Στην Ελασσόνα για τον λαϊκό πολιτισμό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΥΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2020 15:13

Ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος και σύσσωμη

η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκαν στην Ελασσόνα την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο προγράμματος για τον λαϊκό πολιτισμό της επαρχίας Ελασσόνας.
Η αρχική συνάντηση έλαβε χώρα στο καφέ «Οξυγόνο» στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησε γεύμα εργασίας στην ταβέρνα «ο Ζήκος», όπου και καθορίστηκαν σε νέα βάση και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού, οι στόχοι της επιτόπιας έρευνας σε όλο σχεδόν τον Δήμο Ελασσόνας. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος θα γίνει την άνοιξη του 2022.
Στη συνέχεια ο κ. Αυδίκος με τη σύζυγό του και το τοπικό μέλος της ερευνητικής του ομάδας φιλόλογο κ. Θωμά Λιόλιο επισκέφτηκαν την ταβέρνα «Παλιόχανο» στη Δολίχη, όπου μεταξύ των κατά τόπους επαφών τους θαύμασαν τη θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου. Ο επόμενος σταθμός ήταν το Λιβάδι. Εκεί το ζεύγος Αυδίκου διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο «Ο Μύτικας».

Ο κ. Αυδίκος ξεναγήθηκε στις τρεις ενορίες του χωριού και επισκέφτηκε το σπίτι του ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιου. Είχε δε μία σειρά από συναντήσεις εργασίας στην ταβέρνα «Ο πλάτανος».
Αρχικά με τον πρώην δήμαρχο Λιβαδίου κ. Καψάλη Νικόλαο-Αθανάσιο, μετά με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Μπίσμπα Αντώνιο, ενώ πήρε ο ίδιος συνέντευξη από τον πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισμού «Ο βοσκός» κ. Αντωνίου Αναστάσιο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία της περιοχής, ως τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας αλλά και του πολιτισμού της.
Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε τον Βυζαντινό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Δολίχη, τον Ιππικό Όμιλο Ολύμπου στο Πύθιο και ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Σαραντάπορο. Αρχικά, στο «Χάνι Χατζηγώγου», όπου ξεναγήθηκε στο μνημείο της μάχης Σαρανταπόρου (8-10 Οκτωβρίου 1912) και τέλος στο ίδιο το χωριό, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Βαΐτση Ιωάννη, στο καφέ του κ. Γκουτζουρέλα Αθανάσιου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass