ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΣΑΝΣΕΡΑΔΕΣ

Δεκάδες μηχανήματα - καρμανιόλες στη Λάρισα

* Με αφορμή τον προχθεσινοβραδινό τραγικό θάνατο της 71χρονης * «Δεν ήταν ανελκυστήρας αλλά μηχάνημα μεταφοράς φορτίων τονίζει ο Σύλλογος Αδειούχων Εγκαταστατών – Συντηρητών Κ. Ελλάδας

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2015 0:30
«Το μηχάνημα δεν ήταν ανελκυστήρας όπως αυτός εδώ, αλλά μηχάνημα μεταφοράς φορτίων» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των συντηρητών ασανσέρ κ. Καραχάλιος καθώς εξηγεί τις διαφορές «Το μηχάνημα δεν ήταν ανελκυστήρας όπως αυτός εδώ, αλλά μηχάνημα μεταφοράς φορτίων» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των συντηρητών ασανσέρ κ. Καραχάλιος καθώς εξηγεί τις διαφορές

 

Του Κ. Γκιάστα

Έναν κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, που είναι κρυμμένος κυρίως μέσα σε φωταγωγούς αλλά και σε «τυφλά» σημεία των κατοικιών έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τραγικός θάνατος 71χρονης προχθές αργά το βράδυ. Η άτυχη Λαρισαία για άγνωστους λόγους, καταπλακώθηκε από μια ιδιοκατασκευή που χρησιμοποιείτο ως εσωτερικό ασανσέρ σε ένα σπίτι της οδού Ηπείρου 12. Όμως φαίνεται πως δεν είναι το μόνο καθώς «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις σε όλη τη Λάρισα και πρόκειται για πραγματικές καρμανιόλες όταν χρησιμοποιούνται στα σπίτια από ανθρώπους οι συγκεκριμένες κατασκευές καθώς δεν είναι για τέτοιους λόγους» εξηγεί στην «Ε» ο Λαρισαίος κ. Χρήστος Καραχάλιος που είναι ο πρόεδρος Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών – Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος.

«Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι ανελκυστήρας, αλλά μηχάνημα μεταφοράς φορτίων και επιτρέπεται μόνο η μεταφορά φορτίων. Απαγορεύεται η μεταφορά προσώπων γιατί διέπεται από ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπονται στην οδηγία για μηχανές και όχι από ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπονται για την ασφαλή λειτουργία των ανελκυστήρων» τονίζει επίσημα ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών - Συντηρητών μέσω και σχετικής επίσημης τοποθέτησής του στην «Ε» και συνεχίζει ως εξής: «Πρέπει να επισημάνουμε πως τέτοια ανυψωτικά μηχανήματα υπάρχουν και λειτουργούν πολλά στην πόλη της Λάρισας και στη γύρω περιοχή όπως για παράδειγμα σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά δυστυχώς και σε μονοκατοικίες για τη μεταφορά ατόμων».

Μάλιστα οι επαγγελματίες υπογραμμίζουν πως οι χρήστες αυτών των μηχανημάτων πρέπει να γνωρίζουν και να τους γίνει βίωμα ότι απαγορεύεται η μεταφορά ατόμων ενώ ξεκαθάρισαν πως οι χρήστες «πρέπει να ξέρουν ότι υπεύθυνος έναντι του νόμου για τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων είναι ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής της επιχείρησης ή του κτιρίου».

Αυτήν τη στιγμή με μια πρόχειρη εκτίμηση του κ. Καραχάλιου υπάρχουν και λειτουργούν περίπου πέντε χιλιάδες ασανσέρ στην Λάρισα ενώ «από το 2012 και έπειτα έληξαν οι καταληκτικές ημερομηνίες που τα παλιά ασανσέρ έπρεπε να περάσουν από επανέλεγχο. Λίγο η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα ελάχιστα από αυτά το έκαναν ενώ στα δημόσια κτίρια αυτό έληξε το 2009».

Επίσης ένας μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο στον χώρο των ανελκυστήρων εκτός από τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς μεταφοράς φορτίων στους οποίους επιβαίνουν άτομα, είναι και η παράλογη επέμβαση άσχετων πολιτών στα ασανσέρ ανά διαστήματα. «Ο κόσμος θέλει να επεμβαίνει στο ασανσέρ. Έχει το κατσαβίδι ο άλλος και πάει να ανοίξει την πόρτα. Του πέφτει το κινητό ή τα κλειδιά και πάει να επέμβει μόνος του, άλλοι σπάνε τις κλειδαριές από τα μηχανοστάσια και πατάνε ό,τι κουμπί θέλουν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 25 αναγνωρισμένα γραφεία αδειούχων για εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων στην πόλη μεταξύ των 70 σε Κεντρική Ελλάδα και όλοι τους καλούν τους πολίτες είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες, είτε διαχειριστές αλλά και απλοί χρήστες να απευθύνονται στους ίδιους για ενημέρωση καθώς υπενθυμίζουν ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετριέται με οικονομικό κόστος, μία τέτοια κατασκευή αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε τραγωδία» με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass