Τοπικές ειδήσεις

Δημοσίευση: 11 Απρ 2020 15:40

 «Μέτρα σε όλους τους συνοικισμούς Ρομά

και στις δομές προσφύγων σε όλη τη Θεσσαλία»

ΖΗΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»

«Να παρθούν άμεσα, μέτρα σε όλους τους συνοικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, και στις δομές «προσφύγων» της Θεσσαλίας με πρώτη αυτήν του Κουτσόχερου» ζητά η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«μέχρι πρότινος υπήρχε αισιόδοξο κλίμα με τη μειωμένη διασπορά του ιού στην περιοχή μας. Από προχθές αντιμετωπίζουμε μια νέα σοβαρή εξέλιξη του προβλήματος με πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες για ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας αν δεν παρθούν δραστικότατα μέτρα άμεσα, σήμερα, σε όλους τους συνοικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, και στις δομές «προσφύγων» της Θεσσαλίας με πρώτη αυτήν του Κουτσόχερου.

Είναι αναγκαίο όλοι οι εν λόγω συνοικισμοί και δομές να τεθούν σε καραντίνα για όσο διάστημα χρειαστεί, να εγκατασταθούν εντός αυτών κινητές μονάδες υγείας, πρόληψης και ελέγχου καθώς και να γίνουν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού τους, μηδενός εξαιρουμένου. Η ενδεχόμενη διασπορά του ιού στους συνοικισμούς Ρομά αλλά και στις «προσφυγικές» δομές, μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη για το σύνολο των Θεσσαλών πολιτών. Για την ενίσχυση των προσπαθειών των θεσμικών οργάνων, ζητούμε την άμεση εξασφάλιση έκτακτης κρατικής επιχορήγησης για την παροχή τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού σε όλους τους πληθυσμούς. Δημιουργία ειδικού χώρου απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων.

Επιπλέον, για την προστασία των συμπολιτών μας ζητούμε την απαγόρευση όλων των λαϊκών αγορών για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά στο πλαίσιο της διαφύλαξης της υγείας και ζωής όλων των Θεσσαλών, ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές, κεντρικές και τοπικές να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια παρέμβασης, ελέγχου και απόκρουσης της μετάδοσης του ιού».

 

Ελέγχους και στον Βόλο

ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος

ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Την απαγόρευση μετακίνησης των Ρομά της Λάρισας προς τον Βόλο και τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, ζητά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που απέστειλε χθες έγγραφο στις αστυνομικές Αρχές και στη Γ.Γ. Πολιτικής Γραμματείας.

Στο έγγραφό της η κ. Κολυνδρίνη ζητά από την Πολιτεία «όπως προχωρήσετε σε αυστηρούς ελέγχους για τη μη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, στη συγκεκριμένη περιοχή της Λάρισας, αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη Θεσσαλία, με δεδομένες τις άδειες πλανόδιου εμπορίου που διαθέτουν και θα πρέπει κατόπιν αυστηρών ελέγχων σας, να περιοριστούν στην περιοχή τους, ή ακόμη και στα σπίτια τους, με τον αυστηρότερο τρόπο προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία στην περιφέρειά μας».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξέφρασε την πολύ μεγάλη ανησυχία του και μεταξύ άλλων ζητά από τις Αρχές «μετά την εμφάνιση περιστατικών κορονοϊού στον οικισμό Ρομά της Λάρισας, πιστεύουμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος για κορονοϊό σε όλους τους οικισμούς Ρομά της περιοχής του Βόλου (Αλιβερίου, Αγίας Παρασκευής και Νεάπολης), προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για την πιθανότητα το πρόβλημα να έχει επεκταθεί και στην περιοχή μας».

 

«Μέτρα στήριξης στη Ν. Σμύρνη

και ενίσχυσης των νοσοκομείων»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Άμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της Ν.Σμύρνης και ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών υγείας της πόλης» ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις στη συνοικία της Ν. Σμύρνης, που έχει τεθεί σε καραντίνα, μετά το μεγάλο ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών του κορονοϊού, αναδεικνύουν την ανάγκη, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να απαιτήσουν αποφασιστικά απ' την κυβέρνηση, τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού που πάρθηκαν για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού, να συνδυαστούν άμεσα με απαραίτητα μέτρα στήριξης των νοσοκομείων και των δομών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όσο και με μέτρα στήριξης των κατοίκων της συνοικίας, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και ημέρες ότι αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» παραπέμποντας για ακόμη μία φορά στο θέμα της ατομικής ευθύνης, που δεν την αρνούμαστε, όμως αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ο λαός της πόλης να προβληματιστεί για το γεγονός ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές ευθύνονται για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και την υποβάθμιση των όρων ζωής στη συγκεκριμένη συνοικία και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα, που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει μέσα σε ένα χώρο που δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, χωρίς ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. Αλήθεια, το σύνθημα «μένουμε σπίτι» τι σημαίνει γι’ αυτές τις πολυμελείς οικογένειες με τις παραπάνω συνθήκες; Τα κροκοδείλια δάκρυα και η επίκληση της προστασίας της συγκεκριμένης κοινότητας, με αφορμή και την πρόσφατη παγκόσμια μέρα των Ρομά δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα. Αντίστοιχα να μην βρουν έδαφος –να απομονωθούν οι διάφορες ρατσιστικές φωνές.

Ο λαός της πόλης να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί ποιος ευθύνεται –αν όχι οι κυβερνήσεις- που πανελλαδικά αλλά και στην πόλη παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού;Το ΚΚΕ δεν παριστάνει τον εκ των υστέρων προφήτη. Έχει εδώ και χρόνια ξεκάθαρες θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν τόσο στη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη του στα δίκαια αιτήματά τους και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος τους, όσο και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων».

 

«Ανάγκη για πολιτικές συμφωνίες

και ενωτική, μαζική λαϊκή δράση»

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «μία πανδημία μετατρέπεται σε διεθνή υγειονομική κρίση και τελικά σε συγχρονισμένη παγκοσμίως οικονομική ύφεση με κίνδυνο εκτροπής σε ανοιχτή κρίση. Δίνουμε μαζί με τον λαό μας τη μάχη για την αντιμετώπιση της αρρώστιας και τις συνέπειές της στην υγεία, την κοινωνία και την εργασία. Γνωρίζοντας ότι ήδη από τώρα, αλλά πολύ περισσότερο στην «επόμενη μέρα» το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της κρίσης θα τεθεί και πάλι επιτακτικά και με οξύτερη μορφή, όπως το 2008-09.

Η νέα κατάσταση απαιτεί νέα καθήκοντα. Οι προσπάθειες για την τόσο αναγκαία, ειδικά μετά την ήττα του 2015, κινηματική, πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση και ανασύνθεση μίας σύγχρονης ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς πρέπει να επιταχυνθούν.

Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη μετωπική συμπαράταξη λαϊκών κοινωνικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών εκπροσώπων τους, για την απόκρουση των γενικότερων σχεδίων του ιμπεριαλισμού. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε κοινή δράση με αμοιβαίες δεσμεύσεις, πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα κατόπιν πολιτικής συμφωνίας, και με ευρύτερες δυνάμεις.

Ως Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων κινούμαστε από την αρχή της συγκρότησής μας σε μία τέτοια πορεία. Γνωρίζουμε ότι όλα τα αναγκαία βήματα πρέπει να επιταχυνθούν και ότι και εμείς και όλες οι αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις θα κληθούμε αντικειμενικά εκ νέου να σταθούμε στο ύψος των νέων περιστάσεων. Από την πλευρά μας, έχουμε ήδη λάβει και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αγωνιστική κοινή δράση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στις γειτονιές, στη διαδικτυακή παρέμβαση. Και δηλώνουμε ότι θα ανταποκριθούμε σε κάθε άλλη ειλικρινή πρωτοβουλία προς την ίδια κατεύθυνση. Γιατί τις μάχες δεν τις διαλέγουμε, τις μάχες τις δίνουμε όταν πρέπει. Και μπροστά μας έχουμε έναν νέο γύρο μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αναμετρήσεων. Κανείς μόνος μπροστά σ’ αυτό που έρχεται! Συστράτευση τώρα όλων των δυνάμεων στο κίνημα και τη ριζοσπαστική Αριστερά».  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass