Ενστάσεις για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2020 15:05

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης, για την ανάθεση μέρους των έργων και παρεμβάσεων της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων σε ιδιώτες, κυριάρχησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.


Οι τέσσερις δημοτικές παρατάξεις, εμφανίστηκαν «καλά διαβασμένες», για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, που συζητήθηκε σε αυτήν την ειδική συνεδρίαση, καθώς εκτός από τις παρατηρήσεις τους πάνω σε αυτά, κατέθεσαν και προτάσεις έργων, που κατά την άποψή τους, έπρεπε να συμπεριληφθούν.
Παράλληλα κατήγγειλαν τη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί την αρνητική ψήφο τους για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα -τα οποία και καταψήφισαν- ενώ συνέκλιναν στην άποψη να πραγματοποιούνται ξεχωριστές συνεδριάσεις και για τα δύο.
Αναλυτικότερα, παραθέτουμε, τις θέσεις, μέρους των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή:
Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ»
Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αξιών» κ. Παν. Γούλας, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζεται η ίδια λογική της Δημοτικής Αρχής, που κρατά στο περιθώριο τις περισσότερες συνοικίες και τα χωριά.
Συνεχίζεται η εμμονική προώθηση επιλογών του ΣΒΑΚ που έχουν προβλήματα, για τα οποία πολλές φορές ειπώθηκαν αντιρρήσεις αλλά η Δημοτική Αρχή κωφεύει...
Συνεχίζεται η απομείωση των όποιων αποθεματικών του Δήμου σε μια δύσκολη συγκυρία...
Το προτεινόμενο σχέδιο δεν προχωρά σε γενναία στήριξη των πληττόμενων συμπολιτών μας.
Χρεώνει με δανεισμό (μέσω leasing) τον Δήμο και αυτό παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπονομεύει την ίδια του τη λειτουργία και αποδέχεται στην πράξη τη συγκεντρωτική και αυταρχική μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού.
Το σχέδιο αποτελεί προϊόν υπηρεσιών και των πολιτικών αναγκών της Δημοτικής Αρχής. Δεν υπάρχει πουθενά και καθόλου συμμετοχικότητα καθώς οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών συμβουλίων περνούν για μία ακόμα φορά απαρατήρητες.
Με λίγα λόγια η Δημοτική Αρχή επιμένει στη γραφειοκρατική συγκεντρωτική λειτουργία της, αψηφώντας τις ανάγκες των καιρών. Με τον φόβο της απώλειας ελέγχου δεν κάνει ένα βήμα μπροστά, δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να οργανώσει έστω σε πρώτο στάδιο τον συμμετοχικό προϋπολογισμό».
Η «ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»
Ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας αναφέρθηκε σε έλλειψη βασικών πολιτικών επιλογών και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εκτός εποχής».
Μίλησε «για μηδενική πρόβλεψη στις ανάγκες των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας» ενώ άσκησε κριτική και για μια σειρά θεμάτων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γαμβρούλας είπε: «Είναι ένας προϋπολογισμός από τον σωρό, αντιγραφή των προηγούμενων. Ο προϋπολογισμός είναι, όπως και η Δημοτική Αρχή, ξεπερασμένος και παλαιού τύπου. Σαν να μην είναι εδώ ο κορονοϊός και η τεράστια οικονομική κρίση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες, ένα πρόγραμμα “Κανείς Μόνος” όπως η “Βοήθεια στο Σπίτι” για την περίοδο της καραντίνας, για την υποστήριξη των ψηφιακά αναλφάβητων συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας γενικά, καθώς δεν βλέπουν τον κίνδυνο οι μισές επιχειρήσεις να μην ξανανοίξουν. Αντ’ αυτών επιλέγει δαπάνες 1.200.000 ευρώ για εργολαβίες στο πράσινο και 450.000 ευρώ για ιδιωτική φύλαξη. Καμία δαπάνη στον προϋπολογισμό για το παρατημένο αισθητικό άλσος, τον Πηνειό ποταμό, καμία δαπάνη για τα περισσότερα χωριά του Δήμου μας. Ο προϋπολογισμός δεν έχει φιλοσοφία, έχει σοβαρότατες παραλείψεις, και απέχει παρασάγγας από τις σύγχρονες ανάγκες».
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο προϋπολογισμός 2021 του Δήμου είναι αντιλαϊκός» υποστηρίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης και σημειώνει: «Θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού, με τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Αντί αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα είναι στην κατεύθυνση που απαιτεί σήμερα η στρατηγική του κεφαλαίου, όπως οδικά, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης, την απελευθέρωση της ενέργειας με τα ΑΠΕ (ενεργειακή κοινότητα 3 MW), τις αστικές αναπλάσεις, τον τουρισμό, μεταφορές. Έτσι συνεχίζεται τις συνεχείς αναπλάσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης, τον τουρισμό, στους εργολάβους, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η τάση καταγράφεται σε συνεχιζόμενα και νέα έργα που προγραμματίζονται όπως η ανάπλαση του της Τάφρου Ι1, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας του ΣΒΑΚ, στην Ιουστινιανού, στην Κοραή, Ρούσβελτ κ.τλ. ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, το προσκήνιο πολιτισμού 3,5 εκατ. ευρώ κ.ά. το Αρχαίο Θέατρο, το Κονάκι Αβέρωφ, κ.τλ.».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass