ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Σε συναγερμό καλεί το ΕΚΛ τα Συνδικάτα

* Κινητοποιήσεις για την κυριακάτικη αργία προαναγγέλλουν και οι εμποροϋπάλληλοι

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2014 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:44
Του Δημήτρη Βάλλα
«Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης, να βάλει στον «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας, που καταχτήθηκε με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες, να επαναφέρει το κατάπτυστο λοκ - άουτ (ανταπεργία εργοδοτών), να παρέμβει ακόμα πιο ωμά στη λειτουργία και δράση των συνδικάτων, τα οποία αποτελούν κατάχτηση της σκληρής πάλης των εργαζομένων και να τα στραγγαλίσει οικονομικά, κόβοντας αυθαίρετα χρήματα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα λειτουργικά έξοδα, που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, δεν είναι εκσυγχρονισμός όπως υποστηρίζει.
Πρόκειται για ωμή παρέμβαση με στόχο την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, αποδυνάμωσης και αφοπλισμού των συνδικάτων, για να παραδώσει αιχμάλωτους και ανοργάνωτους, τους εργαζόμενους στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί πιστά».
Τα παραπάνω επισήμανε, χθες, μιλώντας σε συνέντευξη που δόθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές, επαναλαμβάνοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που προγραμματίζονται για την αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου αποτελούν για τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές «αιτία πολέμου».
Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ακόμα και η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων –Εμποροϋπαλλήλων του Νομού κ. Αγγελική Δασκαλάκη, αλλά και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου που με τη σειρά της κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και προανήγγειλε κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιουλίου καθώς για την ημέρα αυτή προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα.
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Τσιαπλές κάλεσε σε «γενικό ξεσηκωμό» τα συνδικάτα και την εργατική τάξη, ώστε να μην περάσει τελικά μια αντεργατική νομοθεσία που θα στραγγαλίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα:
«Το ΕΚΝΛ, ανέφερε, καλεί σε γενικό ξεσηκωμό τα συνδικάτα και την εργατική τάξη για να μην τολμήσει να φέρει τέτοιο αντεργατικό έκτρωμα, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, που θα στραγγαλίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ήδη συντάξαμε ψήφισμα προς πρωθυπουργό και υπουργό Εργασίας και απευθυνθήκαμε σε όλα τα Ε.Κ. και σε πολλά σωματεία της Θεσσαλίας, να το συνυπογράψουμε από κοινού και να το στείλουμε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εργασίας και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αξιώνοντας να μην τολμήσουν να φέρουν τέτοιο νόμο.
Η οργάνωση των εργατών και οι μορφές της πάλης τους, ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και το κράτος του, δεν είναι υπόθεση της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και τους κράτους της, αλλά αποκλειστικά των εργατών. Τα εργατικά συνδικάτα και οι αγώνες τους, σε όλο τον κόσμο, έγιναν κόντρα στους νόμους και τη θέληση της αστικής τάξης και του κράτους της. Αναγκάστηκαν να τα «νομιμοποιήσουν» γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά και γιατί επέλεξαν να τα ελέγξουν, είτε με την αστική νομοθεσία, με εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές ή άλλες μεθόδους.
Το ΕΚΝΛ, αξιώνει:
* Την κατάργηση των εκκρεμών δικών και διώξεων σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών εργατών, αγροτών, μαθητών, για συνδικαλιστική δράση.
* Κατάργηση των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών-λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
* Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές σχολές, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ.
* Απαγόρευση με νόμο των απολύσεων για συνδικαλιστικούς, πολιτικούς λόγους.
* Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών. Κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και ειδικά της διάταξης που προβλέπει ταχύρρυθμες διαδικασίες υπέρ των εργοδοτών που υποβάλλουν έφεση κατά αθωωτικής για τους απεργούς πρωτόδικης απόφασης.
* Απαγόρευση παρακολούθησης και αστυνόμευσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
* Οχι στην προσαρμογή στο νέο ευρωατλαντικό δόγμα της «πολιτικής προστασίας» και «διαχείρισης κρίσεων», όπου σκόπιμα εντάσσονται σωρηδόν οι «κοινωνικές αναταραχές» μαζί με τις φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα και τα «τρομοκρατικά» χτυπήματα.
* Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου και των μηχανισμών παρακολούθησης, περιορισμού και καταστολής των διαδηλώσεων και των λαϊκών αγώνων.
* Νομοθετική απαγόρευση της χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων σε καθήκοντα αστυνόμευσης ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ή ενάντια στο κίνημα.
* Δραστική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, που καθιστά απαγορευτική την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και εντείνει τον ταξικό χαρακτήρα της...».
ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Για το θέμα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων -Εμποροϋπαλλήλων κ. Δασκαλάκη επισημαίνοντας ότι ξεκινούν «δραστηριότητες», βάθους δέκα ημερών με κινητοποιήσεις και ενημερώσεις για την απελευθέρωση του ωραρίου τις εργασιακές σχέσεις και την απλήρωτη εργασία.
Αναφερόμενη στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η κ. Αγγελική Δασκαλάκη επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου προαναγγέλλοντας και κινητοποιήσεις: «Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, είπε, έχει εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή, στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’ εντολή των μεγαλεμπόρων, κυβέρνηση και τρόικα μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή, των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία είναι νομοθετημένη, άρα είναι μεγάλο ψέμα πως ο εργαζόμενος θα "ανταλλάσσει" την αργία της Κυριακής με "ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα".
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων, γιατί το χτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες", στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.
Καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση, για την καταδίκη της υπουργικής απόφασης που καταργεί την κυριακάτικη αργία για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους. Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ΄ εντολή και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων που ήδη εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης, με ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλούς χώρους λόγω των πολλών απολύσεων και την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, που επιβάλλει η εργοδοσία σε αρκετούς από αυτούς, με απλήρωτη δουλειά σε πολλές επιχειρήσεις κυρίως στα σούπερ μάρκετ αλλά και αλλού.
Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλέμποροι, οι οποίοι ήδη διασυνδέονται με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι εργαζόμενοι του εμπορίου θα δουν τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας...».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass