμείνει το νοσοκομείο ως νοσοκομείο για covid ασθενείς, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί στο ελάχιστο και το νοσοκομείο έχει αδειάσει με αποτέλεσμα να παραμένει σε αδράνεια και με κλειστά χειρουργεία χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει τους Λαρισαίους ασθενείς.
Την ανάγκη επανόδου του νοσοκομείου στην πρότερη κατάσταση ανέδειξε ο ουρολόγος Μιχάλης Σαμαρίνας, επισημαίνοντας τις τεράστιες καθυστερήσεις στις νοσηλείες ασθενών του νοσοκομείου εξαιτίας του «ειδικού καθεστώτος», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξαιτίας των επιπλοκών, ενώ η μαία Αλεξία Ιωσηφίδου τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των χειρουργείων και της επιστροφής της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής -αλλά και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής- από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Από την πλευρά του, ο χειρούργος Κώστας Ζέρβας υποστήριξε ότι το Γενικό Νοσοκομείο κατέβαλε δυσανάλογο τίμημα από αυτό που του αναλογούσε, χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας που μετέτρεψε το νοσοκομείο σε αποθήκη ασθενών με covid, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε ανεφάρμοστη την απόφαση οι χειρούργοι του νοσοκομείου να χειρουργούν δύο ημέρες την εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό γιατί δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να παρακολουθούν τη μετεγχειρητική τους πορεία.
Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης υποστήριξε ότι η μαζική συγκέντρωση μεσούσης της εορταστικής περιόδου αποδεικνύει την αγωνία της ιατρικής κοινότητας αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο κατηγορώντας για την πολιτική τους τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη. Ενώ αργότερα ο διευθυντής του ΤΕΠ Δημήτρης Μπαμπαλής υποστήριξε ότι στη διάρκεια των εφημεριών αυξήθηκε η πίεση για νοσηλεία από μη covid ασθενείς, που δυστυχώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρότι πάνω από 100 κρεβάτια του νοσοκομείου παραμένουν άδεια.
Οι συγκεντρωθέντες με τη λήξη της συγκέντρωσης, αντί πορείας στους δρόμους της Λάρισας, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί κατέληξαν στην 31ης Αυγούστου την οποία απέκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά της ώρας διεκδικώντας την έξοδο από το «ειδικό καθεστώς».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Με δεδομένη την ένταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο Λαρισαίος βουλευτής και γιατρός του νοσοκομείου, Χρήστος Κέλλας, αναχώρησε για την Αθήνα και το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γεν. γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο. Ο κ. Κέλλας επιχειρηματολόγησε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσουν οι κλινικές και τα τμήματα του ΓΝΛ, τα οποία προσφέρουν σημαντικότατες υπηρεσίες στους πολίτες του νομού, ανέπτυξε με τη βοήθεια των δημοσιευμάτων της «Ε» το κλίμα που διαμορφώνεται στη Λάρισα,ενώ ανέλυσε και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιτρέπουν την αποδοχή του αιτήματος.
Ο κ. Κοντοζαμάνης άκουσε με προσοχή τον κ. Κέλλα και δεσμεύτηκε ότι από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, το ΓΝΛ επανέρχεται στην προτέρα του κατάσταση. Απόφαση την οποία ανακοίνωσε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Την πλήρη ικανοποίησή του για την απόφαση του υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνη να επιστρέψει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στην προ - Covid λειτουργία του εξέφρασε το απόγευμα ο Χρήστος Κέλλας σε δήλωσή του στην οποία αναφέρει: «Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, από την ηγεσία του Υπουργείου, με τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Νοσοκομείο covid. Με τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, το ίδρυμα, πλέον, επιστρέφει στην προτέρα του κατάσταση. Δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω για μία ακόμα φορά από τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Η αρχή του τέλους της πανδημίας, ξεκίνησε με την έναρξη των εμβολιασμών. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι πρωταρχικό της μέλημα και βασική της προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε όλα τα επίπεδα».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ
Νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ ανακοίνωσε την απόφαση του υφυπουργού στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη και εκείνος με τη σειρά του τους διευθυντές των κλινικών για τη νέα θετική εξέλιξη για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο κ. Βλαχάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθεσε από χθες το απόγευμα σε ισχύ το σχέδιο επαναλειτουργίας του νοσοκομείου σε κανονικούς ρυθμούς ξεκινώντας από ένα ευρύ πρόγραμμα απολύμανσης όλων των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν για ασθενείς με covid προκειμένου να αποδοθούν στις κλινικές. Δεσμευμένοι ασθενείς με covid θα παραμείνουν οι χώροι του παλιού κτιρίου, αλλά και η μία Παθολογική Κλινική προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτηματικών που προκύπτουν για την πρακτική εφαρμογή της απόφασης και αφορούν την επιστροφή των δύο κλινικών από το Πανεπιστημιακό, αλλά και την ημέρα εφαρμογής προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εφημεριών για τον Γενάρη.

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, νέα παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου αλλά και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η ΕΙΝΚΥΛ στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης πριν την απόφαση του κ. Κοντοζαμάνη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπολειτουργία του Νοσοκομείου για τη μη-COVID-19 νοσηρότητα και την επαπειλούμενη μη αναστρέψιμη υποβάθμισή του και αλλαγή του χαρακτήρα του, ακολούθησε ανοικτή γενική συνέλευση και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με κινητοποιήσεις και συμμετοχή φορέων της πόλης την Τετάρτη 30/12/2020 στις 10:30 π.μ. και την Πέμπτη 07/01/2021 στον αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας στις 11:00 π.μ. Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για τη διάσωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».
Λίγο αργότερα για την εξέλιξη ενημερώθηκε ανεπίσημα ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, ο οποίος ωστόσο διατήρησε επιφυλάξεις για την απόφαση του υφυπουργού αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι αν αρθεί το ειδικό καθεστώς στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως ζητούν οι γιατροί, τότε δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass