Δρομολόγια λεωφορείων για κοινωνικούς σκοπούς!

ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ * ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ *Β. ΜΑΝΔΗΛΑΣ: "ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΝΕΚΡΩΣΑΝ..."

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 15:32

Με ένα δρομολόγιο ημερησίως ανά κατεύθυνση θα συνδέεται από σήμερα οδικώς η Λάρισα με την Αθήνα και με δύο η Λάρισα με τη Θεσσαλονίκη μετά και τη νέα περικοπή δρομολογίων που ανακοίνωσε η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας.

Η νέα περικοπή, συνέχεια των προηγούμενων περικοπών με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διαμορφώνει τις συγκοινωνίες ένα βήμα πριν την οριστική διακοπή τους, με τα υπάρχοντα δρομολόγια να διατηρούνται αποκλειστικά και μόνο για κοινωνικούς σκοπούς.

"Οι μεταφορές νέκρωσαν καθώς μετά την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, κανείς δεν χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες..." δηλώνει ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βασίλης Μανδηλάς διαπιστώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες ο έλεγχος για τις μετακινήσεις επιβατών έχει αυστηροποιηθεί, πιθανότατα λόγω Πάσχα, ακόμα και στους σταθμούς των λεωφορείων τόσο στην ΑΘήνα (Κηφισός, Λιοσίων) όσο και στη Θεσσαλονίκης (κεντρικός σταθμός ΚΤΕΛ).

Οι έλεγχοι γίνονται από αστυνομικούς ακόμα και στην επιβίβαση των επιβατών στα λεωφορεία, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, αποκαλύπτοντας πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους σταθμούς της Αθήνας ήταν τόσο εντατικοί οι έλεγχοι ώστε οι επιβάτες πολλών ΚΤΕΛ, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, δεν κατόρθωσαν να ταξιδέψουν με αποτέλεσμα τα ΚΤΕΛ να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα για τα εισιτήρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν!

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η οικονομική κατάσταση του Ταμείου για την περίοδο από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα εμφανίζεται απογοητευτική, τα οικονομικά μεγέθη να παρουσιάζουν συρρίκνωση της τάξης του ...90%. Είναι ενδεικτικό ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κυμαίνονται στις 2.500 ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 10% των ημερήσιων εισπράξεων σε κανονικές περιόδους, ενώ το σύνολο των λεωφορείων σε όλες τις διαδρομές κινούνται με μονοψήφιο αριθμό επιβατών -μερικές φορές και ...χωρίς επιβάτες!.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η διοίκηση του ΚΤΕΛ προχώρησε σε δραστικές περικοπές στα δρομολόγια από και προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -από και προς την Αθήνα κυκλοφορεί πλέον καθημερινά ένα λεωφορείο από τα 8 την κανονική περίοδο, από και προς τη Θεσσαλονίκη δύο από τα 9 δρομολόγια σε κανονική περίοδο. Στο υπόλοιπο δίκτυο του νομού διατηρείται το 30% των δρομολογίων με εξαίρεση κοντινές περιοχές, όπως ο Τύρναβος και ο Αμπελώνας, που εξυπηρετούνται με το 50% των δρομολογίων.

Παράλληλα προχώρησαν και οι προσαρμογές στο προσωπικό, καθώς η διοίκηση ανέστειλε προσωρινά τις συμβάσεις για το σύνολο του προσωπικού (σταθμάρχες, ελεγκτές, εφεδρικοί οδηγοί κ.λπ.) με εξαίρεση το διοικητικό προσωπικό αλλά και τους τακτικούς οδηγούς των λεωφορείων, στους οποίους εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία.

Διοικητικά στελέχη του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και στο ΚΤΕΛ σε μια παγωμένη εξαιτίας των συνθηκών αγορά και προσθέτουν ότι πολύ δύσκολα το ΚΤΕΛ μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει κοινωνικό έργο με τα λιγοστά λεωφορεία που κυκλοφορούν, αν η υγειονομική κρίση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ πάντως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, στέλνοντας στοιχεία για τη μετακίνηση των επιβατών -καταρχήν για τον Μάρτιο- ώστε να υπάρξουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass